Atgal

Šiauliai kvies paminėti laisvę

2021 m. rugpjūčio pabaigoje Šiauliuose organizuojami renginiai, skirti Baltijos kelio ir Laisvės dienoms paminėti. Renginiuose, skatinančiuose patriotiškumą ir pilietinės dvasios stiprinimą, bus pagerbti drąsūs ir kovos nebijoję žmonės, pasidžiaugta laisve. Istorinėms datoms įprasminti bus organizuojamos šv. Mišios, koncertai, tradicinis Padėkos ir Vilties žygis, paroda ir kiti renginiai.


Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, koordinatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginiai nemokami.

Baltijos kelio diena – tai svarbi istorinė diena ne tik Lietuvai, bet ir visoms trims Baltijos šalims: Estijai, Latvijai ir Lietuvai. 1989 m. rugpjūčio 23 d. žmonės susikibo už rankų tam, kad gyva 600 km rankų grandine, parodytų savo vienybę ir norą siekti laisvės. Rugpjūčio 31 d. minima Laisvės diena. Šią dieną 1993 m. vėlai vakare iš Lietuvos buvo išvesta paskutinė Rusijos kariuomenė ir mūsų valstybė pagaliau tapo laisva.

Šioms svarbioms datoms atminti Šiauliuose organizuojami renginiai vyks keletą dienų. Rugpjūčio 23 d. 17 val. bus aukojamos šv. Mišios Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje (Aušros tak. 3), o po jų – 18 val. Saulės Laikrodžio aikštėje vyks šventinis Baltijos kelio dienai skirtas koncertas, kurį organizuoja Šiaulių kultūros centras. Iškilmingas koncertas skirtas prisiminti ir pagerbti žmones, kurie tuo metu siekdami vieno tikslo – laisvės – nebijojo nieko. Koncerte dalyvaus Vita Merkelytė (sopranas), Adrijana Balsytė (sopranas), Juozas Janužas (tenoras), Pijus Kondrotas (baritonas), Deimantė Žigaitė (saksofonas), Majus Šalkus (valtorna) ir Šiaulių pučiamųjų orkestras (men. vad. ir dirig. S. Vaičiulionis, dirig. G. Brūzga).

Rugpjūčio 28 d. 15.30 val. Sukilėlių kalnelyje vyks tradicinis susitikimas ir diskusija su tarptautinės katalikiškosios organizacijos „Tradicija, šeima, nuosavybė“ (TFP) nariais. Renginio metu bus prisiminta tuometinė TFP parašų rinkimo akcija, skirta Lietuvos nepriklausomybei paremti, kuri buvo pripažinta kaip pati didžiausia ir todėl įtraukta į Gineso rekordų knygą. Sukilėlių kalnelyje vyksiančiame susitikime pasirodymus surengs Šiaulių kultūros centro choras „Tremtinys“ (men. vad. R. Pečeliūnas) ir Šv. Cecilijos ansamblis (men. vad. R. Kalakauskienė). Po susitikimo laukia iškilmingas Padėkos ir Vilties žygis į Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedrą, kurioje 17 val. bus aukojamos šv. Mišios.

Laisvės dienos minėjimas prasidės rugpjūčio 31 d. 18 val. Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje, kurioje vyks šv. Mišios. Po jų ciklo renginius užbaigs Šiaulių kultūros centro jaunimo kamerinio choro „Atžalynas“ (men. vad. M. Žalalis) koncertas ir knygos „Birželis kvietė į kovą“ pristatymas (aut. visuomeninė redakcinė kolegija).

Renginių, skirtų paminėti atmintinas dienas, Šiauliuose bus ir daugiau. Visą programą galima rasti Šiaulių miesto savivaldybės (www.siauliai.lt) ir Šiaulių kultūros centro (www.siauliukc.lt) interneto svetainėse.

Renginiuose būtina laikytis Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatytų saugumo reikalavimų.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, tel. +370 41 54 52 79, mob. +370 671 42 901, e. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.

Visi renginiai, skirti Baltijos kelio ir Laisvės dienoms paminėti 2021 m. čia.

Vilmos Sungailės nuotr.




Atnaujinta: 2021-08-17 13:05