Atgal

Festivalis „Aušrinė žvaigždė“ šiauliečius įtraukė į šokių maratoną

2023 m. gegužės 25–27 dienomis Šiauliuose vyko XVI tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“. Šiemet festivalis į Saulės miestą subūrė per 1 300 šokėjų, kurie mieste skleidė šokio džiaugsmą. Šventė, kurią tradiciškai organizavo Šiaulių kultūros centro choreografijos studija „Aušrelė“ (meno vad. M. Kosaitis, meno vad. asist. V. Adomėnaitė-Butnorienė), šiauliečius ir miesto svečius džiugino išskirtiniais dalyvių koncertais, konkursiniais šokių pasirodymais ir kitais renginiais. Specialiai mokytojams buvo organizuojamas šokio seminaras, o renginį vainikavo baigiamasis festivalio koncertas.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginį finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė. Rėmėjai: medijų grupė „Etaplius“, „Miesto naujienos“, „Owexx“.


Šešioliktą kartą organizuojamas tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“ tradiciškai tapo tikra miesto puošmena. Į Saulės miestą atvykę šokio profesionalai iš Lietuvos ir užsienio savo įspūdingais pasirodymais stebino ne tik šiauliečius, bet ir miesto svečius. Šiemet festivalyje iš viso dalyvavo 61 kolektyvas, iš kurių gyvai Šiaulius aplankė svečiai iš Čekijos, Estijos, Latvijos ir Ukrainos.

Gegužės 25-ąją oficialiai buvo atidarytas festivalis, kuriame vaikų šokių kolektyvai ir atlikėjai žiūrovams dovanojo gražiausius savo pasirodymus. Renginio metu apdovanoti I konkurso dalies – liaudiško šokio – nugalėtojai. Šventinį vakarą užbaigė folkšokių renginys „Šoka visi“, kuriame šokėjams muziką dovanojo Šiaulių Dainų muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. A. Stankus).

Keturias dienas Šiauliuose dirbusi kompetentinga komisija sprendė, kurie konkursiniai pasirodymai verti apdovanojimų. Talentingiausi Lietuvos ir užsienio šokėjai savo šokio techniką demonstravo šokdami liaudišką, šiuolaikinį ir klasikinį šokius. Per keturių minučių trukmės pasirodymą komisijos nariai balais vertino kūrinio išpildymą ir kolektyvo įvaizdį, kuris turėjo atitikti konkursantų amžių, atlikimo techniką, sceninę kultūrą, artistiškumą. Šiemet vertinimo komisiją sudarė Aušra Krasauskaitė, Tetiana Chornoknyzhna (Čekija) ir Vitalij Papiš (Čekija).

Penktadienį festivalio dalyviai vyko į Kuršėnų dvaro parką, kuriame Puodžių šventės metu susirinkusiems žiūrovams padovanojo išties įspūdingą koncertą. Renginyje dalyvavo festivalio svečiai iš Ukrainos, Estijos ir Latvijos. Tą pačią dieną, gegužės 26-ąją, į Šiaulių kultūros centrą buvo kviečiami mokytojai, vadovai, šokėjai, kurie kartu su renginio vedėju Vitalij Papiš (Čekija) šokio seminare, žinias gilino praktiniuose užsiėmimuose. Vakarą užbaigė įspūdingas Agrio Danilevičiaus šokių mokyklos „Dzirnas“ ir muzikos grupės „Sugar sugar band“ šokio spektaklis „Rok un Rulle. LV“.

XVI tarptautinį festivalį-konkursą „Aušrinė žvaigždė“ užbaigė apdovanojimų įteikimo ceremonija ir baigiamasis koncertas, kuriame originalų pasirodymą žiūrovams pristatė Baltijos baleto teatras. Didžiojoje koncertų salėje festivalio svečiai ir dalyviai išvydo energija trykštančio šokio spektaklio „Kitas pasaulis“ (rež. M. S. Šimulynaitė) ištrauką, pastatytą pagal žinomos grupės „Depeche Mode“ muziką.

XVI tarptautinio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ metu įteiktas specialus prizas Šiaulių Didždvario gimnazijos ir „Jovaro“ progimnazijos vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansambliui „Šėltinis“ (vad. Violeta ir Romualdas Laugaliai) ir Šiaulių Dainų progimnazijos liaudiškų šokių studijai „Šermukšnėlė“ (vad. Indrė Šerpytienė), kurį įsteigė valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“.

Didysis festivalio prizas įteiktas tautinio šokio ansambliui „Vesnianka“ (vad. V. Mandzij) (Khmelnickis, Ukraina).

Laimėtojai
Nuotolinės dalies nugalėtojai
I konkurso dalis. Liaudiškas šokis
II konkurso dalis. Šiuolaikinis šokis
III konkurso dalis. Klasikinis šokis

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ kultūrinės veiklos vadybininkė Zita Mundinienė, mob. +370 678 36 701, e. p. zita.mundiniene@siauliukc.lt.

Rolando Parafinavičiaus, Liubov Yarmoshenko, Vitos Jevtušenkienės nuotr.




Atnaujinta: 2023-05-29 13:59