Atgal

Birželio 14-ąją pagerbtos trėmimų aukos

2022 m. birželio 14-ąją Šiauliuose paminėta Gedulo ir vilties diena. Trėmimų pradžios metinėms skirtame minėjime šiauliečiai prisiminė skaudžius įvykius ir tautos stiprybę. Visuotine tylos minute, koncertu, šv. Mišiomis, atminties akcija ir kitais renginiais buvo pagerbtos okupacijos aukos.


Birželio 14-ąją skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės šiauliečiai susirinko pagerbti nukentėjusiųjų visuotine tylos minute, po kurios vyko tremtinių ir politinių kalinių atminimo ir pagerbimo akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“, kurios metu buvo skaitomos tūkstančių tremtinių ir politinių kalinių pavardės, papasakoti jų likimai.

Vėliau Šiaulių kultūros centras tradiciškai pakvietė susiburti prie geležinkelio rampos, iš kurios anuomet į tremtį pajudėjo žmonių prigrūsti vagonai. Žuvusiems ir iš tremties negrįžusiems žmonėms pagerbti prie geležinkelio tvoros buvo padėtos gėlės bei uždegtos atminimo žvakės. Renginyje apie tragiškus įvykius ir išsaugotą viltį mintimis dalijosi Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių filialo vadovė Valerija Jokubauskienė. „Grįžome, kad liudytume“, – viltingai kalbėjo V. Jokubauskienė.

Minėjime koncertinius numerius atliko Šiaulių kultūros centro choras „Tremtinys“ (meno vad. R. Pečeliūnas), Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos liaudies instrumentų orkestras (vad. R. Vaišnorienė, vad. R. Daukantaitė) ir vaikinų kvartetas „Falco“ (vad. M. Mikšys).

Pasibaigus minėjimui, Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje Gedulo ir vilties dienos renginių programą pratęsė Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ organizuojamas koncertas „Skriski, skriski Lietuvėlėn“ ir šv. Mišios už žuvusius laisvės gynėjus.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt

 Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2022-06-14 16:30