Atgal

„Smetoniškos Mindauginės“ sugrįžta: šiauliečiai liepos 6-ąją kviečiami nusikelti į stilizuotą tarpukario miestelį

Minint Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dieną, į Šiaulių miestą sugrįžta edukacinis gyvosios istorijos renginys „Smetoniškos Mindauginės“. Šios ypatingos dienos proga jis kvies šiauliečius ir miesto svečius nuo 13 val. iki 21 val. apsilankyti Saulės Laikrodžio aikštėje Šiauliuose. Visą dieną truksiantis renginys miestiečius vilios leistis į smagias pramogas, stebėti teatralizuotus gyvuosius vaizdelius, šokti bei klausytis šventinių koncertų. Organizuojamos veiklos leis ne tik prisiminti praeitį, šalies ir miesto istoriją, bet ir nusikelti į stilizuotas tarpukario erdves ir, susipažįstant su to laikmečio kultūra, buitimi ar amatais, turiningai praleisti laiką.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.
Renginys nemokamas. Į renginį būtina išankstinė registracija. Registraciją rasite čia: https://bit.ly/2Txfy3I.


Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės diena prasidės 12 val. Prisikėlimo aikštėje iškilmingu Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimu. Po vėliavos pakėlimo ceremonijos žmonės bus kviečiami minėti svarbią dieną Saulės Laikrodžio aikštėje.

2017 m. ir 2019 m. Šiaulių kultūros centro organizuotas renginys „Smetoniškos Mindauginės“ su įsimintina stilizuoto tarpukario miestelio atmosfera, kvietęs atsigręžti į Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpį, sugrįžta ir šiemet su tradicinėmis bei naujomis veiklomis.

Nuo 13 val. Saulės Laikrodžio aikštėje vyks edukacinis gyvosios istorijos renginys „Smetoniškos Mindauginės“, pristatantis ryškų Šiaulių istorinį laikotarpį – tarpukarį, kurio metu miestas sparčiai augo, vystėsi, klestėjo prekyba, pramonė, amatai ir kultūra. Aikštėje ir jos prieigose bus sukurta stilizuota tarpukario miesto erdvė: pastatytos dekoracijos bei iš medienos ir audinio pagaminti paviljonai – palapinės – edukacinėms veikloms, šalia Šaulio skulptūros stovinčioje scenoje vyks koncertai. Laikmečio atmosferą atspindinčiuose paviljonuose vyks atnaujinta ir papildyta edukacijų programa, teatralizuotos inscenizacijos ir kiti pažintiniai užsiėmimai, pristatantys tarpukario Šiaulių gyvenimą. Bus įrengta 18 edukacinių erdvių: miesto teismas, policijos nuovada, kino teatras „Kapitol“, paštas, fotoateljė, kirpykla, pradžios mokykla, skautų stovyklavietė, vaikų darželis, vaistinė „Valerijonas“, krautuvėlės ir kt. Specialiai šiam projektui parengtos edukacinės ir pažintinės veiklos leis pajusti tarpukario atmosferą, susipažinti su miesto istorija, laikmečio kultūra, buitimi, amatais, sportu.

Renginyje netrūks šmaikščių ir linksmų gyvųjų vaizdelių, perteiksiančių ano laikmečio įvykius ir įvairiausius nutikimus. Gyvuosiuose vaizdeliuose savo talentą demonstruos ir žmonėms šypsenas kels Naisių vasaros teatro, Šiaulių kultūros centro suaugusiųjų mėgėjų teatro „Durys“ (meno vad. V. Dargis) ir Šiaulių menų mokyklos vaikų ir jaunimo teatro studijos „Kompanija šauni“ (rež. V. Dargis ir D. Dargienė) aktoriai.

Laikmečio atmosferą kurs ir tarpukario stilistikos muziką atliekančios grupės „Smetonos ūsai“, „Home Jazz Band“ su šokėjais, „The Ditties“, Akmenės kultūros namų romansų grupė „Akmenės vyrai“ (meno vad. A Vaičiakauskas). Visus šokti kvies Šiaulių kultūros centro liaudiškų šokių grupė „Vajaunas“ (meno vad. R. Laugalis) bei tautinių šokių kolektyvas „Šėvulis“ (vad. G. Šveikauskaitė), kurie suteiks laikmečio atmosferai dar daugiau autentiškumo.

Renginį vainikuos 21 val. visuotinis „Tautiškos giesmės“ giedojimas.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, tel. +370 41 52 56 93, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.

Visa „Smetoniškų Mindauginių“ programa: čia

Violetos Ramanauskienės, Vilmos Sungailės ir Gerdos Verbliugevičiūtės nuotr.




Atnaujinta: 2021-07-02 09:25