Atgal

Gedulo ir vilties dieną Šiauliuose pagerbti ir įprasminti tremtinių likimai

Birželio 14-ąją Šiauliuose vykę Gedulo ir vilties dienai skirti renginiai subūrė žmones pagerbti ir paminėti masiškiausių Lietuvoje trėmimų aukas, prisiminti jų patirtas fizines, dvasines kančias ir išsaugotą viltį.


12 val. prie geležinkelio rampos vyko minėjimas „Mūsų atmintis gyva“. Renginyje savo mintimis dalijosi ir gėlių puokštę prie Atminimo sienos padėjo Šiaulių miesto meras Artūras Visockas. Apie Gedulo ir vilties dienos svarbą ir istorinės atminties išsaugojimą kalbėjo Lietuvos politinių kalinių tremtinių sąjungos Šiaulių filialo vadovė Valerija Jokubauskienė ir sąjungos jaunasis narys Tomas Petreikis, projekto „Misija Sibiras“ 2017 metų ekspedicijos dalyvė Emilė Jasulevičiūtė.

Minėjime muzikinius kūrinius tremtiniams skyrė Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos akordeonistai, Šiaulių universiteto gimnazijos folkloro ansamblis „Čiūto“ ir Šiaulių kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremtinys“.

Kartu su choru buvo sugiedotas Lietuvos himnas, trėmimų aukos pagerbtos Visuotine tylos minute. Renginiui pasibaigus į Ginkūnų kapines, Sukilėlių kalnelį ir Savanorių kapus nuvežtos tremtiniams skirtos gėlių puokštės.

Renginio dalyviai po minėjimo buvo nuvežti prie Turizmo informacijos centro, kur nuo 13 val. vyksta projekto „Misija Sibiras“ atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“. Akcijos metu skaitomos 10-ies tūkstančių tremtinių ir politinių kalinių pavardės, minimi jų likimai. Renginys tęsis visą dieną iki pat vidurnakčio, kol bus perskaitytas paskutinis vardas.

Editos Varkalienės nuotr.

Daugiau nuotraukų Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje.

 




Atnaujinta: 2018-06-14 16:19