Atgal

Vasario 16-oji Šiauliuose kvies laisvę atminti kūrybiškai

2021 m. vasario 16 d., antradienį, bus minima Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Šiaulių kultūros centras drauge su kitomis Šiaulių miesto kultūros, švietimo, sporto, turizmo įstaigomis ypatingai dienai paminėti rengia iniciatyvų programą. Šiaulių kultūros centras Prisikėlimo aikštėje kuria simbolinę meninę kompoziciją, organizuoja visuotinę virtualią akciją „Deklamuoju Lietuvą“, kuria skatina ne tik patriotiškumą, bet ir kūrybiškumą. Tądien vyks ir kitų įstaigų organizuojami virtualūs renginiai, parodos, kūrybiniai užsiėmimai ir veiklos, leisiančios ne mažiau reikšmingai ir saugiai paminėti svarbią dieną Lietuvai.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Lietuvos valstybės atkūrimo diena – valstybinė šventė, kasmet minima vasario 16 d. Ši diena kiekvienam lietuviui primena 1918 m. Lietuvos Tarybos signatarų pasirašytą Lietuvos Nepriklausomybės Aktą, kuris skelbė Lietuvos valstybės atkūrimą ir visų valstybinių ryšių, kada nors buvusių su kitomis tautomis, atsisakymą. Aktas tapo svarbiu dokumentu, kuris išreiškė lietuvių viltis, tikslus ir tikėjimą.

„Šiais metais Lietuvos valstybės atkūrimo dienai atminti skirtos iniciatyvos leis ir vėl sugrįžti prie mums visiems svarbios, neįkainojamos ir didelę reikšmę turinčios vertybės – laisvės. Organizuojami virtualūs renginiai, kitos veiklos ne tik atkreips dėmesį į Lietuvos praeitį, istorinių įvykių reikšmę ir prasmę, suaktualins šiandienos situaciją, bet ir stiprins žmonių pilietiškumą bei skatins kūrybiškumą“, – sako Šiaulių žmonių gerovės ir ugdymo departamento direktorė Asta Lesauskienė.   

Vasario 16-oji Prisikėlimo aikštėje bus įprasminta dekoratyvine menine kompozicija – statinį papuoš trispalvės ir Lietuvos Respublikos himno posmelio ištraukos akcentas, kuris šiauliečius džiugins iki kovo 11 d. Taip pat nuo vasario 16 d. iki kovo 11 d. 12–19 val. Prisikėlimo aikštėje ir prie Šiaulių kultūros centro Rėkyvos kultūros namų skambės lietuvių autorių eilės apie Lietuvą. Eilėraščių, kuriuos įskaitė Šiaulių kultūros centro renginių organizatoriai ir aktorė G. Daniusevičiūtė-Vaitkevičienė, įrašai paskatins džiaugtis laisve bei įprasmins tautiškumo simbolius. Lietuvos valstybės atkūrimo dieną vyks ir simbolinė Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija.

Skambant poezijos įrašams, Prisikėlimo aikštėje nuo vasario 16 d. iki kovo 28 d. bus galima pasigrožėti Šiaulių dailės galerijos ir „Lewben Art Foundation“ lauko paroda „Homo Absentia“. Parodoje šiauliečiai galės išvysti perspektyvių lietuvių menininkų darbus, nagrinėjančius visą pasaulį apėmusią pandemiją, vienaip ar kitaip paveikusią ar dar paveiksiančią žmonių tarpusavio ryšius.

Šiaulių miesto įstaigos Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti skirs ir daugiau iniciatyvų. Virtualioje erdvėje bus galima stebėti Šiaulių pučiamųjų orkestro, kuris prisidės prie „Kauno santakos“ iniciatyvos, atliekamą kūrinį „Lietuviais esame mes gimę“. Šiauliečių lauks Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ virtuali literatūrinė-meninė akcija „Nepriklausomybės maršrutai“. Vyks ir kiti virtualūs koncertai, parodos, edukaciniai užsiėmimai, konkursai bei veiklos, kviečiančios šią šventinę dieną paminėti kiek kitaip, tačiau ne mažiau prasmingai.

Šiaulių kultūros centras primena, kad nuo vasario 3 d. iki kovo 11 d. vyksta akcija, kuria šiauliečiai ar kitų miestų gyventojai kviečiami deklamuoti savo kūrybos ar lietuvių autorių eilėraščius apie Lietuvą, padaryti vaizdo įrašus ir juos atsiųsti elektroniniu paštu info@siauliukc.lt. Vaizdo įrašai skelbiami Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje, o už labiausiai patikusius skaitovus galima balsuoti ir išrinkti verčiausius nugalėtojus. „Originaliausių ir daugiausiai simpatijų sulaukusių skaitovų, be abejonės, laukia prizai“, – prie akcijos prisijungti kviečia organizatoriai.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos iniciatyvų programa čia: https://bit.ly/3jIlksj

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.

Editos Varkalienės nuotr.




Atnaujinta: 2021-02-11 13:52