Atgal

Birželio 14-ąją Šiauliuose vyks renginiai, skirti atminti ir išsaugoti tautos istoriją

2022 m. birželio 14 d., antradienį, Lietuvoje bus minima Gedulo ir vilties diena. Šiai dienai paminėti bus rengiami įvairūs renginiai. Šiauliečių lauks visuotinė tylos minutė, tradicinis Gedulo ir vilties dienos minėjimas, koncertas, šv. Mišios, atminties akcija ir kiti renginiai, kurie suburs žmones pagerbti trėmimų aukas bei skatins prisiminti tautos stiprybę.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginiai nemokami.


Gedulo ir vilties diena Lietuvoje vis prisimenama su skausmu. 1941 m. birželio 14 d. prasidėjo

Lietuvos piliečių trėmimas į Sibirą. Net kai lietuviai per prievartą buvo masiškai tremiami krovininių traukinių vagonuose į nežmoniškas gyvenimo sąlygas, jų nepalaužė begalinis tikėjimas ir negęstanti viltis.

„Siekiant pagerbti tremtyje žuvusius lietuvius, Gedulo ir vilties dieną kviečiame tautiečius į rengiamas akcijas ir iniciatyvas. Tautos istorija gyva, kol ją liudijame, kol kalbame ir prisiminame“,– sako Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė.

Birželio 14 d., 11.59 val. skvere prie Šiaulių miesto savivaldybėsbus galimapagerbti nukentėjusiuosius visuotine tylos minute. Vėliau vyks tremtinių ir politinių kalinių atminimo ir pagerbimo akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“, kuris metu bus skaitomos tūkstančių tremtinių ir politinių kalinių pavardės, papasakoti jų likimai.

13 val. Šiaulių kultūros centras tradiciškai pakvies susiburti prie geležinkelio rampos, iš kurios anuomet į tremtį pajudėjo žmonių prigrūsti vagonai. Istoriškai svarbioje vietoje išgyvenimais dalysis Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Šiaulių filialo vadovė Valerija Jokubauskienė. Minėjime muzikinius kūrinius susirinkusiems skirs Šiaulių kultūros centro choras „Tremtinys“ (meno vad. R. Pečeliūnas), Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos liaudies instrumentų orkestras (vad. Regina Vaišnorienė) ir Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos vaikinų choras.

Po minėjimo visi dalyviai bus kviečiami į Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą, kurioje Gedulo ir vilties dieną pratęs Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ organizuojamas koncertas „Skriski, skriski Lietuvėlėn“. Koncerte dalyvaus Šiaulių pučiamųjų orkestras (meno vad. ir dirig. Sigitas Vaičiulionis, dirig. Gediminas Brūzga) ir Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ (meno vad. ir vyr. dirig. Linas Balandis). Svarbias trėmimų pradžios metines šiais metais šiauliečiai užbaigs 17 val. vyksiančiomis šv. Mišios už žuvusius laisvės gynėjus.

Šiaulių kultūros centras atkreipia dėmesį, kad patekti į renginius skirtingose vietose bus galima užsakytu autobusu. Jis lauks skvere prie savivaldybės, iš kurio žmones nuveš į renginį prie rampos, vėliau – į katedrą.

 Gedulo ir vilties dienai paminėti bus skiriamos ir kitos iniciatyvos. Visą renginių programą rasite čia: https://bit.ly/3aSLRmt

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt

Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2022-06-13 11:06