Atgal

Šiauliečiai Joninėse prie Rėkyvos ežero palydėjo trumpiausią naktį

Birželio 23 d. vakarą šiauliečiai ir miesto svečiai tradiciškai Jonines šventė prie Rėkyvos ežero. Renginio metu paskelbti ir apdovanoti šiaudinių skulptūrų plenero-konkurso „Tradiciniai šviesos ženklai nūdienoje“ nugalėtojai, įvairiomis apeigomis ir burtais, varžytuvėmis, įspūdingu ugnies spektakliu ir šventiniu koncertu palydėta trumpiausia naktis.


Nors diena buvo lietinga, vakaras – kaip užsakytas. Šventės dalyviai buvo sutikti prie Saulės virsmo vartų ir paraginti įvykdyti simbolinį apsivalymo aktą bei aktyviai įsilieti į kitas apeigas su Šiaulių kultūros centro folkloro ansambliu „Rėda“. Šiauliečiai mielai pynė vainikėlius ir temstant juos plukdė Rėkyvos ežere, būrėsi iš kupolių – surinktų žolynų puokštelių, klausėsi garsios žolininkės Jadvygos Balvočiūtės patarimų.

Dažna mergina aiškinosi, kada ištekės: atsistojusios nugara vis mėtė vainikėlį ant kupolės ir skaičiavo metus, kitos – mokėsi pinti vytines juostas. Netrūko ir norinčių parungtyniauti: eilės rikiavosi prie puodynių daužymo rungties, sukėlusios daug smagių emocijų ir dalyviams, ir žiūrovams.

Tikra Rėkyvos ežero pakrantės puošmena tapo Šiaulių kultūros centro organizuoto plenero-konkurso „Tradiciniai šviesos ženklai nūdienoje“ dalyvių sukurtos šiaudinės skulptūros. Pirmą kartą organizuotame plenere-konkurse dalyvavusios komandos sukūrė net 13 šiaudinių skulptūrų. Vertinimo komisija paskelbė, kad plenerą-konkursą nugalėjo ir 300 Eur piniginį prizą pelnė Šiaulių darbo rinkos mokymo centro komanda.

Užburiančių vaizdų pažėrė ne tik Joninių laužas bei ore pasisklaidę gintaro dulkių burtai, bet ir trumpiausios nakties danguje suliepsnojusios šiaudinės skulptūros. „Panašu, kad po Rėkyvos ežero pakrantę pasklidę dūmai išbaidė visas piktąsias dvasias ir mūsų laukia išties puikūs metai“, – kalbėjo renginio vedėja.

Neatskiriama renginio dalimi tapo ir šventinis koncertas. Šventės dalyvius linksmino grupės „Thundertale“, „Kamanių šilelis“, „Mono“, kapela „Mingūnai“, Šiaulių moksleivių namų muzikos studijos „En-den-du“ vaikinų grupė „Kieno miške kankorėžiai“ (vad. S. Rusevičienė, L. Dudnikienė), o Šiaulių kultūros centro liaudiškų šokių ansamblio „Kalatinis“ (vad. V. Verkulienė) nariai vis kvietė į šokių sūkurį.

Editos Varkalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje.




Atnaujinta: 2018-06-25 10:27