Atgal

Šiauliai mini Valstybės dieną

2018 m. liepos 6 d. Šiauliai švenčia Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną. Mieste vykstantys renginiai buria šiauliečius pirmojo ir vienintelio Lietuvos karaliaus vainikavimą paminėti drauge.


Iškart po Mišių šiauliečiai buriavosi Vilniaus gatvėje prie Kaštonų alėjos, kur vyko tradicinė iškilminga Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo ceremonija. Skambant Lietuvos himnui, vėliavą kėlė Šiaulių miesto garbės pilietė, 2003 m. Lietuvos metų mokytoja ir 2004 m. Šiaulių miesto metų mokytoja, tarptautinio Sauliaus Sondeckio smuikininkų ir violončelininkų konkurso organizatorė, 2005 m. apdovanota Lietuvos kultūros fondo medaliu „Morta – Lietuvos Karalienė“ už Lietuvos istorijos ir kultūros propagavimą bei jaunųjų talentų ugdymą Nijolė Prascevičienė ir tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatas ir diplomantas Agnius Juška.
„Ši diena labai svarbi mūsų šaliai, mūsų miestui vienybės prasme. Kiekvieną dieną būname kiekvienos dienos rūpesčiuose, bet yra dienų, kuomet žmonės nori susitelkti ir pajusti dvasinę vienybę. Šiandien ir yra ši diena“, – scenoje kalbėjo Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, sveikindamas susirinkusius miestiečius.
Tęsdamas kalbą, meras žaismingai paimprovizavo ir pakvietė bet kurį mažąjį šiaulietį užlipti ant scenos ir pasveikinti visus susirinkusiuosius. Atsiradusi drąsuolė į mikrofoną raiškiai išdėstė: „Sveikinu visus su Valstybės diena.“
Iškilmingame renginyje dalyvavęs Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis kvietė branginti vieniems kitų darbus, nešiukšlinti savo tautos piktais žodžiais ir keiksmažodžiais.
Kaštonų alėjoje šventės metu startavo ir tradicinis „Karaliaus Mindaugo dviračių žygis 2018“, kurio dalyviai, pasipuošę tautine atributika, patraukė Bubių piliakalnio link.
Renginį vainikavo žymiausios Lietuvos folkroko grupės „Žalvarinis“ koncertas. Grupė roko, bliuzo ir džiazo ritmu susirinkusiai publikai priminė lietuvių liaudies dainų tradicijas, pristatė naujus kūrinius iš savo naujausios albumo, skirto Lietuvos šimtmečiui, bei savo ugninga energija užkrėtė net ir ramiausią renginio žiūrovą.

Editos Varkalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje.




Atnaujinta: 2018-07-16 09:05