Atgal

Inauguruotas šių metų Šiaulių miesto garbės pilietis Virgilijus Kęstutis Noreika

Ch. Frenkelio vilos kiemelyje vykusios ceremonijos metu Šiaulių miesto garbės piliečio regalijomis pasipuošė Lietuvoje ir užsienyje garsus operos solistas, pedagogas Virgilijus Kęstutis Noreika.


Iškilmingą renginį prasidėjo Šiaulių miesto garbės piliečio Remigijaus Adomaičio vadovaujamo choro „Dagilėlis“ atliekamu Lietuvos himnu. Renginio dalyvius pasveikinęs Šiaulių miesto meras Artūras Visockas nuoširdžiai džiaugėsi, kad naujuoju miesto garbės piliečiu tapo itin garsus ir žinomas žmogus – operos legenda Virgilijus Kęstutis Noreika.

„Ypatingą padėką noriu pareikšti Jums, maestro, už neįkainojamą indėlį į kultūros ir švietimo sritis. Jūsų talento ir sunkaus darbo dėka Lietuvos vardą išgirdo pasaulio bendruomenė, o Jūsų kūrybinis kelias tapo pavyzdžiu ne tik mums, bet ir ateinančioms kartoms. Esu laimingas, kad Jūsų išties įspūdingą apdovanojimų kolekciją papildys ir Šiaulių miesto garbės piliečio titulas“, – kalbėjo meras A. Visockas.

Perskaičius naujojo garbės piliečio biografiją, į sceną pakviestas ir pats Virgilijus Noreika. Garbus šiaulietis pasidalijo su gimtuoju miestu susijusiais prisiminimais.

„Pagalvojęs apie Šiaulius pirmiausia prisimenu virš mano vaikiškos lovelės kabojusį mamos rankomis išsiuvinėtą užrašą „Virgilijau, su Dievo pagalba miegok ramiai“. Prisimenu vaikystės draugus, su kuriais žaidėme Vilniaus gatvės balose. Labai brangūs prisiminimai, susiję ir su Šiaulių dramos teatru, kur vaikiškame spektaklyje vaidinau nykštuką. Visą gyvenimą man Šiauliai buvo prie širdies “, – susirinkusiesiems pasakojo Virgilijus Kęstutis Noreika.

Iš Šiaulių mero rankų priėmęs garbės ženklo regalijas žinomas tenoras kartu su „Dagilėlio“ choristais scenoje užtraukė liaudies dainos posmą. Pasirašęs Garbės piliečių knygoje, maestro buvo pakviestas pasiklausyti jo garbei atliekamo muzikos kūrinio. Renginį papuošė meninės raiškos mokyklos „Incognito“ šokėjos.

Po oficialios ceremonijos visi šventėje dalyvavę Šiaulių miesto garbės piliečiai pakviesti įsiamžinti bendroje nuotraukoje.

 

PROF. VIRGILIJUS KĘSTUTIS NOREIKA

Gimė 1935 m. rugsėjo 22 d. Šiauliuose. 1945 m. su tėvais persikėlė į Vilnių. 1949 m. pradėjo mokytis Juozo Tallat-Kelpšos muzikos mokykloje, kurią baigęs tęsė studijas LSSR konservatorijoje (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje). Dar būdamas IV kurso studentu, 1957 m. debiutavo Lietuvos operos ir baleto teatre. Tais pačiais metais laimėjo aukso medalį Pasaulio jaunimo ir studentų festivalio konkurse. 1965-1966 m. tobulinosi Milano teatre ,,La Scala“. Jame parengė net šešis vaidmenis, tarp kurių – Pinkertono vaidmuo iš garsiosios G. Puccini operos ,,Madame Butterfly“. 1975-1991 m. Lietuvos operos ir baleto teatro direktorius bei meno vadovas. 1993-1994 m. dėstė Karakaso (Venesuela) Lotynų Amerikos dainavimo akademijoje. 1995-1996 m. Talino teatro ,,Estonia“ dainavimo meistriškumo pedagogas, o nuo 1997 m. -Estijos muzikos akademijos kviestinis profesorius. Per savo įspūdingą karjerą maestro sukūrė vaidmenis 46 operose, sudainavo apie 900 spektaklių, gastroliavo 49 užsienio šalyse bei surengė per 700 solinių koncertų. Užsienio žiniasklaida ne kartą maestro gretino su L. Pavarotti ir P. Domingo.

 

Šiaulių miesto savivaldybės inf.
Edvardo Tamošiūno nuotr.




Atnaujinta: 2018-05-08 11:23