Atgal

Reperiai ir beatboxeriai renkasi Šiauliuose: artėja performatyvios poezijos ir muzikos festivalis „Ir ežeras turi ausis“

2021 m. rugpjūčio 21 d. 14–24 val. į Rėkyvos ežero pakrantę (Poilsio g.) grįžta performatyvios poezijos ir muzikos festivalis „Ir ežeras turi ausis“. Daug dėmesio prieš kelis metus sulaukęs festivalis ir toliau ketina stebinti naujomis, o kartais ir šiek tiek primirštomis meno sritimis: poezija, repo poezija, vokaline perkusija ir kitomis kūrybinėmis išraiškomis. Šiemet renginys suteiks išskirtinę galimybę didžiojoje EŽERO scenoje savo kūrybą pristatyti ir festivalio svečiams.
Festivalio organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Finansuoja – Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė. Renginys yra nemokamas.


Performatyviu poezijos ir muzikos festivaliu „Ir ežeras turi ausis“ siekiama, kad šiauliečiai ir miesto svečiai pamatytų ir susipažintų su kuo įvairesnėmis, profesionaliomis meno rūšimis ir plėstų kultūrinį akiratį, skatintų meninę saviraišką. Kultūra ir menas – pagrindiniai dalykai, kurie motyvuoja ir ugdo žmogaus kūrybiškumą bei savęs išreiškimą. „Festivalis „Ir ežeras turi ausis“ – tai ne vien smagus laisvalaikio praleidimas, tai kartu ir savirealizacija. Norime, kad renginys sukviestų įvairių meno žanrų mėgėjus, kurie ne tik atvyktų pasiklausyti muzikos ir poezijos, bet kartu ir patys išdrįstų užlipti ant scenos ir visiems susirinkusiems pristatytų savo kūrybą. Kviečiu nepraleisti unikalios progos pristatyti save“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Renginyje veiks penkios erdvės, pritaikytos skirtingoms veikloms. Pirmoji ir, žinoma, pati didžiausia – EŽERO scena. Joje savo pasirodymus surengs net penki alternatyvios muzikos atlikėjai ir grupės – reperiai Erkė ir Kigidi Karma, „Freestarz“, keturių atlikėjų muzikinis projektas „Okata“ ir grupė „Vilniaus energija“. Visi jie skirtingi, bet kartu ir vienodi, nes būtent per savo kūrybą jie supažindina klausytojus su kiek mažiau populiariais muzikos žanrais. Visi jie savo dainų tekstais pasakoja šių dienų žmonių gyvenimo problematiką ir tokiu būdu klausytojui perduoda žinutę apie kitokį požiūrį į šių dienų aktualijas.

Šiauliečiai ir miesto svečiai atvykę į festivalį anksčiau turės galimybę įgyti naujų patirčių ir išbandyti save EŽERO kūrybinėse dirbtuvėse. Atėjusieji susitiks su haiku poezijos atstovu Artūru Šilansku, beatboxeriu Žygimantu Gudeliu Gon ir žodžio kišenėje neieškančiu Roku Jama Grajausku. Visi jie – savo srities profesionalai, todėl kartu bus galima kurti ir pasimokyti būtent jų meno išraiškos stiliui būdingos kūrybos ypatumų.

Trečioji renginio erdvė – tai EŽERO mikrofonas. Jis leis bet kam, kas nebijo viešai parodyti savo kūrybos, pasirodyti scenoje. „Tai – laisvasis mikrofonas, tad į jį kviečiame ir raginame nepabijoti užsiregistruoti iš anksto tuos, kurie turi ir gali kažką įdomaus parodyti scenoje. Nesvarbu, ar tai bus performatyvi poezija, beatbox pasirodymas ar bet koks sukurtas ir ilgai stalčiuje gulėjęs repo kūrinys“, – į EŽERO mikrofono zoną kviečia Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus kultūrinių renginių organizatorius Modestas Vaitkevičius.

Performatyvios poezijos ir muzikos festivalio „Ir ežeras turi ausis“ metu bus rodomi 1970–2000 metais sukurti hiphopo klipai. Tad atskiroje EŽERO ekrano erdvėje su savo bendraminčiais bus galima pamatyti šios muzikos videoarchyvą, kuriame daug visiems gerai žinomų ir užmirštų kūrinių. Na o specialiai renginiui įrengta EŽERO biblioteka kvies išbandyti save dviejose veiklose: spausdinimo mašinėlių varžybose ir poezijos skaitymuose hamakuose.

Už festivalio įvaizdį Šiaulių kultūros centras dėkoja menininkei šiaulietei Eglei Narbutaitei.

Atkreipiame dėmesį, kad norint dalyvauti festivalyje būtina išankstinė registracija. Nuorodą galite rasti Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje. O norintys pasirodyti scenoje laisvo mikrofono metu privalo užsiregistruoti el. paštu modestas.vaitkevicius@siauliukc.lt iki rugpjūčio 20 d. imtinai.

Viso renginio metu būtina laikytis Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytų saugumo reikalavimų.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriaus kultūrinių renginių organizatorius Modestas Vaitkevičius, mob. +370 672 59 987, el. p. modestas.vaitkevicius@siauliukc.lt.

Visa performatyvios poezijos ir muzikos festivalio „Ir ežeras turi ausis“ programa čia.

Vilmos Sungailės ir asmeninio autorių archyvo nuotr.




Atnaujinta: 2021-08-16 11:05