Atgal

Tautodailininko Alberto Martinaičio kūrybinių darbų parodos „Prisilietimai“ pristatymas

Parodoje „Prisilietimai“ eksponuojamos kalviškos saulutės, dekoratyvinės sagės, akmeniniai kirviai, akmeniniai paukštukai skudučiai, akmens skulptūrėlės, akmens amuletai-pakabučiai, akmens rožančiai, dambrelis, daudytė, ragas, kanklės, smuikas ir kiti darbai.

Į parodos „Prisilietimai“ pristatymą atvyks Joniškio kultūros centro grupė „Ašalia“, Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblis „Vieversėlis“, folkšokių projekto „Šiauliai United“ muzikantai.

Aklųjų ir silpnaregių kultūros namai
Spalio 3 d. 15 val.

APIE AUTORIŲ

Antrais gyvenimo metais Nižneudinsko rajono kaime pirmą kartą išgirdau senelio smuiką, pamačiau jo nudrožtus „vokietukus“.

Penktais metais Kelmės rajono Žvirblių kaime basas jau bėgiojau su ant lazdos prikalta „ripka“, netrukus buvau išmokytas pasidaryti švilpuką, pliauškinti botagu.

Dešimties metų, einant melioracijai, lipdžiau iš molio, nusidrožiau iš alksnio pliauskų šachmatus, mamos pamokytas pasidariau medinį „brauniką“, „saidoką“.

Šešiolikos metų užsimaniau gitaros – mama parūpino.

Nuo 22 iki 33 m. pradėjau drožti rankšluostines, šaukštus, samčius, nuotraukų rėmelius, pradėjau kalinėti akmenį, buvau priimtas į tuometinę Liaudies meno draugiją.

Vėliau dirbau kalviu 30 metų, išmokau padaryti kaltus, peilius, žalvario papuošalus, kankles ir visokius kitus instrumentus, pradėjau groti, dainuoti, šokti.

Esu dėkingas visiems mane skatinusiems Mokytojams, kurie padėjo man surasti savo AŠ. Visi prisilietimai prie kūrybos ir jautrių temų buvo svarbūs, kai kurie sudėti čia, parodoje. Statistikos mėgėjams: esu padaręs 1180 kanklių, 56 basedlas, būgnų, lumzdelių, ragų, daudyčių, dalyvavęs daugybėje seminarų, festivalių, folkloro projektų. Virš 20 žmonių esu apdovanojęs kalavijais už jų nuopelnus etnokultūrai. Man svarbiau, kad savo sugebėjimais pavyko pasidalinti su daugeliu jaunų žmonių. Man svarbu, kad autoritetingi folkloristai gerbia mano atradimus ir juos panaudoja savo veiklose. Daug metų vengiu parodų, bet kai pakviečia ypatingais atvejais – kodėl gi ne?

Parodos autorius Albertas Martinaitis


Renginys nemokamas


Atnaujinta: 2018-10-01 09:55