Atgal

Šiauliuose įvyko Gintauto Gascevičiaus „Fausto“ premjera

Gegužės 28-osios vakarą pirmą kartą po ilgos pertraukos į Šiaulių kultūros centrą sugrįžo lankytojai. Žinomas muzikantas Gintautas Gascevičius-Ginc susirinkusiai publikai padovanojo išskirtinį renginį – pristatė performatyvų spektaklį „Faustas“, kurio dramaturgija glaudžiai susijusi su naujojo albumo muzikine linija.


Atlaisvėjus karantino suvaržymams, šiauliečiai nuskubėjo į pirmąjį renginį Šiaulių kultūros centre. Kadangi pagal saugumo reikalavimus salė negalėjo būti pilnai užpildyta, į Gintauto Gascevičiaus premjerą susirinko tik tikriausieji ir ištikimiausieji jo muzikos gerbėjai, suspėję pasiimti kvietimus.

„Faustas“ – jau ketvirtasis muzikanto solinis albumas. Jį įkvėpė Johano Volfgango Gėtės  parašytas literatūros kūrinys, kurį G. Gascevičius perteikia per šių dienų aktualijas. Prie albumo įgyvendinimo prisidėjo ir Šiaulių kultūros centro jaunimo choras „Atžalynas“ (meno vad. M. Žalalis) bei gitaristas Artūras Liolys-Fišeris.

Šį kartą G. Gascevčius savo muzikos gerbėjams paruošė išskirtinį albumo pristatymą – jį integravo į kartu su režisiere Lina Jankauskaite-Peleckiene paruoštą performatyvų spektaklį. Menininkas neslėpė: sumanymo įgyvendinimui prireikė daug diskusijų su režisiere, intensyviai tyrinėta literatūrinė bei vizualinė medžiaga.

Paskutinį pavasario penktadienio vakarą muzikantas žiūrovams padovanojo įspūdingą reginį, kuriame tiek per muzikinę liniją, tiek per dramaturgiją buvo analizuojamos šiandieninės civilizacijos problemos: socialinė atskirtis, susvetimėjimas, gamtos, globalių procesų kaita dėl žmonių ūkinės veiklos, empatijos trūkumas, ieškoma sąsajų tarp praeities ir dabarties, amžinybės ir dabarties akimirkos. Meniniu projektu buvo siekiama parodyti kiekvieno individo unikalumą, menkumą ir didybę, beribį potencialą.

G. Gascevičius planuoja, kad atlaisvėjus karantino apribojimams meninis projektas bus pristatytas ir kituose Lietuvos miestuose.

Renginį organizavo VšĮ „Rimti veidai“ ir Šiaulių kultūros centras. Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Šiaulių miesto savivaldybė, asociacija LATGA, Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA.

Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2021-05-29 08:36