Atgal

Birželio 14-ąją – apie tremtinių kančias ir išsaugotą viltį

2018 m. birželio 14 d. Šiauliuose vyks Gedulo ir vilties dienai paminėti skirti renginiai. Organizuojamos šv. Mišios, minėjimas „Mūsų atmintis gyva“, atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“ ir kiti renginiai suburs žmones pagerbti ir paminėti masiškiausių Lietuvoje trėmimų aukas, prisiminti ne tik tremtinių patirtas fizines ir dvasines kančias, bet ir išsaugotą tikėjimą bei viltį.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.

Renginiai nemokami.



1941 m. birželio 14 d. prasidėjo masinis Lietuvos piliečių trėmimas. Tremtis neaplankė nė vieno gyventojų sluoksnio, o per 11 trėmimo metų per prievartą į atokiausias Sibiro vietoves buvo išvežta apie 130 tūkst. lietuvių.Šis laikotarpis  Lietuvos gyventojams buvo itin negailestingas – nežmoniškos, antisanitarinės gyvenimo sąlygos, badas, šaltis, ligos pakirto ne vieną ir Sibiro žemėse paliko apie 800 lietuviškų laidojimo vietų. Tačiau birželio 14-oji minima ne tik kaip tautos gedulo, bet ir vilties diena. Tikėjimas, viltis išvysti savo artimuosius ir kada nors sugrįžti į Tėvynę palaikė tremtinius ir suteikė tvirtybės išgyventi juodžiausius gyvenimo laikotarpius.

77-ąsias trėmimų pradžios metines šiauliečiai pasitiks Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje (Aušros tak. 3), kurioje 11 val. vyks šv. Mišios. Po jų renginio dalyviai keliaus prie geležinkelio rampos, kur vyks Gedulo ir vilties dienos minėjimas „Mūsų atmintis gyva“. „Kviesime šiauliečius prisijungti prie Šiaulių kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choro  „Tremtinys“ ir kartu sugiedoti himną, taip pat trumpam sustoti Visuotinei tylos minutei, pagerbti žuvusiuosius, pasvarstyti apie skaudžią laisvės kainą“, – pasakoja Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė. Renginio metu žodį tars Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, Lietuvos politinių kalinių tremtinių sąjungos Šiaulių filialo vadovė Valerija Jokubauskienė ir sąjungos jaunasis narys Tomas Petreikis, o apie ekspedicijos metu patirtus išgyvenimus pasakos projekto „Misija Sibiras“ 2017 metų ekspedicijos dalyvė Emilė Jasulevičiūtė.

Minėjime koncertinę programą atliks ne tik Šiaulių kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremtinys“ (vad. Romualdas Pečeliūnas), bet ir Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos akordeonistai (vad. Marytė Markevičienė), Šiaulių universiteto gimnazijos folkloro ansamblis „Čiūto“ (vad. Rasa ir Kęstutis Stoškai).

13 val. prie Turizmo informacijos centro (Vilniaus g. 213) vyks projekto „Misija Sibiras“ atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“, kurios metu bus skaitomos 10-ies tūkstančių tremtinių ir politinių kalinių pavardės, papasakoti jų likimai. Renginys truks iki vidurnakčio, kol bus perskaitytas paskutinis vardas. Norintys dalyvauti skaitymuose gali registruotis adresu www.misijasibiras.lt arba skaitymų dieną prisijungti prie gyvos eilės.

15 val. šiauliečiai kviečiami į Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių kultūros namus (Žemaitės g. 102), kuriuose vyks dokumentinių filmų „Mirties lageriai“ ir „Lietuvių tremtiniai Sajanuose“ peržiūra, skambės tremtinių eilės.

Gedulo ir vilties dieną renginių Šiauliuose bus ir daugiau. Šiauliečiai galės apsilankyti virtualios parodos pristatyme, diskusijoje su Šiaulių miesto garbės piliečiu Vyteniu Rimkumi, šventiniame koncerte, parodose. Visa programa čia.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.



Atnaujinta: 2018-06-12 14:21