Atgal

Liepos 6-osios renginiai įprasmins Lietuvos karaliaus Mindaugo vainikavimą

2018 m. liepos 6 d. Šiauliuose vyks Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai skirti renginiai. Šventinę dieną vyks iškilminga Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo ceremonija, folkroko grupės „Žalvarinis“ koncertas, bus giedama „Tautiška giesmė“, organizuojamos parodos, kūrybinės akcijos ir kiti renginiai, subursiantys šiauliečius pirmojo ir vienintelio Lietuvos karaliaus vainikavimą paminėti drauge.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.
Renginiai nemokami.


1251 metais, Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Mindaugui priėmus krikštą, buvo žengtas svarbus žingsnis Lietuvos valstybės susikūrimo link. Po Mindaugo krikšto Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė buvo paskelbta katalikiška Lietuvos karalyste, o po jo ir kunigaikštienės Mortos vainikavimo įkurta Lietuvos vyskupija, o kartu ir Lietuvos valstybė. Kartu su žmona Mindaugas buvo karūnuotas 1253 m. liepos 6-ąją ir taip tapo pirmuoju ir vieninteliu Lietuvos karaliumi. „Liepos 6-oji – Valstybės diena – tai šventė, kai galime ir turime didžiuotis savo šlovinga istorija ir mūsų protėvių žygdarbiais, todėl šią dieną Šiauliai pasiūlys renginių programą, skirtą jiems įprasminti“, – pasakoja Asta Vaitkienė,  Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja.

Šventinė programa prasidės 11 val. šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje ir šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje, kur vyks šv. Mišios. Po mišių, 12 val., šiauliečių lauks tradicinė iškilminga Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo ceremonija, kuri įprasmins šį svarbų Lietuvos istorijai momentą – kunigaikščio Mindaugo karaliumi vainikavimą. Dėl Prisikėlimo aikštės ir jos prieigų renovavimo darbų, ceremonija negalės vykti įprastinėje erdvėje, todėl renginys šiais metais persikels į kitą vietą – Vilniaus gatvę prie Kaštonų alėjos. Renginio metu sveikinimo žodį tars Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, o Lietuvos Respublikos himną giedos tarptautinių džiazo konkursų laureatė, ekspresyvios folkroko muzikos grupės „Žalvarinis“ vokalistė Sigita Jonynaitė-Būdienė. Iškilmingo renginio metu Lietuvos Respublikos vėliavą kels Šiaulių miesto garbės pilietė, 2003 m. Lietuvos metų mokytoja ir 2004 m. Šiaulių miesto metų mokytoja, tarptautinio Sauliaus Sondeckio smuikininkų ir violončelininkų konkurso organizatorė, 2005 m. apdovanota Lietuvos kultūros fondo medaliu „Morta – Lietuvos Karalienė“ už Lietuvos istorijos ir kultūros propagavimą bei jaunųjų talentų ugdymą Nijolė Prascevičienė ir tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatas ir diplomantas Agnius Juška.

Po ceremonijos nuo Kaštonų alėjos startuos tradicinis „Karaliaus Mindaugo dviračių žygis 2018“, kurio dalyviai, pasipuošę tautine atributika, trauks Bubių piliakalnio link ir atgal. Renginį užbaigs žymiausios Lietuvos folkroko grupės „Žalvarinis“ koncertas. Grupė roko, bliuzo ir džiazo ritmu susirinkusiai publikai primins lietuvių liaudies dainų tradicijas, o savo ugninga energija užkrės ir ramiausią renginio žiūrovą.

Tradiciškai 21 val. visoje Lietuvoje vyks visuotinis „Tautiškos  giesmės“ giedojimas. Šiauliečiai ir miesto svečiai šiai svarbiai progai bursis ir kartu savo vienintelį karalių pagerbs „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio vilos parke (Vilniaus g. 74). Rėkyviškiai turės galimybę Lietuvos valstybės himną giedoti neišvykstant iš savo miesto dalies, 20.30 val. Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo minėjimo metu, kuris vyks prie Šiaulių kultūros centro Rėkyvos kultūros namų (Energetikų g. 7).

Gubernijos mikrorajone šiai ypatingai dienai paminėti vyks renginys, skirtas vaikams. Liepos 5 d. 15 val. prie Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių kultūros namų (Žemaitės g. 102) bus rengiama kūrybinė akcija-vaikų dailės pleneras „Karalius Mindaugas“, kurios metu mažieji dailininkai pieš Lietuvos karalių ir valstybės simbolius, dalyvaus „Mini protmūšyje“.

Liepos 5–6 dienomis renginių, skirtų Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai, bus ir daugiau. Šiauliečiai giedos „Tautišką giesmę“, lankysis koncerte, parodose ir jų pristatymuose, kituose renginiuose.

Visa renginių programa čia

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt. 




Atnaujinta: 2018-07-06 10:03