Atgal

Folkloro ansamblio „Rėda“ gimtadienio koncertas žiūrovus lepins lietuvių liaudies dainomis

Lapkričio 30 d. 18 val. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje (Aušros al. 62) vyks koncertas, skirtas Šiaulių kultūros centro folkloro ansamblio „Rėda“ kūrybinės veiklos 5-mečiui paminėti. Jaukaus vakaro metu bus pasidžiaugta dainingu ansamblio riedėjimu Rėdos ratu, žiūrovų širdis šildys ne tik paties ansamblio, bet ir jo draugų koncertas, kuriame skambės melodingiausios lietuvių liaudies dainos.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras, Šiaulių kultūros centro folkloro ansamblis „Rėda“. Renginys nemokamas.


Šiaulių kultūros centro folkloro ansamblis „Rėda“ buvo įkurtas 2013 m. Jo vadovė ir įkūrėja – Justė Lipinskienė. Prieš penkerius metus, dar studijuodama Vytauto Didžiojo universitete, J. Lipinskienė sulaukė skambučio iš Šiaulių kultūros centro su pasiūlymu po studijų dirbti su gimtojo Šiaulių miesto folkloristais. Tą pačią dieną sutikusi, tik įgijusi etnologijos ir folkloristikos magistro laipsnį, J. Lipinskienė su šeima grįžo į Šiaulius ir nuo rudens pradėjo dirbti ansamblio „Turava“ meno vadove. Ansamblis greitai išaugo, pakeitė pavadinimą ir tapo folkloro ansambliu „Rėda“.

Šiuo metu ansambliui priklauso 32 nariai, kuriuos vienija meilė liaudies dainai ir artimui.  Dainuoja jaunos ir brandžios šeimos, visi, mylintys žmogų, gerbiantys gamtą ir neapsieinantys be tradicinių dainų. „Mus vienija neužgesinamas noras būti drauge. Mūsų vaikai dainuoja, muzikuoja, kartu dalyvauja koncertuose. Drauge dainuodami riedame kalendorinių metų ratu, švenčiame tradicines kalendorines šventes, dalyvaujame ir organizuojame šeimos švenčių apeigas“, – sako Justė Lipinskienė.

Parengęs koncertines programas ansamblis dalyvauja Dainų šventėse, tarptautiniuose festivaliuose, Šiaulių ir kitų miestų organizuojamuose koncertuose. Tačiau ansamblio veikla neapsiriboja kasdieniu naujų dainų mokymųsi, koncertais ir festivaliais. Pasak J. Lipinskienės, ansambliečiai mokosi tradicinių amatų, aktyviai studijuoja senuosius baltų genčių raštus, stengiasi geriau suprasti apdainuojamų žmonių kasdienybę ir apeigų prasmę. „Dainuodami, analizuodami, interpretuodami liaudies dainas, mokomės derinti krikščionių religiją ir baltų pasaulėžiūrą: vienas Dievas – viena tiesa ir meilė žmogui, gamtai, dainai“, – sako ansamblio vadovė.

Penktojo gimtadienio proga ansamblis organizuoja koncertą, kurio metu žiūrovus gyvo garso muzikos skambesiais užburs Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Bazilionų filialo Kurtuvėnų folkloro ansamblis „Kurtuove“ (vad. Edita Ramančionienė) ir Šiaulių artrito draugijos vokalinis ansamblis „Artis“ (vad. Irena Lipinskienė). Pats folkloro ansamblis „Rėda“ žada žiūrovus palepinti dainomis iš specialiai 2018 metų Lietuvos šimtmečio dainų šventei „Vardan tos...“ parengto repertuaro.

Organizatoriai kviečia folklorinės muzikos mylėtojus ir visus, sekusius ir palaikiusius ansamblio penkerių metų kelionę liaudies dainos keliu, atvykti ir kartu su ansambliečiais pasidžiaugti pirmąją rimta sukaktimi, pasimėgauti jausmingai ir nuoširdžiai atliekamomis dainomis.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro etninės kultūros specialistė Aušra Brijūnienė, mob. +370 41 525693, el. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt ir folkloro ansamblio „Rėda“ meno vadovė Justė Lipinskienė, mob. 8 672 70231.




Atnaujinta: 2018-11-29 10:26