Atgal

Šiaulių gimtadieniui skiriamų parodų atidarymai

RUGSĖJO 10–12 D.


Chaimo Frenkelio vila (Vilniaus g. 74)

Rugsėjo 10 d. 17 val. tarptautinės parodos „Antanas Rimavičius. Dievui ir Žmogui“, skirtos A. Rimavičiaus 150-osioms gimimo metinėms paminėti, atidarymas.

Paroda iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus ir Rundalės rūmų muziejaus (Latvija) rinkinių. Kunigo ir savamokslio skulptoriaus Antano Rimavičiaus gyvenimas ir kūrybinis palikimas ilgą laiką buvo nepelnytai primiršti. Palikęs ryškius ganytojiškos ir kūrybinės veiklos pėdsakus Latvijoje, ten ir atgulęs amžino poilsio, iškilusis šakyniškis didelę dalį skulptūrų testamentu paliko tėvynei Lietuvai. Šias skulptūras saugo ir jomis didžiuojasi Šiaulių „Aušros“ muziejus. Šiuo metu muziejuje saugomos 132 skulptūros.

 

Laiptų galerija“ (Žemaitės g. 83)

Rugsėjo 10 d. 18 val. Remigijaus Venckaus fotografijų parodos „Amnezija. Šiauliai–Berlynas“ atidarymas.

Doc. dr. Remigijus Venckus (g. 1981) – menotyrininkas ir medijų menininkas, Kazimiero Simonavičiaus universiteto kūrybos visuomenės ir ekonomikos instituto direktorius. „Amnezija. Šiauliai – Berlynas“– eksperimentinė autoriaus fotografijų paroda. Eksperimentuodamas vaizdo technologijomis menininkas tiria vaizdo kaip atminties archyvo fenomeną. Jungdamas analoginę ir skaitmeninę fotografiją, išbandydamas skirtingas skaitmeninio vaizdo apdorojimo technologijas autorius kuria savitą, tik jam būdingą medijų kalbą.

 

Rugsėjo 11 d. 18 val. Sauliaus Kruopio tapybos parodos „Dėlionė“ atidarymas.

Saulius Kruopis gimė 1960 vasario 11 d. Šiauliuose. Šiaulių miesto gimtadieniui skirta paroda yra taip pat ir autoriaus jubiliejinė (55-ių metų) paroda. „Dėlionė. Laiko mozaika“ – ne tik skambus pavadinimas, bet ir parodos kodas. Autoriaus idėja – savo naujausius darbus sujungti vieninga Kuršių nerijos tema, iš atskirų tapybinių fragmentų sudėlioti vieningą dėlionę. Vilniuje ir Jūrmaloje šiais metais jau eksponuota dėlionė papildyta 15 naujų drobių, specialiai nutapytų parodai „Laiptų galerijoje“.

 

Šiaulių dailės galerija (Vilniaus g. 245)

Rugsėjo 11 d. 16.30 val. Mindaugo Lukošaičio parodų „Žydai. Mano istorija 2“ ir „Jėzus Kristus“ atidarymas. Šiaulių meninių akcentų plenero skulptūros „Verksmas“ (skulptorius Gintautas Lukošaitis) pristatymas.

Vienas iš įdomiausių Lietuvos jaunųjų menininkų Mindaugas Lukošaitis gimė 1980 m. Šiauliuose. Šiuo metu kuria ir gyvena Vilniuje. Šiaulių dailės galerijoje pristatomame cikle „Žydai. Mano istorija“ realistiniu, „objektyvaus“ piešinio stiliumi pasakojama lietuvių tautą iki šiol traumuojanti, tragiška Lietuvos žydšaudžių istorija. Tai įsijautimo reikalaujantys piešiniai, jie prašosi teisingumo ir atjautos, jie kviečia išgyventi personažų būsenas ir mąstyti apie blogio prigimtį.

Piešinių cikle „Jėzus Kristus“ Mindaugas Lukošaitis primena, kad amžinos niekšybės, išdavystės, žmogiško orumo ir tikėjimo temos gali būti perteikiamos kukliu piešiniu. Autorius tarsi kviečia kvietimas ir žiūrovą nusimesti visuomenės primestus stereotipus ir pažvelgti į Kristaus istoriją kaip į savo kaimyno gyvenimą. Gal jis buvęs žydšaudys, o gal stribas, gal jis kažkam išgelbėjo gyvybę, o gal suteikė gyvenimo prasmę, gal jo širdis kupina pagiežos visiems, o gal visa ką apglėbiančio meilės jausmo?

Galerijos lankytojų laukia ir įvairiausių nuomonių sulaukusios Gintauto Lukošaičio skulptūros „Verksmas“ pristatymas. Skulptoriaus projektas Šiaulių meninių akcentų plenero konkurse laimėjo pirmąją vietą ir numatytas pastatyti Šiaulių Prisikėlimo aikštėje.

 

Šiaulių universiteto dailės galerija (Vilniaus g. 141)

17 val. dailininko Valentino Antanavičiaus tapybos, grafikos darbų ir asambliažų parodos atidarymas. Parodos atidaryme dalyvaus autorius.

Menotyrininkas Alfonsas Andriuškevičius, pristatydamas Lietuvos dailės klasiką, rašo: „Valentinas Antanavičius laikytinas vienu lietuvių dailininkų, kuris tvirtai rėmėsi tam tikrais 20 a. modernizmo principais ir suautentindamas negrąžinamai įvesdino juos į lietuvių kultūrą. Jis, eksploatuodamas vadinamąją „bjaurumo estetiką“, daug prisidėjo, kad žiūrovo sąmonėje atsiskirtų vaizduojamojo objekto ir paveikslo grožis. Jo rizikingi „žaidimai“ padėjo įveikti pernelyg sakralizuotą meno sampratą.“

 

Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyrius (Energetikų g. 7)

Rugsėjo 10 d. 18 val. dailininko Arūno Vasiliausko darbų parodos atidarymas, teatro ir kino aktorės Nijolės Narmontaitės kūrybos vakaras ,,Noriu, kad žmonės šypsotųsi…“

Šiaulietis dailininkas Arūnas Vasiliauskas pristatys pastelių parodą. Aktorė Nijolė Narmontaitė šiauliečiams parengė programą, kurioje – meilės romansai, nuotaikingi vaidinimai, aktorės skaitomos ištraukos iš jos knygos „Aktoriai, režisieriai ir kasininkės. Ko nematė žiūrovai“. Renginį ves Anglijoje, Liverpulio mieste gyvenanti šiaulietė aktorė Lina Jankauskaitė.

 

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Lieporių filialas (Tilžės g. 36)

Rugsėjo 10 d. 18 val. III autorinių lėlių – literatūrinių personažų – parodos pristatymas. Dalyvauja Šiaulių ir kitų Lietuvos miestų tautodailininkai, kuriantys lėles – literatūrinius herojus.

 

Kitos parodos

Rugsėjo 9 d. 16 val. Pijaus Burako kūrybos parodos „Plakatas“ atidarymasŠiaurės Lietuvos kolegijoje (Tilžės g. 22).

Rugsėjo 7–28 d. fotografijų paroda „Mano miestas – Šiauliai“. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Aido“ filialas (Aido g. 27).

 

Šiaulių kultūros centro inf.
Remigijaus Venckaus fotografija iš parodos „Amnezija. Šiauliai – Berlynas“
Mindaugo Lukošaičio pieš. iš ciklo „Žydai. Mano istorija 2“
Sauliaus Kruopio pieš. iš ciklo „Dėlionė“

 




Atnaujinta: 2018-05-08 21:43