Atgal

Skaudi istorinė lemtis subūrė šiauliečius pagerbti okupacijos aukų

2023 m. birželio 14 d. Šiauliuose buvo minima Gedulo ir vilties diena. Nuo pat vidurdienio skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės tremtiniai pagerbti visuotine tylos minute ir akcija „Atminties neištremsi“. Vėliau prie geležinkelio rampos šiauliečių laukė Šiaulių kultūros centro organizuojamas Gedulo ir vilties dienos minėjimas, o vakarą užbaigė šv. Mišios ir koncertinės įstaigos „Saulė“ organizuojamas koncertas. Atmintina diena priminė, kokia svarbi yra laisvė ir neblėstanti tautiečių meilė tėvynei.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Birželio 14-osios minėjimas prie Šiaulių miesto savivaldybės prasidėjo visuotine tylos minute, iš karto po jos laukė tremtinių ir politinių kalinių atminimo ir pagerbimo akcija „Atminties neištremsi“. Čia miesto įstaigos, organizacijos ir pavieniai asmenys susirinko garsiai ištarti kiekvieno tremtinio pavardę ir prisiminti jo likimą.

Simboliškai prie geležinkelio rampos, kur prieš daugiau nei aštuoniasdešimt metų į tremtį buvo išvežti mūsų tautiečiai, Šiaulių kultūros centras sukvietė šiauliečius prisiminti ir pagerbti tiek atgulusių amžinojo įšalo žemėje, tiek ir sugrįžusių į Lietuvą tėvynainių. Renginio pradžioje buvo giedama Tautiška giesmė ir okupacijos aukos pagerbtos tylos minute.

„Labai noriu padėkoti kiekvienam, kuris dalyvauja minėjime ir galvodamas apie šią dieną palygino savo gyvenimo problemas su tų dienų problemomis bei suprato, jog niekas kitas kaip tik patys galim susikurti tikrąjį lietuviškumą, o kalbėdami apie gedulą mes visada turime kalbėti ir apie viltį. Viltis – visada stipresnė. Su vilties švente“, – kalbėjo Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Viso minėjimo metu buvo galima išvysti Šiaulių kultūros centro teatro studijos „Gūžta“ (meno vad. L. Jankauskaitė-Peleckienė) paruoštus etiudus, kurie buvo sukurti remiantis atsiminimais, užfiksuotais tremtinių balso įrašuose. Gyvi pasirodymai leido iš arčiau išvysti Sibiro platybėse tremtinių išgyventą dramą, skausmą bei taip stiprino kiekvieno į renginį atėjusiojo pagarbą žuvusiesiems ir išgyvenusiems.

„Prieš aštuoniasdešimt dvejus metus be jokių kaltinimų, paaiškinimų okupantai suvarė į gyvulinius vagonus lietuvių tautos žmones. Vagonai buvo prikimšti tiek pagyvenusių, tiek jaunimo, vaikų ir kūdikių, o vagonuose pasaulį išvydę kūdikiai iš karto buvo vadinami dar vienais nusikaltėliais“, – prisiminimais dalijosi buvusi tremtinė Ona Čepienė.

Iškilmingame minėjime muzikinius kūrinius padovanojo Šiaulių kultūros centro choras „Tremtinys“ (meno vad. R. Pečeliūnas), kuriame daugiausia dainuoja buvę tremtiniai ir politiniai kaliniai arba jų giminaičiai, bei solistės Elvina Milkintaitė, Augustė Verygaitė (vad. I. Ručinskienė).

Renginiui pasibaigus, tremtiniams skirtos puokštės, gėlės ir žvakės buvo išvežtos į senąsias miesto ir Ginkūnų kapines, Sukilėlių kalnelį.

Gedulo ir vilties dieną užbaigė Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje vykusios šv. Mišios ir iš karto po jų Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ organizuojamas koncertas, kuriame dalyvavo Šiaulių pučiamųjų orkestras (meno vad. ir dirig. S. Vaičiulionis, dirig. G. Brūzga), Liepa Jurgutavičiūtė (smuikas) ir solistai Marija Kacilevičiūtė, Juozas Janužas, Romualdas Juzukonis.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, e. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.

Rolando Parafinavičiaus ir Liubov Yarmoshenko nuotr.




Atnaujinta: 2023-06-14 18:42