Atgal

Choras „Atžalynas“ iš festivalio Ispanijoje parsivežė Aukso ir Sidabro diplomus

Šiaulių kultūros centro jaunimo kamerinis choras „Atžalynas“, vadovaujamas Mindaugo Žalalio, savo jėgas išbandė rugsėjo 11–16 dienomis Ispanijoje vykusiame VIII tarptautiniame „Pau Casals“ chorų konkurse bei festivalyje „Canco Mediterrania“. Puikiai pasirodęs choras į Lietuvą grįžo kupinas neužmirštamų įspūdžių ir parsivežė Aukso bei Sidabro diplomus.


Aštuntą kartą organizuotas festivalis ir konkursas sukvietė net 22 mėgėjų chorus iš 9 šalių: Lietuvos, Lenkijos, Italijos, Ispanijos, Čekijos, Prancūzijos, Slovakijos, Indonezijos ir Rusijos. Tradiciškai konkursas vyko viename gražiausių Ispanijos Kosta Bravos regiono kurortinių miestų – Lloret de Mar, ir kvietė dalyvius pasimėgauti ne tik puikiais chorinės muzikos garsais, bet ir saule, jūra bei nuostabiais Ispanijos vaizdais.

Konkurse dalyvavę penkių amžiaus grupių moterų, vyrų ir mišrūs mėgėjų chorai varžėsi sakralinės, folkloro, katalonų, populiariosios muzikos ir Pau Casals kūrinių atlikimo kategorijose. Festivalio organizatoriai leido kiekvienam chorui atskleisti savo šalies chorinės muzikos tradicijas ir parodyti choro stipriąsias puses.

Konkursas vyko rugsėjo 13 d. įstabaus grožio Lloret de Mar bažnyčioje San Roma. Vienintelis iš Lietuvos atvykęs choras „Atžalynas“ dalyvavo trijose skirtingose kategorijose ir visose laimėjo diplomus. Sakralinės muzikos kategorijoje aukštais balais (87,75 taškai) buvo įvertinti ir chorui Aukso diplomą atnešė Gedimino Kalino kūrinio „Ave Maria“, Donato Zakaro „In monte Oliveti“ ir Eriks Esenvalds „O salutaris Hostia“ kūrinių atlikimai. Folklorinės muzikos kategorijoje komisijos ir žiūrovų simpatijas (Aukso diplomas, 89,5 taškai) pelnė choro atlikti  kūriniai: Jono Tamulionio „Šarkela varnela“, Donato Zakaro „Parbėg laivelis“, Vytauto Klovos „Rūta žalioji“. Sidabro  diplomą (81 taškas) chorui pelnė įtaigiai atliktas Pau Casals kūrinys „O vos omnes“.

Chorus vertino kompetentinga tarptautinė komisija, kurią sudarė: prof. dr. hab. Elzbieta Wtorkowska (Lenkija), prof. Natalia Komarowa (Rusija), dr. hab. prof. AM. Jan Borowski (Lenkija), prof. dr. Milan Pazurik (Slovakija). Komisija vertino intonaciją, natų tikslumą, garso kokybę, programos pasirinkimą ir bendrą artistinį įspūdį.

Festivalio metu chorai, tarp jų ir jaunimo kamerinis choras „Atžalynas“, turėjo galimybę ne tik dalyvauti konkurse ir varžytis dėl prizinių vietų, bet ir pasirodyti išskirtiniuose draugystės koncertuose, vykusiuose ir Lloret de Mar, ir nuostabaus grožio Barselonoje. Chorai koncertavo katedrose, žygiavo chorų eisenoje ir parade Lloret de Mar gatvėmis bei dalyvavo pažintinėse kelionėse po Ispanijos miestus.

Šiaulių kultūros centro jaunimo choro „Atžalynas“ dalyvių apgyvendinimui skirtas dalinis finansavimas iš Savivaldybės biudžeto Kultūros plėtros programos.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro etninės kultūros specialistė Aušra Brijūnienė, mob. +370 615 83 983, el. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt, jaunimo kamerinio choro „Atžalynas“ meno vadovas Mindaugas Žalalis, mob. 8 611 41 904, el. paštas mindaugaszalalis@gmail.com.

Asmeninio choro „Atžalynas“ archyvo nuotr.




Atnaujinta: 2018-09-21 08:11