Atgal

Šiauliai skaičiuoja 778-us metus

Keturias dienas trukusią Šiaulių miesto gimtadienio šventę sekmadienį baigia mišių auka Šiaulių katedroje už šiauliečius ir Šiaulius.

Iš ryto Talkšos ežere vyks Lietuvos jaunių ir studentų irklavimo čempionatas.

Miesto šventę penktadienį atidarė motorizuota kolona, judėjusi per miestą, nuvilnijo iškilminga eisena, pakiliai pakelta vėliava. Šiauliečiams padovanota renginių gausa, atrodytų, pranoko net praėjusių metų jubiliejinį miesto gimtadienį.


Nuotaiką pakėlė motorizuota kolona ir eisena

Motorizuota kolona, judėdama centro link, sudarė tokius transporto kamščius, kad vienoje autobusų stovėjimo stotelėje susigrūdo net devyni autobusai, iš jų išlipę keleiviai patraukė į centrą pėsčiomis.

Motorizuotoje kolonoje, lydimoje policijos, kaip ir kasmet pasirodė baikeriai, automobilių klubų atstovai, įvairios įmonės. Pagrindine Tilžės gatve riedėjo vadinamieji vabalai, „Audi“, BMW, „Volgos“, „Žiguliai“, nublizginti įmonių automobiliai, apkaišyti balionais, gėlėmis, pro atvirus langus ir stoglangius mojo merginos.

Kolonos gale keturiomis kalbomis riaumojo vežama skardinė skulptūra – Šiaulių baziliskas. Jis ne tik mirkčiojo raudonomis akimis, bet ir leido dūmus.

Iškilmingoje eisenoje Aušros alėja žygiavo įvairių ugdymo įstaigų, organizacijų, karinių struktūrų atstovai. Prisikėlimo aikštėje sugiedojus Lietuvos himną, Šiaulių miesto vėliavą pakėlė lengvaatletis Mindaugas Bilius, šiemet Europos neįgaliųjų čempionate iškovojęs aukso medalį. Po to miesto meras Justinas Sartauskas kviestinių svečių laukė koncertų salėje „Saulė“.

 

Du koncertai skirtingose erdvėse

Penktadienio vakarą Prisikėlimo aikštėje užbaigė šventinis koncertas su Mantu, „Elektronic I“, Jazzu ir Leon Somov bei prie Talkšos ežero tuo pačiu metu vykęs „Big Band“ festivalis.

Antrą dieną „Šiaulių dienose“ miestiečiai ir miesto svečiai stebėjo X tarptautinio vaikų ir jaunimo teatrų festivalio „Baltoji varnelė“ akcijas, klausėsi kolektyvų iš Latvijos ir Olandijos koncerte „Margos tradicijos“ . „Laiptų galerijoje“ atidaryta A. Vasiliausko ir S. Prancuičio paroda, Šiaulių dailės galerijoje – jungtinė menininkų paroda.

Po pietų į Prisikėlimo aikštę jaunimas patraukė pasižiūrėti projekto „New Star“. Nors iš pradžių publika rinkosi negausiai, vėliau koncertas sulaukė daugiau žiūrovų. Ant scenos lipo neseniai suspindėjusios ir kylančios Šiaulių muzikos žvaigždės.

Pasibaigus šventėms darbo bus miesto tvarkytojams – Prisikėlimo aikštė pilna šiukšlių, išmindytos gėlės.

 

Pristatė skulptūras

Dieną visuomenei pristatytos trys, neseniai miestą papuošusios skulptūros – G. Lukošaičio „Stipruolis Nosys“ (paties autoriaus nebuvo), Martyno Gaubo „Mano batai buvo du“ ir Redos Uogintienės „Angelų lietus“. Šiauliečiai galėjo fotografijose išvysti, kaip skulptūros buvo kuriamos. Gausiai susirinkęs jaunimas klausėsi, kodėl buvo pasirinkta būtent tokia tematika ir vieta skulptūroms.

M. Gaubo skulptūra viliote vilioja ją „apsiauti“. Menininkas siekė, kad meninis akcentas būtų atraktyvus. Juokauta, kad greta esanti batų parduotuvė dabar turėtų menininkui atseikėti už padarytą reklamą. Tai jau antroji M. Gaubo skulptūra – pirmoji, sukurta dar studijų laikais, – puošia „Dviračių muziejaus“ prieigas.

R. Uogintienė džiaugėsi įgyvendinusi savo svajonę įkurdinti meninį kūrinį ant „Dailės galerijos“ sienos.

 

Giedriaus Stugo (Fotografijos klubas "Šiauliai") nuotr.




Atnaujinta: 2018-05-08 22:38