Atgal

Šventės „Šiaulių dienos 779“ metu kartu pulsavo visi Šiauliai

Miesto gimtadienio šventė „Šiaulių dienos 779“, startavusi Šiaulių arenoje, kur vyko kūrybiško ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Ką veiki?“, penktadienį ir šeštadienį išsiskleidė šiauliečių mėgstamose miesto erdvėse. Šių metų šventės šūkis – „Atrask pulsą!“


Chaimo Frenkelio rūmų kieme surengtos naujojo Šiaulių miesto garbės piliečio inauguracijos iškilmės. Naujuoju garbės piliečiu tapo Lietuvos operos legenda Virgilijus Kęstutis Noreika.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, sveikindamas maestro, sakė: „Ypatingą padėką noriu pareikšti Jums, maestro, už neįkainojamą indėlį į kultūros ir švietimo sritis. Jūsų talento ir sunkaus darbo dėka Lietuvos vardą išgirdo pasaulio bendruomenė, o Jūsų kūrybinis kelias tapo pavyzdžiu ne tik mums, bet ir ateinančioms kartoms. Esu laimingas, kad Jūsų išties įspūdingą apdovanojimų kolekciją papildys ir Šiaulių miesto garbės piliečio titulas“.

Iš Šiaulių mero rankų priėmęs garbės ženklo regalijas žinomas tenoras kartu su „Dagilėlio“ choristais scenoje užtraukė „Atskrend sakalėlis“. Maestro dalijosi itin šiltais prisiminimais apie savo gimtąjį miestą. „Visą gyvenimą man Šiauliai buvo prie širdies “, – sakė Virgilijus Noreika.

„Saulės“ koncertų salėje surengtame padėkos vakare miesto meras, kaip ir kasmet per miesto gimtadienį, dėkojo savo darbais Šiaulius garsinantiems verslininkams, kultūros ir meno bendruomenės atstovams ir kt. Iškiliausiems šiauliečiams pirmą kartą įteikti mero įsteigti „Auksinio šaulio apdovanojimai“.

 

Visi keliai vedė į Šiaulius

Šiaulių miesto parodų erdvėse surengtos šventei skirtos parodos. Šiaulių dailės galerijoje vykusiame Mindaugo Lukošaičio parodos „Žydai. Mano istorija 2“ ir „Jezus Kristus“ atidaryme dalyvavęs Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas dėkojo autoriui už jautriai atskleistą žydų kančios istoriją. Pats dailininkas prisipažino: „Ne kartą buvau atsisakęs šios temos ir manydavau, kad niekada prie to negrįšiu, tačiau natūraliai vis sugrįždavau.“

 Šiauliečiams pristatyta ir įvairiausių nuomonių sulaukusi Gintauto Lukošaičio skulptūra „Verksmas“. Šiaulių meninių akcentų plenero konkurse pirmąją vietą laimėjusi skulptūra tapo

iškilmingos „Šiaulių dienų 779“ atidarymo ceremonijos elementu – ją į Prisikėlimo aikštę susirinkusiai miniai pristatė tarsi atgijusios Šiaulių skulptūros – Auksinis berniukas ir Mergaitė su dūdele.

 Šventinis koncertas „Visi keliai veda į Šiaulius“ prasidėjo teatralizuota Etnografinių regionų metams skirta eisena. Skambant sakrališkiems multiinstrumentininko Saulius Petreikio ir kitų muzikantų atliekamos muzikos garsams į aikštę rinkosi etnografinių regionų atstovus įkūniję miesto moksleiviai. Aikštę drebino mini mototorizuota eisena – važiavo dviratininkai ir motociklininkai, pagarbą miestui atidavė Baltijos dangų saugantys NATO lėktuvai.

 Prisikėlimo aikštėje pirmą kartą koncertavo jaunas ir talentingas atlikėjas „Ba.“ Šiltai šiauliečių sutiktos nostalgiškos „Lemon Joy“ dainos, tad grupės lyderis Igoris Kofas ne kartą nuo scenos dėkojo ištikimai Šiaulių publikai. Įspūdingą muzikinį spektaklį susirinkusiai gausiai auditorijai pristatė legendinė „Antis“, koncerto metu turėjusi progos pajusti Šiaulių pulsą.

 

Pulsuojantys Šiauliai

 Dvi šventės dienas Talkšos ežero pakrantėje skambėjo puiki tarptautinio bigbendų festivalio „Big Band Festival Šiauliai 2015“ dalyvių atliekama muzika. Šiemet festivalyje, kurį organizuoja Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“, dalyvavo 11 kolektyvų, tarp jų – visame pasaulyje žinomas NATO džiazo orkestras (Belgija).

 Dvi dienas bulvaras pulsavo: renginių „salose“ prie Šiaulių dailės galerijos, Turizmo informacijos centro ir Amfiteatre prisistatė įvairiausi šiauliečių ir miesto svečių kolektyvai, vyko sporto renginiai ir varžybos, kvietė kūrybinės ir amatininkų dirbtuvės, robotikos mokykla, vyko šešėlių teatro spektaklių pristatymas pagal moksleivių sukurtas sakmes apie Šiaulius, buvo galima pasižiūrėti kino mėgėjų užfiksuotus Šiaulių istorijos vaizdus.

 Šeštadienio vakare Prisikėlimo aikštėje būriavosi jaunimas. Koncerto „Pulsuok kartu su miestu“ metu prisistatė jauna šiauliečių grupė „There`s No Duct Tape“, šiauliečiams jau pažįstama roko grupė iš Vilniaus „Freaks On Floor“. Itin šiltai gerbėjų sutiktas GJan pasirodymas. Dvidešimtmetė GJan-Greta Jančytė pirmą kartą koncertavo mieste, kuriame dvejus metus mokėsi. Dainininkė nuo scenos ragino šiauliečius mylėti savo miestą ir niekur iš jo nevažiuoti.

 Grupės „G&G Sindikatas“ pasirodymas vainikavo koncertą Prisikėlimo aikštėje. Grupės muzikantai prieš koncertą sakė, kad Šiauliai – miestas, kuriame visada vykdavo puikūs koncertai. Šiauliečiai ir šį kartą nenuvylė – Prisikėlimo aikštėje susirinkusi minia kartu su Svaru ir DJ Mamania skandavo: „Muzika, kuri auga, muzika, kuri skauda, muzika, kuri saugo!“ ir „Aš ir tu – vieno kraujo!“

 Tuo pat metu klasikinės muzikos gerbėjai prie Takšos ežero klausėsi populiariosios simfoninės muzikos. Koncerte kartu su Šiaulių simfoniniu orkestru ir solistais Lilija Gubaidulina, Viktorija Miškūnaite, Rafailu Karpiu, Liudu Mikalausku dainavo ir naujasis Šiaulių miesto garbės pilietis Virgilijus Noreika. Po koncerto skambant klasikinei muzikai Šiaulių padangę išraižė šventiniai fejerverkai.

Šventės rengėjai ir organizatoriai dėkoja šventės rėmėjams, dalyviams ir visiems šiauliečiams už aktyvumą ir kartu maloniai praleistas miesto gimtadienio akimirkas.

 

Šiaulių kultūros centro inf.

 

Nuotraukų autoriai:

Rolandas Parafinavičius, Edvardas Tamošiūnas, Žaneta Bytautienė, Andrius Lamauskas, Laima Indrašaitė, Artūras Bartkus, Rasa Šiaučiūnaitė, Rasa Kazlauskaitė, Justė Porakė, Julius Jusevičius (Fotografijos namai)




Atnaujinta: 2018-05-08 11:12