Atgal

Žemės diena Šiauliuose: „Saugokime nykstančias rūšis!“

2019 m. kovo 20 d., trečiadienį, 12 val. Talkšos ežero pakrantėje vyks Pasaulinei Žemės dienai skirtas renginys. Šiųmetinio renginio tema – saugokime nykstančias rūšis – kvies susimąstyti apie nykstančių gyvūnų, ypač vabzdžių, naudingumą ir apsaugos svarbą. Dalyvių dėmesį trauks iškilminga Žemės vėliavos pakėlimo ceremonija, instaliacija „Bičių spiečius“, „Vabzdžių viešbutis“, aplinkosauginė sporto akcija, jaunimo koncertas ir kitos pramogos.
Rengėja – Šiaulių miestų savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginį globoja Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.


Kovo 20 dieną prasideda pavasario lygiadienis ir astronominis pavasaris, todėl visame pasaulyje minima tarptautinė Žemės diena.Kasmet šią dieną organizuojami renginiai, įvairios akcijos, kurių metu žmonės kviečiami pagalvoti apie planetos problemas ir prisidėti prie jų sprendimo.

„Pasaulinė Žemės dienos organizacija šiuos metus yra paskelbusi nykstančių rūšių apsaugos metais, todėl šių metų Žemės dienos renginyje bus akcentuojamas visame pasaulyje pastebimas vabzdžių, ypač bičių, nykimas. Sieksime priminti, kad nykstančių rūšių ateitis taip pat priklauso nuo mūsų visų“, – sako Šiaulių kultūros centro kultūrinių renginių organizatorė Ugnė Skačkauskienė.

Atkreipiant dėmesį į šią problemą, prie Talkšos ežero bus pastatytas „Vabzdžių viešbutis“, kurį renginio metu pristatys ir su vabzdžių naudingumu supažindins Šiaulių jaunųjų gamtininkų centro specialistė Ilona Sakalauskienė. Talkšos ežero pakrantę puoš bei apie bičių svarbą susimąstyti kvies ir instaliacija „Bičių spiečius“, kurią iš antrinių ir gamtinių žaliavų pagamino įvairių Šiaulių miesto ugdymo įstaigų mokiniai ir mokytojai.

Tradiciškai renginio metu vyks iškilminga Žemės vėliavos pakėlimo ceremonija, kalbės Šiaulių miesto savivaldybės atstovas. Susirinkusieji ne tik sužinos įdomių faktų apie nykstančius gyvūnus, bet ir bus kviečiami pramogauti – grožėtis Šiaulių gamtininkų centro atvežtais poniais, dalyvauti VšĮ „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras“ ir VšĮ „Sportuotojai“ organizuojamoje aplinkosauginėje sporto akcijoje „(Pa)naudok ir sportuok“, kurios metu sužinos, kaip nebereikalingas padangas galima panaudoti sporte.

Susirinkusius džiugins ir nuoširdus jaunimo koncertas. „Bitučių“ šokiu žavės šiuolaikinio šokio klubas „Flamingas“ (vad. D. Svirskytė), fragmentą iš roko operos „Voro vestuvės“ pristatys Šiaulių lopšelio-darželio „Ežerėlis“ bendruomenė, o galiausiai muzikinę fiestą užkurs Šiaulių moksleivių namų muzikos studijos „En-den-du“ vaikinų grupė „Kieno miške kankorėžiai“ (vad. S. Rusevičienė, L. Dudnikienė).

Žemės diena kvies ne tik mėgautis įvairiomis pramogomis, bet ir pasimėgauti Šiaulių universiteto Botanikos sodo vaišinama gardžia žolelių arbata, todėl, kviesdami tausoti aplinką, organizatoriai siūlo atsinešti savo mylimą puodelį.

„Būkime neabejingi ekologinėms problemoms – prisidėkime prie mūsų aplinkos puoselėjimo ir saugojimo, ir paminėkime Pasaulinę Žemės dieną drauge“, – kviečia Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė. 

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt




Atnaujinta: 2019-03-18 16:55