Atgal

Saulės mieste – Trijų Karalių vizitas

Sausio 6-ąją tradiciškai Šiauliuose nuvilnijo didžiųjų metų švenčių pabaigą žymintis akordas – Trijų Karalių eitynės. Drauge su karaliais paskui sužibusią žvaigždę keliavo šiauliečiai ir miesto svečiai. Didingi eisenos dalyviai, nešini simbolinėmis dovanomis kūdikėliui Jėzui Kristui, išlydėjo senus ir pasitiko naujus metus, paskelbė kalėdinio šurmulio pabaigą. Šia proga miesto bulvare aidėjo ir žymiosios skulptūros „Meilės varpas“ garsai.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Manoma, kad Trijų Karalių šventė pradėta minėti dar viduramžiais. Tradicinėje Europos kultūroje laikotarpis nuo Kalėdų iki Trijų karalių buvo skirtas jaunimo bendravimui, karnavalams ir linksmybėms. Kaimuose po sodybas vaikščiodavo persirengėliai ir sveikindavo visus su Kristaus gimimo švente. Tai iki pat šiol išlieka pagrindiniu šventės akcentu – pagarbinti gimusį pasaulio Išganytoją.

Šią svarbią datą Šiauliuose pažymėjo tradicinė iškilminga Trijų Karalių eisena, kuri prasidėjo 17 val. prie Šiaulių kultūros centro. Su gausia avelių, jautuko, asiliuko ir kitų personažų palyda Trys Karaliai keliavo Kaštonų alėja ir Vilniaus gatvės pėsčiųjų bulvaru. Triukšmingi eisenos dalyviai stabtelėjo prie Dariaus Augulio skulptūros „Meilės varpas“. Iš ilgo žiemos miego pažadintas varpas suskambo tauriai ir didingai – pripildė eisenos dalyvių širdis meile, gėriu ir viltimi.

Dviejų su pusę metrų aukščio karalių figūros – Kasparas, Merkelis ir Baltazaras toliau keliavo Tilžės gatve iki prakartėlės, įkurdintos skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės. Ten trys išminčiai apdovanojo ir pagerbė kūdikėlį Jėzų Kristų. Ceremonijos metu tradiciškai pašventinta ir kreida, kuri vėliau dovanota visiems norintiems Šiaulių miesto gyventojams. Krikščionybės laikais paplito paprotys ant durų bažnyčioje pašventinta kreida parašyti pirmąsias trijų karalių vardų raides „+K+M+B“. Tikima, kad užrašius šias raides namai bus apsaugoti nuo piktųjų dvasių. 

Po teatralizuotos kūdikėlio Jėzaus pagerbimo ceremonijos Trys Karaliai susirinkusiems Saulės miesto gyventojams ir jo svečiams linkėjo atrasti ramybę, taiką, gerumą ir taip vainikavo didžiąsias žiemos šventes.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro renginių organizatorė Ugnė Skačkauskienė, mob. +370 655 25 521, e. p. ugne.skackauskiene@siauliukc.lt.   

Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2023-01-09 14:24