Atgal

Šiauliuose prasideda interaktyvių garsinio skaitymo valandų „Juozo Tumo-Vaižganto kūryba“ ciklas

2019 m. gegužės 30 d., ketvirtadienį, 15 val. Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose (Žemaitės g. 102) vyks pirmasis interaktyvių garsinio skaitymo valandų ciklo „Juozo Tumo-Vaižganto kūryba“ renginys. Interaktyvios garsinio skaitymo valandos, orientuotos į neįgaliųjų ir sveikųjų žmonių įtraukimą į bendras kultūrines veiklas bei lietuvių literatūros populiarinimą, vyks kiekvieną mėnesį įvairiose Šiaulių miesto erdvėse iki pat rudens pabaigos. Renginiuose šiauliečiai ir miesto svečiai bus artimiau supažindinami su žymaus autoriaus kūryba, kurią skaitys profesionalūs aktoriai, Brailio rašto ir silpnaregiai skaitovai.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras, rėmėja – Lietuvos kultūros taryba. Partneriai: Šiaulių viešosios bibliotekos Spindulio filialas, Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių padalinys, VšĮ „Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centras“.

Renginys nemokamas.


Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyrius aktyviai rūpinasi neįgaliųjų integracijos į visuomenę gerinimu bei kultūrinės veiklos užimtumu, todėl prieš keletą metų pradėjo gražią tradiciją organizuoti interaktyvias garsinio skaitymo valandas. Jų metu neįgalieji bei sveikieji buriasi bendrai veiklai – supažindina visuomenę ir patys susipažįsta su žymių lietuvių literatūros autorių kūryba, dalijasi įžvalgomis, diskutuoja, užmezga naujas pažintis ir praleidžią laiką kultūringoje draugijoje.

Šiais metais pasirinktas interaktyvių garsinio skaitymo valandų ciklo autorius – Juozas Tumas-Vaižgantas, žymus XX a. pirmosios pusės lietuvių literatūros klasikas. „Skaitymo valandas išnaudosime lietuvių kalbos kultūros skatinimui ir Juozo Tumo-Vaižganto asmenybės, pasaulėžiūros ir kūrybos pažinimui, pasitelkiant profesionalius aktorius, mėgėjus skaitovus ir, žinoma, pačius renginio lankytojus. Susipažinsime su skirtingomis skaitymo galimybėmis. Neregiai autoriaus kūrybą skaitys Brailio raštu, o silpnaregiai  – elektroninės skaityklės pagalba“, – sako Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Irena Volodkienė.

Pirmajame ciklo renginyje, gegužės 30 d., Juozo Tumo-Vaižganto kūrybą skaitys Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai Danguolė Petraitytė ir Vladas Baranauskas, Brailio rašto skaitovai Virginija Gintilaitė ir Juozas Ežerskis, silpnaregiai skaitovai Violeta Jackūnienė ir Nijolė Šilinskienė. Skambant autoriaus eilėms, muzikinį vakaro foną kurs audioperformansų kūrėjas ir atlikėjas Gintautas Gascevičius. Vakaro metu žiūrovams bus pristatyta autoriaus biografijos ir kūrybos apžvalga, o jo pabaigoje visi bus kviečiami diskutuoti, dalintis savo nuomonėmis apie autoriaus kūrybą ir tiesiog bendrauti su bendraminčiais.

Žiūrovai taip pat galės apžiūrėti Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose veikiančią parodą, kurią surengė Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių padalinys ir Šiaulių viešosios bibliotekos „Spindulio“ filialas. Parodoje eksponuojamos Juozo Tumo-Vaižganto išleistos knygos ir straipsniai apie jį, garsinės ir Brailio rašto knygos ir taktiliniai žurnalai.

„Kviečiame dalyvauti visus Juozo Tumo-Vaižganto kūrybos mylėtojus bei apskritai visus, kurie domisi lietuvių literatūra – tiek neįgalius, tiek sveikus žmones, norinčius lyriškai ir prasmingai praleisti ketvirtadienio vakarą. Mes jums šį vakarą linkime teigiamų emocijų ir gero pasibuvimo kartu“, – sako I. Volodkienė. 

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Irena Volodkienė, tel. +370 655 25 527, el. p. irena.volodkiene@siauliukc.lt.

Emilio Jucio ir Editos Varkalienės nuotr.




Atnaujinta: 2019-05-30 20:03