Atgal

„Šiaulių dienos“: nuo koncertų estradoje, meninių instaliacijų ir ekspozicijų iki kamerinių iniciatyvų

2021 m. rugsėjo 10–11 d. Šiauliai švęs savo 785-ąjį jubiliejų. Didžiausia miesto šventė sugrąžins į gatves šventinės nuotaikos ir visokeriopų renginių išsiilgusius šiauliečius ir miesto svečius. Gausybė renginių lauks gerai žinomose Šiaulių miesto erdvėse – miesto bulvare, Prisikėlimo bei Saulės Laikrodžio aikštėse, Dainų parke ir kitur. Šiais metais po ilgos pertraukos šventiniai koncertai sugrįžta į atnaujintą Šiaulių miesto centrinio parko estradą, taip pat nauja šventės erdve taps ir Salduvės piliakalnis. „Šiaulių dienų“ organizatoriai pažada, kad šventėje bus turiningų, naujų iniciatyvų, tačiau nebus užmiršti ir tradiciniai „Šiaulių dienų“ renginiai. Visgi primenama, kad švęsti reikės atsakingai, o visuose reginiuose būtinai laikytis visų saugumo rekomendacijų ir tokiu būdu rūpintis savo ir kitų aplinkinių saugumu.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Miesto šventės „Šiaulių dienos 785“ įvaizdis atspindi šūkio „Šiauliai šviečia“ pagrindinę idėją – žmones Šiauliuose. Miesto gyvenimą, jo pulsą, ritmą kuria būtent žmonės, todėl neatsitiktinai įvaizdžio pirmame plane pavaizduotas vyras ir moteris. „Šiauliai be kultūros, pramonės, švietimo, mokslo – ne miestas. Visa to kūrėjas ir puoselėtojas – žmogus, tiksliau, šiaulietis. Kurdami miesto šventės įvaizdį dar kartą norėjome akcentuoti žmogaus kaip kūrėjo reikšmę miestui“, – pagrindinę mintį dėsto Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

„Miesto šventė – didžiausias ir svarbiausias renginys Šiauliuose, suburiantis gausų ne tik kūrėjų, atlikėjų, dalyvių, bet ir svečių ratą. Kviečiu šiauliečius ir miesto svečius aktyviai dalyvauti renginiuose ir taip įprasminti jubiliejinį miesto gimtadienį. Nuoširdžiai dėkoju verslo atstovams, prisidėjusiems prie miesto šventės veiklų įgyvendinimo skiriant finansinę paramą. Be galo tuo džiaugiuosi ir didžiuojuosi – „Šiauliai šviečia“, – sako Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Pagrindinių miesto šventės renginių organizatorius Šiaulių kultūros centras renginių programą, atsižvelgdamas į praėjusių metų patirtį, parengė skirtingose miesto vietose, kad būtų užtikrinamas žmonių srautų reguliavimas. Organizatoriai tikisi, kad jau ne pirmus metus besitęsianti pandemija būsimos šventės svečius išmokė pačių svarbiausių taisyklių ir saugumo reikalavimų.

Per miesto šventę šiauliečiams ir miesto svečiams bus pristatoma įvairi renginių programa tiek viešose miesto erdvėse, tiek kultūros įstaigose. „Šiauliečių lauks vaikų ir jaunimo teatro, šokio festivaliai, reprezentacinis 12-asis tarptautinis bigbendų festivalis, parodos, turistiniai maršrutai, tautodailininkų ir amatininkų prekymetis, šventiniai koncertai, interaktyvūs objektai su šviesų ir garso instaliacijomis, lazeriais, klasikinės kamerinės ir alternatyviosios muzikos atlikėjų pasirodymai, meniniai performansai bei kitos iniciatyvos“, – renginius vardija Šiaulių miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė.

Pirmieji miesto šventės renginiai prasidės dar rugsėjo 9 d., kai žiūrovai bus kviečiami į mokslinę-praktinę konferenciją, XIII tarptautinio vaikų ir jaunimo teatrų festivalio-kūrybinės laboratorijos „Baltoji varnelė“ bei litvakų kultūros mėnesio atidarymus. Rugsėjo 10 d. Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje vyks iškilminga Šiaulių miesto garbės piliečio inauguracija ir šventinis koncertas, kuriame dalyvaus Viktorija Miškūnaitė (sopranas), Nora Petročenko (mecosopranas), Vilhelmas Čepinskis (smuikas), Paulius Ubartas (smuikas), „Camerata Solaris“ (Šiaulių kamerinis orkestras, meno vad. V. Čepinskis), Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ (meno vad. R. Adomaitis), smuikininkų ansamblis „Fiori musicali“ (mokyt. N. Prascevičienė), Andrius Bartulis (vargonai), Ugnė Krikščiūnaitė (smuikas).

Didieji šventiniai koncertai rugsėjo 10–11 d. vyks atnaujintoje Šiaulių miesto centrinio parko estradoje, kuri lankytojams atveriama simboliniu laiku – būtent per miesto gimtadienį. Koncertuose mėgautis muzika leis „Subtilu Z“, „Solo ansamblis“, Jurga, „Daddy Was a Milkman“ ir grupė „The Roop“.

