Atgal

Šiauliuose romantiškais kūriniais paminėta meilės deivės Mildos diena

Gegužės 11-ąją Šiaulių kultūros centre skambėjo dainos ir eilės, skirtos lietuvių meilės deivei Mildai. Pirmą kartą organizuojama romansų popietė „Ir pražydo jazminai“ į Šiaulius sutraukė apie pusantro šimto dalyvių iš Šiaulių, Radviliškio, Joniškio miestų ir rajonų. Renginyje netrūko nei romantiškų dainų, nei savos kūrybos eilių apie meilę. Šventę užbaigė jungtinė visų kolektyvų daina.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Gegužės 13-ąją minima meilės deivės Mildos diena paskatino Šiaulių kultūros centro folkloro ansamblį „Sidabrinė gija“ (meno vad. Vita Taučienė-Rezgienė) suburti kolektyvus iš Šiaulių regiono vienam tikslui – kartu atšvęsti primirštą šventę. Anksčiau lietuviai meilės dieną švęsdavo būtent pavasarį, kada iš po niūrios žiemos atgimdavo gamta ir viskas sužydėdavo, o žmonės mėgaudamiesi aplinkui gyvybe pulsuojančia gamta patys eidavo į pasimatymus, keldavo vestuves ar švęsdavo sužadėtuves.

Romansų popietėje „Ir pražydo jazminai“ dalyvių atliekama muzikinė programa buvo pripildyta dainų apie gražiausias pavasario gėles ar medžius, gamtos prisikėlimą. Į šventę susirinkę skaitovai su didele meile širdyje deklamavo eiles, kurios buvo skirtos neseniai Motinos dieną minėjusioms mamoms, kitiems artimiesiems ir draugams. Viso renginio metu buvo akcentuojama meilė ir jos svarba žmogui. „Tegul meilė aplanko kiekvieną ir juose gyvuoja per amžius“, – linkėjo romansų popietės dalyviai.

Ketvirtadienio vakarą dainas ir eiles vieni kitiems dovanojo Šiaulių kultūros centro folkloro ansamblis „Sidabrinė gija“ (meno vad. Vita Taučienė-Rezgienė), Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Gilaičių filialo Kužių salės neįgaliųjų vokalinis ansamblis „Ringuva“ (vad. Kristina Lučinskaitė), Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro Gilaičių filialo Kužių salės vokalinis ansamblis „Mėtos“ (vad. Kristina Lučinskaitė), Radviliškio rajono Šniūraičių bendruomenės mišrus ansamblis „Bendraminčiai“ (vad. Audronė Motiejūnienė), Šiaulių kultūros centro choras „Tremtinys“ (meno vad. Romaldas Pečeliūnas), Šiaulių miesto poezijos ir kitų menų mėgėjų asociacijos „Menų šaltinis“ moterų vokalinis ansamblis „Šaltinėlis“ (vad. Audronė Treinauskienė), Šiaulių kultūros centro vokalinis ansamblis „Dainora“ (meno vad. Ramutė Majauskienė), Šiaulių mokytojų senjorų klubo „Šviesa“ vokalinis ansamblis „Širdimi jauni“ (vad. Juozas Šukys), Šiaulių pagyvenusių žmonių asociacijos ansamblis „Rudens žiedai“ (vad. Audronė Treinauskienė), Šiaulių kultūros centro liaudiškų šokių ansamblio „Kalatinis“ vokalinė grupė (meno vad. Sandra Giedrė). Žinomas eiles apie meilę ir savos kūrybos tekstus renginyje skaitė ne tik poetė Elena Eidukienė, Angelė Nagevičienė, Joniškio raj. neįgaliųjų draugijos Rudiškių padalinio poezijos skaitovai, bet ir romansų atlikėjai. Šventę užbaigė jungtinė visų kolektyvų atlikta daina „Jazminai“.

Renginio organizatoriai džiaugėsi žiūrovams paskleidę artėjančios vasaros nuotaiką, kupiną meilės ir  džiaugsmo, o susirinkusieji dalyviams negailėjo nuoširdžių šypsenų ir gausių aplodismentų.

Informaciją teikia Mėgėjų meno skyriaus vedėja Aušra Brijūnienė, mob. +370 655 25 527, e. p. ausra.brijuniene@siauliukc.lt.

Liubov Yarmoshenko nuotr.




Atnaujinta: 2023-05-12 09:31