Atgal

73 šokėjų poros suksis ant parketo „Patrepsynės“ finale

2022 m. gegužės 19 d., ketvirtadienį, 12 val. Šiaulių kultūros centro pramogų salėje „Maksas“ (Aušros al. 31) vyks respublikinių moksleivių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė“ finalinis etapas. Tautiniais kostiumais pasipuošę moksleiviai šoks folklorinius šokius ir varžysis dėl geriausių folklorinių šokių šokėjų titulo. Organizatoriai dalyviams ir žiūrovams žada nuotaikingą, jaukią atmosferą, skambias melodijas bei gerų emocijų laviną.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.


Respublikines folklorinių šokių varžytuves „Patrepsynė“ Šiaulių kultūros centras šiais metais organizuoja jau 16 kartą. Pasak organizatorių, šiuo renginiu siekiama propaguoti lietuvių folklorinius šokius, skatinti vaikų ir jaunimo raišką, kultūringą bendravimą tarpusavyje ir įdomų laisvalaikį. „Džiaugiuosi, kad „Patrepsynė“ yra mėgstama ne tik etninės kultūros puoselėtojų, folkloristų, bet ir moksleivių. Šiais metais atrankiniai turai vyko 15 Lietuvos savivaldybių, šokti folklorinius šokius mokė 45 mokytojai ir folkloro ansamblių vadovai, o renginys sulaukė net 532 dalyvių. Džiaugiuosi, kad „Patrepsyne“ prisidedame ne tik prie etninės kultūros puoselėjimo, bet ir moksleivių laisvalaikio užimtumo“, – įsitikinusi Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Finaliniame „Patrepsynės“ renginyje varžysis 73 šokėjų poros iš Šiaulių, Panevėžio, Kauno miestų ir rajonų, Šilalės, Trakų, Kėdainių, Kelmės, Radviliškio, Tauragės, Varėnos, Marijampolės savivaldybių. Pasak organizatorių, varžytuvių vertinimo kriterijai neapsiriboja vien šokio technikos ar etninių ypatumų vertinimu – varžytuvėse svarbi kiekvieno šokėjo nuotaika, įsijautimas ir individuali interpretacija.

Pagal sudėtingumą šokiai suskirstyti į pradedančiųjų, pažengusiųjų ir patyrusiųjų kategorijas. Pradedančiųjų kategorijoje varžysis 51 pora, pažengusiųjų – 17, patyrusiųjų – 5 poros. „Pastebime, kad šiemet ženkliai sumažėjo porų, besivaržančių patyrusių šokėjų kategorijoje. Matyt, pastarųjų dvejų metų pandeminė situacija, repeticijos nuotoliniu būdu šokėjams turėjo įtakos ir jie negalėjo pasiruošti varžytuvėms taip, kaip tai padarydavo anksčiau. Viliamės, kad, atslūgus epidemijai, situacija ims gerėti“, – svarsto Šiaulių kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė.

Šokėjų poroms bus paskirtos nominacijos už geriausiai pašoktus šokius – joms bus įteikti diplomai ir pagaminti specialūs prizai – rankų darbo vytinės juostų apyrankės (aut. Inga Hokušienė). Trims poroms, laimėjusioms šauniausių „Patrepsynės“ šokėjų nominacijas, bus įteiktos žalvarinės pasaginės segės (aut. Evaldas Babenskas).

Šokėjams akompanuos Šiaulių Dainų muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Vieversėlis“ instrumentinė grupė (vadovas Arūnas Stankus) ir Radviliškio miesto kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Radvija“ (vadovė Jūratė Stakvilevičienė).

Šokėjų poras vertins kompetentinga komisija, vadovaujama Lietuvos nacionalinio kultūros centro choreografinio folkloro specialistės Audronės Vakarinienės. Komisijoje dirbs dar šeši etnokultūros puoselėtojai: Jūratė Šemetaitė, Alvydas Vozgirdas, Ramutė Gaučaitė, Gvidas Vilys, Lina Vilienė, Vaida Naruševičiūtė.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, tel. +370 615 83 983, e. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt.

Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2022-05-16 13:20