Atgal

Trys Karaliai vėl atžygiuos į Šiaulius

2018 m. sausio 6 d., šeštadienį, šiauliečiai užbaigs kalėdinių švenčių ciklą, o 16 val. jų pabaigą paskelbs Trijų Karalių šventė. Kaštonų alėjoje prasidėjusi iškilminga eisena su mušamųjų instrumentų grupe „Ritmas kitaip“ tęsis iki pat prakartėlės, kur eisenos dalyviai įteiks simbolines dovanas ką tik gimusiam kūdikėliui Jėzui. Organizatoriai atskleidžia, kad laukia įspūdingas teatralizuotas reginys.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras, rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė.



Trijų Karalių šventė seniau vadinta Krikštais, Atarašais, tačiau dabartinį pavadinimą jai suteikė krikščionybė, kuri skelbė, kad ką tik gimusį kūdikėlį Jėzų aplankė trys išminčiai: Kasparas, Merkelis ir Baltazaras. Atsiradusi tradicija jais persirengti stipriai įsigalėjo ir tapo neatsiejama šventės dalimi. Šiaulių kultūros centro etninės kultūros specialistė Aušra Brijūnienė pasakoja, kad esama išskirtinių šventės tradicijų: „Trys Karaliai, aplankę sodybą, šventinta kreida užrašydavo ant durų staktos tik kryželius, kuriuos žmonės dažnai vadina tiesiog pliusukais, ir savo vardų pirmąsias raides +K+M+B. Lotyniškai raidės rašomos CMB. Tai Christus Mansionem Benedicat (Kristus telaimina šią buveinę) akronimas. Tikima, kad taip pažymėti namai palaiminami ir apsaugomi nuo piktųjų dvasių.“

Jau tradicinė iškilminga Trijų Karalių procesija žygiuos nuo Kaštonų alėjos, tada miesto pėsčiųjų bulvaru ir Vasario 16-osios gatve. Įspūdingas 2,5 metrų aukščio Kasparo, Merkelio ir Baltazaro karūnuotos kaukės sukūrusi Šiaulių kultūros centro dailininkė Reda Uogintienė žada nustebinti – mat jau parengė dar vieną niekur neregėtą figūrą „Žvaigždė“. Iškilmingumo šventei suteiks  mušamųjų instrumentų grupės „Ritmas kitaip“ kuriami muzikiniai viražai.

Šventinė eisena tęsis iki pat Šiaulių miesto savivaldybės skvero, kur puikuojasi įrengta Betliejaus prakartėlė. 16.20 val. laukia Jėzaus pasveikinimo ir iškilminga dovanų įteikimo ceremonija, kurioje, skaičiuojama, dalyvaus apie 200 žmonių.

Pasak renginio organizatorių, Trijų Karalių šventė primena, kad, neprarandant geros nuotaikos, metas kibti į rimtus darbus.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro etninės kultūros specialistė Aušra Brijūnienė, mob. +370 615 83 983, el. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt. 




Atnaujinta: 2018-04-20 08:14