Atgal

Kalėdų dvasia žengia į Šiaulius: įžiebta pagrindinė miesto Kalėdų eglė

Pirmąją kalendorinės žiemos dieną šiauliečiai ir miesto svečiai iškilmingai įžiebė pagrindinę Kalėdų eglę. Gausiai skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės susirinkę miestiečiai kalėdinio laikotarpio pradžią skelbė plojimais, šypsenomis ir džiaugsmingais palinkėjimais vienas kitam.


„Nuoširdžiai džiaugiamės visų šalies miestų nuostabiomis Kalėdų eglutėmis, lietuvių išradingumu ir kūrybingumu. Tačiau mes norėjome sukurti ne vien išoriškai spindinčią ir traukiančią žvilgsnius Kalėdų eglę. Žinome, kad esame turtingi savo bendruomene, žmonėmis, kurie čia, Šiauliuose, gyvena, kuria, dirba, tad ir kvietėme miestiečius į savotišką šeimos šventę, kur susitikę sveikiname vieni kitus su švenčių laukimo pradžia, galime pasidžiaugti buvimu drauge, pasimėgauti šventės akimirka, kurti didelius ir mažus stebuklus. Tikime, kad puoselėdami ir tvirtindami bendruomenės santykius sulauksime ir „patirsime“ pačias gražiausias šventes. Todėl mūsų miesto Kalėdų eglutės pasirinktas puošybos variantas ‒ tradicinis ‒ neatsitiktinis“, – tvirtina Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Pirmą kartą Šiaulių kultūros centro kolektyvas ėmėsi iniciatyvos pasirūpinti ne tik kultūrine šventės programa, bet ir pagrindine kalėdine miesto egle ir jos puošyba. Direktorė D. Bačiulė pastebi, kad per dvejus jos darbo metus pirmų kartų buvo ne vienas, bet miesto savivaldybės rodomas pasitikėjimas Šiaulių kultūros centru suteikia stimulą  judėti pirmyn ir atsakingai kurti bendruomenei. D. Bačiulė atskleidžia, kad pinigų suma kūrybinėms idėjoms įgyvendinti, lyginant su kitais didžiaisiais Lietuvos miestais, skirta mažiausia – Kalėdų eglės vizualiniam sprendimui ir kultūrinei programai įgyvendinti iš Šiaulių miesto biudžeto buvo atseikėta 72 tūkst. eurų, iš jų 37,9 tūkst. eurų panaudoti eglės konstrukcijos nuomai, puošybai, eglišakėms bei šviečiančių dekoracijų su pagrindiniais miesto architektūriniais statiniais gamybai.

Pasak organizatorių, kalėdinių žaislų turtingai prisodrinta Eglė gražiai atrodo tiek dienos, tiek nakties metu, o įsižiebus girliandoms ir LED apšvietimui, ji suspindi kaip naktinis žvaigždėtas dangus. Eglės konstrukcijai,  kurios aukštis su viršūne „Saulutė“ siekia 17 metrų, panaudotos natūralios eglės šakos, o pasirinkta puošyba – tradicinė. Eglę puošia daugiau nei 600 auksinės, sidabrinės, mėlynos ir baltos spalvos burbulų, puošybai panaudota apie 1800 m LED lempučių girliandos, tai beveik 9200 lempučių bei apie 70 vienetų šiltai baltos spalvos tūrinių „pūkelių“. Kalėdų eglės konstrukcijos statymo ir puošybos darbus įgyvendino UAB „Adam decolight“.

Kalėdinės eglutės puošybos elementai puikiai dera su ją juosiančia šviečiančia dekoracija, kurioje atspindimi gražiausi, išskirtiniausi ir turbūt svarbiausi architektūriniai Šiaulių miesto statiniai. „Išskirtinė Kalėdų eglės tvorelė tik pastiprina mūsų plėtojamą idėją. Šiauliuose gausu gražių architektūrinių pastatų, jaukių susitikimų vietų. Pasistengėme perkelti jas „ant tvorelės“ ir parodyti miestiečiams jų unikalumą ir išskirtinumą. Susitikę prie Eglės, galėsime tarsi nusikelti ir į kitas vietas, kur mus lydi šilti prisiminimai ir geros emocijos“, – pasakoja D. Bačiulė. Susirinkusieji „ant tvorelės“ išvys Šiaulių miesto savivaldybės, Didždvario gimnazijos, centrinio pašto, vandentiekio bokšto, Venclauskių namų, Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros, G. Bagdonavičiaus namo ir kt. žinomus pastatus ir lankytinus objektus. Šviečiančios dekoracijos dizainą kūrė Vilmantas Dambrauskas, įgyvendino UAB „Kompera“, gamybos vadovas Lukas Šakys.

O nuoširdžių šypsenų, teigiamų emocijų ir gausių plojimų netrūko ir Eglės įžiebimo šventėje. Čia pats tikriausias Lietuvos Senelis Kalėda drauge su Šiaulių miesto meru Artūru Visocku ir įžiebė gražiąją miesto Kalėdų eglę. „Labai noriu palinkėti visiems vaikams, mamoms, tėčiams, seneliams, tėveliams ir močiutėms meilės, laimės, tikėjimo, pasitikėjimo, o tiems, kad labai reikia, ir dvigubo atlyginimo, – šypsodamasis sakė A. Visockas.

Šiauliečiams ir miesto svečiams netrūko ir kuriamų pramogų. Ir dideli, ir maži vaikai rašė laiškus Kalėdų Seneliui, dalyvavo konkurse „Kalėdų Senio barzda“, piešė atvirukus, stebėjo Šiaulių moksleivių namų mados studijos „Mūza“ teatralizuotus pasirodymus. Šventinio renginio metu miestiečiai stebėjo kalėdinį miuziklą „Mergelė uogelė“, kuriame pasirodė Šiaulių kultūros centro kolektyvai: choreografijos studijos „Aušrelė“ (meno vad. M. Kosaitis ir meno vad. asist. V. Adomėnaitė-Butnorienė) šokėjai ir jaunimo kamerinio choro „Atžalynas“ (meno vad. M. Žalalis) nariai.

Iškart po nuotaikingo miuziklo miesto Kalėdų eglės įžiebimo šventę palydėjo šventinis Girmantės Vaitkutės ir Vaido Baumilos koncertas bei smagus šviesų ant Šiaulių miesto savivaldybės pastato pasirodymas ir „fejerverkų lietus“.

Kalbinti miestiečiai teigiamai įvertino miesto puošmeną. „Pati mieliausia Kalėdų eglutė. Pirmiausia todėl, kad sava“, – sakė Paulius. Šiaulietė Diana tvirtino, kad džiaugiasi ir renginiu, ir reginiu: „Nors labai šalta, šiauliečiai šildomi gražia šventės programa, o Kalėdų eglė su įspūdinga tvorele supažindina su miestu.“

Dėkojame pagrindiniam šventės informaciniam rėmėjui – LRT televizijai HD, informaciniams rėmėjams: medijų grupei „Etaplius“, Šiaulių televizijai, „Šiaulių kraštui“, „Šiaulių naujienoms“, „Saulės radijui“, „Miesto naujienoms“, draugams – UAB „Rūta“, UAB „Neaustima“, UAB „GBF sofa“, UAB „Šiaulių rentvėjus“.

Žanetos Bytautienės, Artūro Jasaičio, Editos Varkalienės, Laimono Simaičio, Rasos Chšanavičienės nuotr. Daugiau nuotraukų – Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje.




Atnaujinta: 2018-12-03 16:06