Dvi dienas viešpataus bigbendai Saulės Laikrodžio aikštėje. Tarptautinis „Big Band Festival Šiauliai 2021“ miesto šventės svečius džiugins atlikėjų iš Europos ir Lietuvos pasirodymais.

Ryškiausius Šiaulių miesto simbolius atpažinti kvies Salduvės piliakalnis, kuriame lauks meninė apšvietimo instaliacija „Šiauliams 785“, o praėjusiais metais daug įspūdžių palikęs „Magiškas parkas“ ir vėl sugrįš į Dainų parką. Tarptautinis projektas lankytojus stebins šviesų, unikalių rankų darbo UV dekoracijų magiška menine ekspozicija, kurią sukūrė suomių menininkų komanda, įvairiomis veiklomis ir edukacijomis tiek vaikams, tiek suaugusiems, šventiniu koncertu vakarais.

„Šiaulių dienų“ svečius šokio pasirodymais XIV tarptautinis vaikų šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“, Šiaulių miestą užpildysiantis jaunaisiais šokėjais iš Lietuvos ir užsienio. Projekto programą papildys ne tik konkursiniai pasirodymai Šiaulių kultūros centre, festivalio-konkurso atidarymas su svečiais iš Latvijos, bet ir Agrio Danilevičiaus šokio mokyklos „Dzirnas“ šokio spektaklis „Carmina Burana“ (Ryga, Latvija), choreografinės pasakos „Svečiuose pas pasaką“ (meno vad. M. Kosaitis, meno vad. asist. Vita Adomėnaitė-Butnorienė) premjera, bet ir pokalbis-diskusija apie šokio meno žanrą. Meno mėgėjai taip pat neliks nuskriausti. Festivalis „Rudens mozaika 2021“ Šiaulių miesto bulvare suburs mėgėjų meno kolektyvus ir atlikėjus ir padovanos puokštę koncertinių pasirodymų.

Prisikėlimo aikštėje stebins Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro opera ant ratų „Tarnaitė ponia“ (rež. G. Šeduikis) bei Šiaulių dailės galerijos, Meno ir mokslo laboratorijos rengiama paroda „Cardio / Technoteologija / To Be Announced“ ant Prisikėlimo aikštės apžvalgos pastato sienos.

Jubiliejinės šventės metu vyks gausybė ir kitų renginių bei veiklų, kurias organizuos Šiaulių miesto įstaigos ir bendruomenės: parodų atidarymai, ekskursijos, įvairiausi žaidimai ir edukacijos, literatūriniai skaitymai ir kitos pramogos, kurios kvies šventės dalyvius mėgautis pačiais įvairiausiais užsiėmimais. Visa programa čia: https://bit.ly/3yeGO5D

Norintys būti stilingais ir išskirtiniais, kviečiami įsigyti Šiaulių kultūros centro specialiai šventei sukurtais unikaliais marškinėliais ir džemperiais bei skleisti puikią nuotaiką kitiems aplinkiniams. Originalią „Šiaulių dienų“ atributiką bus galima įsigyti nuo rugpjūčio 31 d. Šiaulių kultūros centro kasoje bei rugsėjo 10–11 d. Šiaulių kultūros centro prekybos vietose.

Rugsėjo 10–11 d. 17.30–02 val. kursuos nemokami „Šiaulių dienų“ atributika žymėti autobusai. Autobusų maršrutus galima rasti interneto svetainėse www.siauliukc.lt ir www.busturas.lt

Nuo rugsėjo 10 d. 7 val. iki rugsėjo 11 d. 23 val. bus draudžiamas eismas Varpo g. atkarpoje tarp Aušros al. ir Vilniaus g. bei automobilių parkavimo aikštelė prie Prisikėlimo aikštės. Gyventojai ir įmonių darbuotojai į vidinius kiemus įvažiuoti galės.

Šventės organizatoriai dėkoja „Šiaulių dienos 785“ rėmėjams. Ypač dėkojame šventės mecenatui – UAB „Nostrada“, didiesiems rėmėjams: AB „MV GROUP Production“, AB „Šiaulių energija“, UAB „Bodesa“, UAB „Ecoservice projektai“, UAB „Kensa“, UAB Sovli, UAB „Splius“, UAB „Vilmers“, rėmėjams: AB „Šiaulių bankas“, UAB „Aukstata“, UAB „Gretvėja“ (kavinė „Morganas“), UAB „Limega“, UAB „Mano būstas Šiauliai“, UAB „Maxima LT“, UAB „Plungės lagūna“, „Salda“ UAB, UAB „Šiaulių vandenys“, informaciniams rėmėjams: Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai, medijų grupei „Etaplius“, Šiaulių apskrities televizijai, Lietuvos regionų naujienų portalui „Miesto naujienos“, „Šiaulių kraštui“, „Saulės radijui“, draugams: UAB „Citma“, UAB „Eirta“, UAB „RD Signs“, UAB „Transalda“, UAB „Vonin Lithuania“, UAB „Baltic Pallets“.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Edita Smindriūnaitė, mob. +370 656 13 886, e. p. edita.smindriunaite@siauliukc.lt.

Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2021-09-03 14:25