Atgal

Šiaulių miestas švenčia Lietuvos laisvę

Vasario 16 d. Šiaulių miestas minėjo Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Prisikėlimo aikštėje šiai nepaprastai dienai atminti buvo sukurta tautinius akcentus įprasminanti meninė kompozicija, vyko ir simbolinė vėliavos pakėlimo ceremonija. Šiais metais šiauliečius ir kitų miestų gyventojus Šiaulių kultūros centras skatina šventę paminėti kitaip – prisijungti prie vykstančios visuotinės virtualios akcijos „Deklamuoju Lietuvą“.


Šventinės dienos akcentu Prisikėlimo aikštėje tapo papuošta dekoratyvinė meninė kompozicija – trispalvės ir Lietuvos Respublikos himno posmelio ištrauka, skatinanti atminti iškovotą šalies laisvę bei puoselėti patriotiškumą.

Iškilminga Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo ceremonija, įprastai pritraukdavusi gausias minias, šiais metais tapo simbolinė. Prisikėlimo aikštėje, sklindant Šiaulių pučiamųjų orkestro muzikantų (meno vad. ir dirig. Sigitas Vaičiulionis) garsams, kilo šalies trispalvė, buvo giedama „Tautiška giesmė“. Vėliavą kėlė Generolo Povilo Plechavičiaus šaulių 6-osios rinktinės vadas, atsargos pulkininkas leitenantas Kazimiras Čiuplinskas ir Šiaulių skautų tunto tuntininkas Sergejus Staponkus.

Šiauliečiai Lietuvos valstybės atkūrimo dieną paraginti švęsti aktyviai – jų laukia įvairios virtualios iniciatyvos: Šiaulių „Aušros“ muziejaus parodos, Šiaulių miesto kultūros centro „Laiptų galerija“ meniniai ir muzikiniai projektai ir kitų miesto įstaigų, organizacijų iniciatyvos. Prisikėlimo aikštėje iki kovo 28 d. bus eksponuojama Šiaulių dailės galerijos ir VšĮ „Lewben Art Foundation“ lauko fotografijos paroda „Homo Absentia“.

Pakelta plevėsuojanti Lietuvos Respublikos vėliava davė startą suskambėti ir lietuvių autorių eilėms apie Lietuvą. Eilėraščiai, kuriuos įskaitė Šiaulių kultūros centro renginių organizatoriai ir aktorė G. Daniusevičiūtė-Vaitkevičienė, ragins laisve džiaugtis kasdien 12–19 val. Prisikėlimo aikštėje ir prie Šiaulių kultūros centro Rėkyvos kultūros namų iki kovo 11 d. Iniciatyva skatins ir kitus žmones prisijungti prie virtualios akcijos „Deklamuoju Lietuvą“ bei kūrybiškai paminėti šaliai svarbią dieną.

Šiaulių kultūros centras primena, kad iki kovo 11 d. šiauliečiai ir kitų miestų gyventojai yra kviečiami deklamuoti savo kūrybos ar lietuvių autorių eilėraščius apie Lietuvą, padaryti vaizdo įrašus ir juos atsiųsti elektroniniu paštu info@siauliukc.lt. Vaizdo įrašai skelbiami Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje, o už labiausiai patikusius skaitovus galima balsuoti ir išrinkti verčiausius nugalėtojus.

Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2021-02-16 14:20