Atgal

Šimtai šiauliečių Jonines šventė aktyviai

2022 m. birželio 23 d. Šiaulių miesto erdvės prisipildė smalsių šiauliečių, panorusių sudalyvauti Šiaulių kultūros centro organizuotose „Aktyviose Joninėse mieste“. Šiauliečiai su didžiuliu entuziazmu sprendė Joninių mįsles ir vykdė apeigas tam, kad ne tik geriau susipažintų su Joninių tradicijomis, bet ir atlikę visas užduotis būtų apdovanoti gamtos stichijų elementais puoštais Joninių amuletais.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Šiauliuose Joninių šventė prasidėjo Šiaulių kultūros centre, kur aktyviai nusiteikę miestiečiai susipažino su taisyklėmis ir gavo žemėlapius su nurodytomis vietomis, kurias teks aplankyti. Simbolines dovanėles, vos ik pradėjo žaidimą, gavo ir varduvininkai – Jonai, Janinos ir Janės.

Kaštonų alėjoje dalyviams teko simboliškai apsivalyti ir į judrias Jonines žengti pro Saulės virsmo vartus. Įvairiuose Vilniaus g. pėsčiųjų bulvare įkurdintuose punktuose šiauliečiai žinias apie etnografinę šventę pasitikrino bandydami įminti eiliuotos mįsles, kurios ne vienam dalyviui buvo kietas riešutėlis.

Atvykę į skverą prie Šiaulių miesto savivaldybės žaidimo dalyviai turėjo susirinkti Joninių puokštelę – kupolę, iš kurios būrėjos jiems nuspėjo netolimą ateitį. Eilės, nusidriekusios prie būrėjų, dalyvių neišgąsdino – visi smalsumo vedini kantriai laukė.

Paskutinis šventės punktas dalyvius nuvedė į Saulės Laikrodžio aikštę, kur buvo galima išsrinkti užtarnautą dovaną – Joninių amuletą, ir mėgautis šventiniu koncertu, kurį dovanojo  Šiaulių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai: folkloro ansamblis „Sidabrinė gija“ (meno vad. V. Rezgienė-Taučienė), liaudiškų šokių ansamblis „Kalatinis“ (meno vad. V. Verkulienė), liaudiškų šokių grupė „Vajaunas“ (meno vad. R. Laugalis), taip pat folkloro ansamblis „Salduvė“ (meno vad. D. Daknys), grupės: „Sidabro“, „No_use“, Joniškio kultūros centro gyvo garso grupė „Septem band“ ir „Baltos varnos“.

Etnokultūrinę šventę Talkšos ežero pakrantėje vainikavo laužų ir šiaudinių skulptūrų uždegimo ceremonija ir apeigos su Biržų „Saulės“ gimnazijos folkloro ansambliu „Saulala“.

 

Rolando Parafinavičiaus ir Liubov Yarmoshenko nuotr.

 Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, tel. +370 615 83 983, e. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt.




Atnaujinta: 2022-06-24 11:43