Atgal

Joninėse prie Rėkyvos ežero – šiaudinių skulptūrų pleneras, tradicinės apeigos ir ugnies spektaklis

2018 m. birželio 23 d., šeštadienį, nuo 19 val. Rėkyvoje (Poilsio g., Šiauliai) vyks tradicinė vasaros šventė – Joninės prie Rėkyvos ežero. Šiaulių kultūros centro organizuojamas renginys šiais metais praturtintas ir šiaudinių skulptūrų pleneru-konkursu „Tradiciniai šviesos ženklai nūdienoje“, skatinančiu atsigręžti į etninę kultūrą. Nors pleneras-konkursas Rėkyvos ežero pakrantėje smalsuolius vilios birželio 21–22 dienomis, pagrindiniai šventės pasirodymai vyks birželio 23-osios vakarą. Įvairiomis apeigomis ir burtais, varžytuvėmis, įspūdingu ugnies spektakliu ir šventiniu koncertu šiauliečiai ir miesto svečiai kviečiami palydėti trumpiausią naktį ir pasitikti aušrą.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.
Renginys nemokamas.


Birželio 24-ąją švenčiama gražiausia vasaros šventė – Joninės. Ši šventė dar vadinama Rasomis, Vainikų švente, Kreše (Krešėmis). Senovėje lietuviai šią dieną minėdavo kaip vasaros saulėgrįžos šventę – Kupoles, tačiau, įsigalėjus krikščionybei, šventė sutapatinta su šv. Jono Krikštytojo vardu ir pradėta vadinti Joninėmis. Dar senoliai bylojo, kad metas apie Jonines – magiškas ir ypatingas, apipintas apeigomis, papročiais ir tradicijomis.

 „Matydami, kaip praėjusiais metais Joninių prie Rėkyvos ežero šventės dalyviai entuziastingai pynė vainikėlius, juos plukdė Rėkyvos ežere, aktyviai dalyvavo ir stebėjo kitas apeigas, dar labiau stipriname pamatiniais dalykais paremtą šventės programą. Šių metų šventę papildėme ir paįvairinome varžytuvėmis, kurios šventės dalyviams suteiks smagių akimirkų, daug dėmesio, tikimės, sulauks ir įspūdį paliks šiaudinių skulptūrų pleneras-konkursas „Tradiciniai šviesos ženklai nūdienoje“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Pasak organizatorių, pleneru-konkursu siekiama visuomenei pristatyti baltų ugnies ženklus, priminti apie šiaudų vaidmenį etninėje kultūroje, formuoti estetinės raiškos sąsajas bei supažindinti su šiaudų rišimo ir pynimo technika. „Džiaugiamės, kad sulaukėme 11 plenero-konkurso dalyvių, kurie žada parengti daugiau nei 10 šiaudinių skulptūrų. Jų kūrėjai Rėkyvos ežero pakrantėje dirbs birželio 21–22 d., o Joninių šventės metu sukurtos skulptūros bus iškilmingai sudeginamos ir 300 Eur piniginiu prizu apdovanojama plenero-konkurso nugalėtojų komanda“ – teigia Šiaulių kultūros centro etninės kultūros specialistė Aušra Brijūnienė.

Organizuojamas pleneras-konkursas – tik dalis visų pramogų, kurias žada Joninių prie Rėkyvos ežero šventės programa. Laukiantiems užburiančių vaizdų, šventės organizatoriai kužda, kad pakerės ne tik ugnies spektaklis – deginamos šiaudinės skulptūros, bet ir didžiulis tradicinis Joninių laužas, ore sklandantys gintaro dulkių burtai. Vildamiesi, kad šventės dalyviai bus ne tik stebėtojai, bet ir aktyvūs dalyviai, kūrėjai, organizatoriai tvirtina, kad visos šventės metu Šiaulių kultūros centro folkloro ansamblis „Rėda“ (vad. J. Lipinskienė, L. Molytė-Visockienė) pasistengs lankytojams priminti įvairius ritualus. Kolektyvo nariai lankytojus sutiks prie Saulės virsmo vartų ir ragins įvykdyti simbolinį apsivalymą, skatins burtis iš kupolių – surinktų žolynų puokštelių, pinti vainikėlius ir juos plukdyti Rėkyvos ežere, klausytis garsios žolininkės Jadvygos Balvočiūtės patarimų. Nuotaiką skaidrins bei rungtyniauti kvies ir šventės metu vyksiančios įvairios varžytuvės bei tradiciniai žaidimai.

Neatskiriama šventės dalis – koncertas. Šiais metais Joninėse prie Rėkyvos ežero pasirodys grupės: „Thundertale“, „Elnio rago miškas“, „Mono“, kapela „Mingūnai“, Šiaulių moksleivių namų muzikos studijos „En-den-du“ vaikinų grupė „Kieno miške kankorėžiai“ (vad. S. Rusevičienė, L. Dudnikienė), o Šiaulių kultūros centro liaudiškų šokių ansamblio „Kalatinis“ (vad. V. Verkulienė) nariai įtrauks į šokių sūkurį.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus vedėja Lina Jankauskaitė, mob. +370 672 59 987, el. p. lina.jankauskaite@siauliukc.lt.

Editos Varkalienės nuotr.




Atnaujinta: 2018-06-20 10:24