Atgal

Teatro dieną Šiauliuose karaliaus improvizacijos

2023 m. kovo 27 d. Šiauliuose bus minima Tarptautinė teatro diena. Šiais metais Šiaulių kultūros centras kartu su būriu teatro mėgėjų šiauliečiams siūlys veiklas, kurios atskleis miestiečių kūrybiškumą. Temstant pėsčiųjų bulvaras pasipildys būreliu teatralų, kurie praeivius bandys įtraukti į gyvas improvizacijas. Toliau renginys kelsis į Šiaulių kultūros centrą kuriame kūrėjais galės tapti patys dalyviai. Improvizacinės dirbtuvės lavins kūrybiškumą ir išradingumą, renginį vainikuos dokumentinio filmo peržiūra, kurioje dalyvaus režisierė ir prodiuserė.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginiai nemokami.


Pirmieji pasaulyje žinomi pasirodymai žiūrovų dėmesį patraukdavo savo spontaniškumu ir netikėtumu. Aktoriai daugiausia klajodavo iš vienos vietos į kitą, o vaidinimuose būdavo atkartojama liaudies buities kasdienybė. Šiandien teatras – unikali kultūros dalis, kuri žiūrovą stebina ne tik išpuoselėtais ir siužeto vingių pripildytais spektakliais, bet ir improvizacijomis, kurios geba labiau sudominti bei sužavėti žiūrovą.

„Improvizacija – gyvenimo dalis. Kiekvieną dieną mes neišvengiamai susiduriame su situacijomis, kurioms reikia greitų sprendimų ar atsakymų į klausimus. Bet ar kada pagalvojote, kad improvizuojant galite atsipalaiduoti ir pabėgti nuo kasdienės rutinos? Tarptautinės teatro dienos proga šiauliečius kviečiu ieškoti savęs improvizacijų dirbtuvėse, o atradus mėgautis išlaisvintu naujuoju savimi“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Šiais metais Šiaulių kultūros centro suaugusiųjų mėgėjų teatras „Durys“ (meno vadovas Virginijus Dargis), Šiaulių kultūros centro teatro studija „Gūžta“ (meno vadovė Lina Jankauskaitė-Peleckienė) ir Šiaulių menų mokyklos vaikų ir jaunimo teatro studija „Kompanija šauni“ (meno vadovai Dalė ir Virginijus Dargiai) nuo 17.30 val. Vilniaus g. bulvare šiauliečius stebins improvizacijomis. Renginio dalyviai sieks ne tik atkreipti miestiečių dėmesį į save, bet ir bandys juos intriguoti, įtraukiant į veiksmą miesto bulvare.

Taip pat šiauliečiai ir miesto svečiai saviraišką galės atskleisti Šiaulių kultūros centre veiksiančiose improvizacijų dirbtuvėse „Čia ir dabar“. Oranžinėje salėje renginio kuratoriai Dalė ir Virginijus Dargiai susirinkusiuosius kvies patirti teatrinius apšilimo pratimus bei per smagius žaidimus skatins išjungti savo „vidinį kritiką“ ir prisiminti savo „vidinį vaiką“. „Kažkada garsusis Viljamas Šekspyras sakė, kad kiekvienas žmogus gyvena taip lyg vaidintų didžiulėje scenoje. Tad nuoširdžiai kurkime savo mažus ir didelius vaidmenis ir drąsiai improvizuokime visose gyvenimo scenose“, – į renginį kviečia Šiaulių kultūros centro suaugusiųjų mėgėjų teatro „Durys“ meno vadovas Virginijus Dargis.

Šventinę dieną užbaigti bus galima stebint dokumentinį filmą „Tegu eina liepsnodami“ (režisierė Rasa Šimkutė, prodiuserė Inesa Kurklietytė), skirtą teatro pedagogo Gedimino Šimkaus atminimui. Vienas įtakingiausių Klaipėdos teatrinės mokyklos įkūrėjų, charizmatiškas dėstytojas išugdė ne vieną talentingą kino ir teatro aktorių, režisierių. Filme bus atskleisti dėstytojo biografiniai faktai, kuriuos į vieną vietą surinko ir per savo išgyvenimų prizmę sutiko atskleisti pati jo dukra, režisierė Rasa Šimkutė.

Visą Tarptautinės teatro dienos renginių programą galima rasti Šiaulių kultūros centro (www.siauliukc.lt) interneto svetainėje.

Informaciją teikia Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, mob. +370 655 25 527, e. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt.

Liubov Yarmoshenko ir Ingos Petrulaitienės nuotr.




Atnaujinta: 2023-03-22 16:37