Atgal

Modernizuota Šiaulių centrinio parko estrada – didžiausia visame regione

Daugiau nei metus trukę Šiaulių miesto estrados modernizavimo darbai baigti. Nuo 1973 metų didesnių pakeitimų neturėjusi Šiaulių miesto centrinio parko estrada atveriama lankytojams visiškai atsinaujinusi ir moderni. Renovuotame estrados komplekse planuojama rengti įvairiausio pobūdžio renginius ir pramogas. Šiaulių kultūros centras skelbia, kad pirmasis renginys atkurtoje reprezentacinėje erdvėje vyks jubiliejinės miesto šventės „Šiaulių dienos 785“ metu.


Šiaulių centrinio parko kūrimas prasidėjo po Antrojo Pasaulinio karo. Šių dienų centrinio parko vietoje buvo didelis priemiestinis vienkiemis, priklausęs Šapirų šeimai ir daugelio miestelio gyventojų tiesiog vadinamas Šapirų pievomis. Pirmaisiais pokario metais miesto visuomenė Šapirų pievose ėmėsi kurti ir naująjį miesto parką, o jau 1947 m. spalio mėn. čia buvo pradėti sodinti medžiai ir tvarkomi takeliai. Visas parkas tuo metu užėmė 5 ha plotą, buvo aptvertas aukšta tvora, už įėjimą į parką buvo imamas mokestis.

1965 m. buvo pradėta statyti didžioji parko estrada. Tribūnose buvo talpinama apie 4 500 tūkstančio žiūrovų. 1970 m. buvo baigtos statybos ir tais pačiais metais birželio 20–21 dienomis didžiojoje parko estradoje įvyko Šiaulių miesto saviveiklinių kolektyvų dainų ir šokių šventė. Po kelių metų, 1973 m., parko estrada buvo rekonstruota pristatant šiek tiek uždarų patalpų ir uždengiant stogą. Estrados šonuose, per du aukštus, buvo įrengtos uždaros patalpos, skirtos dirigentams, diktoriui, medicinos punktui, ūkinei daliai. Tuo metu naujoje erdvėje vykdavo dainų, šokio, vaikų kūrybos ir studentų šventės, estradinės muzikos festivaliai,  miesto šventės, Užgavėnės, Šv. Florijono dienos renginiai ir kt.

„Iki modernizavimo Šiaulių miesto centrinio parko estradoje vykdavusios šventės sukviesdavo didžiules minias žmonių. Vieta buvo populiari rengti įvairiausio pobūdžio renginius: nuo grandiozinių koncertų iki mažų kolektyvų pasirodymų. Deja, bet bėgant metams estrada keitėsi ne į gerąją pusę, estrados kompleksas tapo visiškai pasenęs, o renginiams skirta erdvė – apleista ir seniai nebeatitinkanti renginiams keliamų reikalavimų ir saugumo normų, todėl estrados teritorija jau kuris laikas buvo uždaryta“, – prisiminimais dalijasi Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė. Atsižvelgiant į susidariusią problematiką, Šiaulių kultūros centrui patikėta įgyvendinti projektą „Šiaulių miesto centrinio parko estrados modernizavimas ir pritaikymas visuomenės poreikiams“, kuriuo siekta sukurti šiuolaikinės visuomenės poreikius atitinkančią kultūros infrastruktūrą Šiaulių mieste.

Renovuota estrada savo erdve – didžiausia visame regione. Bendras estrados komplekso plotas siekia 11 tūkst. kv. m., pastatas su persirengimo, grimo, pagalbinėmis patalpomis ir viešaisiais tualetais – 192,31 kv. m., scenos spindulys – 14 m., o amfiteatre įrengta daugiau nei 5000 sėdimų vietų. Tikimasi, kad renovuota estrada taps ne tik Šiaulių regiono, bet ir visos Lietuvos mastu svarbiu ir veikiančiu traukos objektu. Rekonstruotame estrados komplekse šiauliečiai ir miesto svečiai mėgausis nauja renginiams skirta aplinka. Buvusios estrados vietoje iškilo erdvi scena, pridengta lengvos konstrukcijos balno formos stogu. Galinėje estrados pusėje suprojektuotas pastatas, kuriame įrengti grimo kambariai, sanitariniai mazgai, poilsio kambarys, techninės, persirengimo ir viešojo tualeto patalpos. Įsigyti reikalingi baldai bei interaktyvus lauko stendas. Pakeliui į rūbinių korpusą, įrengtas keltuvas, pritaikytas žmonėms su negalia.

Modernizuotoje estradoje veiklas pristatyti galės ne tik Šiaulių kultūros centras, bet ir kitos organizacijos. Atnaujinta renginių erdvė leis tęsti esamus kultūrinius projektus ir įgyvendinti naujus. Čia galės vykti renginiai, kurie iki šiol dėl apleistos pramogoms skirtos vietos buvo perkeliami į kitas miesto erdves arba iš vis nevykdomi. Atnaujinta Šiaulių miesto estrada suteiks galimybę naudotis erdve tiek mažiems, tiek patiems didžiausiems kolektyvams. Estrada bus kaip visiškai atskira vieta skirta naujiems kultūros pažinimams. Šiaulių kultūros centras tikisi, kad modernizuota kultūros erdvė taps daugiafunkcinė ir patraukli kultūros, švietimo ar sporto renginių lankytojams.

Projektui įgyvendinti skirta 714 344,81 Eur Europos Sąjungos fondų lėšų ir 883 501,76 Eur Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto lėšų.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė, mob. +370 671 42 889, e. p. deimante.baciule@siauliukc.lt




Atnaujinta: 2021-09-03 14:25