Atgal

Baltijos kelio diena Šiauliuose: minėjimas, koncertas ir palaikymo akcija Baltarusijai

2020 m. rugpjūčio 23 d. ir 31 d. Šiauliuose minėsime Baltijos kelio ir Laisvės dienas. Jau šį sekmadienį, Baltijos kelio dieną, Šiaulių miesto žmonės kviečiami ne tik pasidžiaugti iškovota laisve, įsitraukti į įvairias veiklas, iniciatyvas, bet ir prisijungti prie solidarumo akcijos, palaikančios Baltarusiją. Šiauliečių Prisikėlimo aikštėje laukia tiesioginė Vilniuje vyksiančios iniciatyvos „Laisvės kelias | Vilnius – Baltarusija“ transliacija, minėjimas, koncertas. Organizuojami renginiai vėl leis prisiminti ir vertinti iškovotą laisvę bei nepriklausomybę.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.
Renginiai nemokami.


Baltijos kelio diena prisimenama dėl 1939 m. Maskvoje pasirašyto Molotovo–Ribentropo pakto. Šis įvykis, panaikinęs nepriklausomybę, buvo skaudus smūgis ne tik Lietuvai, bet ir kitoms Baltijos valstybėms – Latvijai ir Estijai. 1989 m. rugpjūčio 23 d. Lietuvos Sąjūdžio surengta reikšminga, gyvos grandinės susikabinimo rankomis, akcija „Baltijos kelias“ buvo svarbi bei parodė, kad Baltijos šalys nori būti laisvos ir nepriklausomos. Nuo šių įvykių neatsiejama ir kita, rugpjūčio 31 d. minima, svarbi data – Laisvės diena. 1993 m. tą dieną, išvedus Rusijos armiją, Lietuva buvo galutinai išlaisvinta nuo Rusijos okupacijos. „Tuometinis žmonių ryžtas ir noras būti laisvais buvo nepalaužiamas, o tai parodo vykę istoriniai įvykiai. Rugpjūčio mėnesio pabaigoje kasmet juos prisimename tiek su širdį veriančiu skausmu, tiek ir su begaliniu džiaugsmu, kad vis dėl to esame laisvi ir galime tai vertinti“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Baltijos kelio diena prasidės rugpjūčio 23 d. 17 val. šv. Mišiomis Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje (Aušros tak. 3). Šiauliečiai, prisidėdami prie svarbios dienos minėjimo, galės nusivyti baltai raudoną virvelę su akmenukais ant rankos, jų 18 val. laukia Sauliaus Petreikio, Šiaulių kultūros centro jaunimo kamerinio choro „Atžalynas“ (meno vad. Mindaugas Žalalis) ir Pasvalio mišraus choro „Canticum novum“ (meno vad. Rimvydas Mitkus) jungtinis pasirodymas. Šiaulių miestas palaiko 19 val. Vilniuje vyksiančią akciją, tad susirinkusieji  Prisikėlimo aikštėje per LED ekraną galės išvysti tiesiogiai transliuojamą Vilniuje vyksiančią iniciatyvą „Laisvės kelias“, kuri burs naują gyvą grandinę – Laisvės kelią į Baltarusiją. „Kviečiame šią dieną atvykti į Prisikėlimo aikštę pasipuošus baltais rūbais ar turėti kokį nors baltą akcentą savo aprangoje ir taip prisidėti prie vyksiančios akcijos“, – sako renginio organizatoriai.

Sukilėlių kalnelyje rugpjūčio 29 d. šiauliečių laukia tradicinis susitikimas su tarptautinės katalikiškos organizacijos „Tradicija, šeima, nuosavybė“ (TFP) nariais, kurio metu bus paminėta TFP organizacijos narių įgyvendinta parašų rinkimo akcija, skirta Lietuvos nepriklausomybei paremti. Susitikimą ves Lietuvos teatro ir kino aktorius Vladas Baranauskas, o muzikinę programą susitikimo metu dovanos Šiaulių pučiamųjų orkestras (meno vad. ir dirig. S. Vaičiulionis, dirig. G. Brūzga). Pasibaigus susitikimui, prasidės Padėkos ir Vilties žygis į Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą, kurioje vyks šv. Mišios.

Laisvės dieną minėsime rugpjūčio 31 d. Ji prasidės 17 val. šv. Mišiomis Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje. Po jų, Šiaulių vyskupijos Pastoraciniame centre, šiauliečių laukia dokumentinio filmo „Sutemose“ (rež. Š. Bartas) peržiūra. Šis filmas pasakos apie Lietuvą po Antrojo pasaulinio karo, apie okupacinę santvarką ir lietuvių viltis kada nors vėl tapti laisvais (amžiaus cenzas N-13). Susirinkusių į filmo peržiūrą dar laukia ir susitikimas su filmo prodiusere Jurga Dikčiuviene.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, tel. +370 41 54 52 79, mob. +370 671 42 901, e. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.

Vilmos Sungailės nuotr.




Atnaujinta: 2020-08-17 13:28