Atgal

Šiauliuose bus švenčiama drąsių Lietuvos gynėjų iškovota pergalė

Sausio 13-ąją visoje Lietuvoje minima Laisvės gynėjų diena. Šiais metais Šiauliuose renginiai vyks tiek centrinėje miesto dalyje, tiek ir Rėkyvoje. Kovotojai už laisvę bus pagerbti šv. Mišiomis, koncertais, šventine eisena ir kitomis jautriomis bei prasmingomis iniciatyvomis. Istorinė Lietuvai diena labiau sustiprins kovos už laisvę prasmę ir leis dar stipriau palaikyti šalia mūsų kovojančius už savo nepriklausomybę kaimyninės šalies gyventojus.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė. Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginiai nemokami.


Neblėstantis lietuvių susitelkimas prisimenamas jau daugiau nei tris dešimtmečius. 1991 m. sausio 13 dieną Lietuvos tauta įrodė, kad kautis su priešu galima ne tik ginklu, bet ir savo kūnu. Tą naktį tautiečiai kovėsi ne tik už savo šeimas ar draugus, bet ir už visus lietuvius. O vienas svarbiausių šio dešimtmečio mūšių įrodė, kad Lietuvos gyventojai yra drąsi ir vieninga tauta, kuri, siekdama išsivaduoti iš kaimyninės šalies priespaudos, gali padaryti daugiau nei pati tuo metu tikėjo.

Ketvirtadienį, sausio 12 d., kovotojai už laisvę bus pagerbti Rėkyvoje. Čia 17 val. bus aukojamos šv. Mišios Šv. Juozapo darbininko bažnyčioje, o iškart po jų bus organizuojama šventinė eisena iki pat Šiaulių kultūros centro Rėkyvos kultūros namų. Aikštėje vyks atminimo renginys „Degančio laužo nakty“, kuriame dalyvaus vaikinų kvartetas „Falko“ (vad. M. Mikšys) ir Šiaulių Rėkyvos progimnazijos mokiniai. Susirinkusiuosius susišildyti šilta arbata kvies Šiaulių apskrities gen. P. Plechavičiaus šaulių 6-oji rinktinė.

Sausio 13-osios rytas prasidės gražia visuotine akcija „Atmintis gyva, nes liudija“. Nebe pirmus metus organizuojamas renginys kiekvienais metais siekia sutelkti šiauliečius bendrai iniciatyvai – languose uždegti atminimo žvakeles, kurios primintų užgesusių kovotojų stiprybę.

Laisvės gynėjų dieną 17 val. Šiaulių Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje bus aukojamos šv. Mišios, per kurias bus prisiminti žuvusieji ar dingę be žinios kovotojai. Toliau šventinis Laisvės gynėjų dienos renginys persikels į skverą prie Šiaulių miesto savivaldybės, kur dainomis šiauliečius bei miesto svečius pagerbti žuvusiuosius kvies grupė „Vairas“ ir Šiaulių „Juventos“ progimnazijos jaunučių choras „Pelėdžiukai“ (vad. L. Stankuvienė). Atsiminimais apie Lietuvai reikšmingą dieną dalysis vienas iš Parlamento gynėjų – Lietuvos respublikos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Šiaulių skyriaus narys Vaclovas Vaitiekūnaitis.

Viso renginio metu tradiciškai bus deginami atminimo laužai, kurie primins kovotojų už laisvę ilgas budėjimo valandas ir bemieges dienas bei naktis, saugant pagrindinį šalies komunikacijos objektą – Vilniaus televizijos bokštą. Sušalusieji bus vaišinami šiltos arbatos puodeliu, kurį renginio metu dalins Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-oji rinktinė.

Sausio 13-ąją švęsti bus galima dalyvaujant ir kituose renginiuose bei iniciatyvose. Veiks įvairios parodos, bus organizuojamas edukacinis užsiėmimas. Visą renginių programą galima rasti Šiaulių kultūros centro (www.siauliukc.lt) arba Šiaulių miesto savivaldybės (www.siauliai.lt) interneto svetainėse.

Informaciją teikia Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, e. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.

R. Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2023-01-09 14:06