Atgal

Šiauliuose įvyko pirmasis interaktyvių garsinio skaitymo valandų ciklo „Juozo Tumo-Vaižganto kūryba“ renginys

2019 m. gegužės 30 d. Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose vyko pirmasis interaktyvių garsinio skaitymo valandų ciklo „Juozo Tumo-Vaižganto kūryba“ renginys. Į neįgaliųjų ir sveikųjų žmonių įtraukimą į bendras kultūrines veiklas orientuotas renginys subūrė tiek sveikus, tiek negalią turinčius šiauliečius artimiau susipažinti su žymaus XX a. pirmosios pusės lietuvių literatūros klasiko Juozo Tumo-Vaižganto asmenybe, pasaulėžiūra ir kūryba.


Renginio metu susirinkusiems literatūros mylėtojams buvo pristatyta trumpa Juozo Tumo-Vaižganto biografijos ir kūrybos apžvalga bei priminti tokie autoriaus kūriniai kaip „Dėdės ir dėdienės“, „Rimai ir Nerimai“, „Nebylys“, „Pragiedruliai“. Ištraukas įtaigiai skaitė silpnaregiai skaitovai Violeta Jackūnienė ir Nijolė Šilinskienė, Brailio raštu skaitė neregiai Virginija Gintilaitė ir Juozas Ežerskis.

Įgarsinti autoriaus kūrybos atvyko ir Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai Danguolė Petraitytė ir Vladas Baranauskas. Aktoriai ją skaitė skambant muzikanto Gintauto Gascevičiaus atliekamai muzikai, kuri ne tik pagyvino autoriaus kūrybą, bet ir susirinkusiųjų vakarą.

Ypatingai renginio dalyvius sužavėjo literatūros klausymasis užrištomis akimis. „Toks klausymasis tamsoje paryškino visas emocijas, kurias jutau girdėdama įtaigius žodžius ir dramatišką muziką... Jausmas buvo tiesiog nepakartojamas ir šiek tiek baugus – viską girdėjau žymiai aštriau ir jautriau, bet nieko negalėjau matyti“, – po renginio įspūdžiais dalijosi Inga. Organizatoriai sako, kad toks ir buvo tikslas – sužadinti klausytojų pojūčius, vaizdams užleidus vietą vaizduotei, ir leisti reginčiajam žmogui pasijusti neregiu.

Pasibaigus skaitymams renginio dalyviai namo neskubėjo – diskutavo, dalijosi savo įžvalgomis bei įspūdžiais apie pamėgtą autoriaus kūrybą, grožėjosi specialiai renginiui paruošta autoriaus kūrybos paroda. Renginys subūrė šiauliečius ne tik artimiau susipažinti su lietuvių literatūra, bet ir suteikė galimybę regintiesiems patirti neregių pasaulio įspūdžių, susipažinti, pabendrauti ir geriau suprasti jų problemas.

Interaktyvios garsinio skaitymo valandos įvairiose Šiaulių miesto erdvėse vyks kiekvieną mėnesį iki pat rudens pabaigos.

Renginio organizatorius – Šiaulių kultūros centras, rėmėja – Lietuvos kultūros taryba. Partneriai: Šiaulių viešosios bibliotekos Spindulio filialas, Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių padalinys, VšĮ „Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centras“.

Emilio Jucio nuotr.




Atnaujinta: 2019-05-30 20:46