Atgal

Per 1 300 šokėjų skleis šokio magiją Šiauliuose

2023 m. gegužės 25–27 dienomis į Šiaulius sugrįžta XVI tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“. Festivalis tradiciškai miestą puoš išskirtiniais pasirodymais, kuriuos dovanos ne tik pagrindinis šventės organizatorius – Šiaulių kultūros centro choreografijos studija „Aušrelė“ (meno vad. M. Kosaitis, meno vad. asist. V. Adomėnaitė-Butnorienė), bet ir svečiai iš kitų Lietuvos miestų, užsienio. Konkurse savo tautinį identitetą šokio kalba atskleis 61 kolektyvas iš įvairių šalių. Festivalį vainikuos baigiamasis renginys, kuris į vieną vietą suburs ne tik šventės dalyvius, bet ir juos palaikančiuosius draugus ir artimuosius.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė.


Kasmetinis festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“ jau ne vienerius metus puoselėja šokio meną Šiauliuose. Kaskart į Saulės miestą atvykstantys kolektyvai iš įvairių šalių trokšta ne tik parodyti save, bet ir parsivežti į namus neišmatuojamą dovaną – patirtį. Čia kultūriniai mainai, kurie vyksta ne tik šokio aikštelėje, ugdo kiekvieno dalyvio kūrybiškumą, sudaro galimybes įgyti būtiną bendrąją šokio raiškos patirtį ir išprusimą. Renginio organizatoriai siekia, kad į festivalį-konkursą atvykę dalyviai gautų ne tik didžiausią kraitį dar neatrastų žinių, bet ir susipažintų su naujais kolektyvais ar vieni su kitais pasidalytų šokio teikiamais džiaugsmais, sėkme, patirtimi ar profesionalumu.

„Šešioliktąjį kartą Šiauliuose vykstantis didžiulio masto renginys kiekvieną sykį miestą paverčia tikru šokio mylėtojų traukos centru. Šiemet dalyvauti festivalyje panoro per 1 300 dalyvių. Tai – be galo talentingi žmonės, savo šalyse sukūrę ne vieną originalų pasirodymą, kurį festivalio metu pristatys ir Šiauliuose“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Viena rimčiausių tarptautinio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ dalių – konkursiniai pasirodymai. Tradiciškai gabiausi Lietuvos ir užsienio šokėjai iš įvairių kolektyvų savo šokio techniką gali atskleis šokdami liaudišką, šiuolaikinį ir klasikinį šokį. Per keturių minučių trukmės pasirodymą komisija vertina kūrinio išpildymo techninę ir estetinę puses, repertuaro atitikimą amžiaus grupei. Visi konkurso dalyviai yra suskirstyti į skirtingas amžiaus grupes, kurias sudaro įvairaus dydžio kolektyvai, duetai ar solistai.

Pasirodyti konkurse bus galima dviem būdais – gyvai arba nuotoliu. „Apie savo atvykimą į Šiaulių kultūros centre vyksiantį konkursą jau pranešė kolektyvai iš Čekijos, Estijos, Latvijos, Ukrainos ir Lietuvos. Nuotoliu savo talentą demonstruos nebe pirmą kartą konkurse dalyvaujantys šokėjai iš Sakartvelo. Pirmą kartą savo kūrybinį išskirtinumą nuotoliu bandys pademonstruoti kolektyvai iš Italijos, Turkijos ir Lenkijos“, – festivalyje dalyvausiančias šalis vardina festivalio koordinatorė, Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ kultūrinės veiklos vadybininkė Zita Mundinienė. Pasirodymai bus vertinami kompetentingos komisijos, kurioje šiais metais dirbs Aušra Krasauskaitė – valstybinio dainų ir šokių ansamblio „Lietuva“ vyr. baletmeisterė, Auksinio scenos kryžiaus ir Padėkos kaukės laureatė, Jurijus Smoriginas – choreografinių projektų teatro „Vilniaus baletas“ meno vadovas, baletmeisteris, Tetiana Chornoknyzhna ir Vitalij Papiš (Čekija) – šiuolaikinio šokio pedagogai, šokių projektų Kinijoje, Prancūzijoje, Indijoje, Nepale choreografai.

„Stengiamės, kad festivalis kiekvienais metais augtų ne tik dalyvių gausa, bet ir pasirodymų kokybe ir prieinamumu ne tik šiauliečiams, bet ir visam Šiaulių regionui. Tegul ši šokio šventė būna ne tik dovana žiūrovui, bet ir visiems į Saulės miestą susirinkusiems dalyviams“, – sako festivalio meninės dalies koordinatorius ir įgyvendintojas, Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ meno vadovas Mindaugas Kosaitis.

Gegužės 25 d. XVI tarptautinis šokio festivalis-konkursas prasidės dalyvių eisena, kuri jaunuosius festivalio šokėjus atlydės į Prisikėlimo aikštėje vyksiantį šventės atidarymą. Programoje lauks vaikų šokių kolektyvų ir atlikėjų pasirodymai, I konkurso dalies – liaudiško šokio – nugalėtojų apdovanojimai, žaidimai ir kitos pramogos vaikams. Toliau renginio organizatoriai ragins neskubėti išsiskirti, o vakarą pratęsti aktyviame folkšokių renginyje „Šoka visi“. Čia susirinkusius dalyvius ir žiūrovus pagal smagią muziką judėti ragins Šiaulių Dainų muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Vieversėlis“ (vad. A. Stankus).

Antroji festivalio diena, gegužės 26-oji, į Šiaulių kultūros centrą pakvies šokio pedagogus ir mokytojus, kurie turės unikalią galimybę įgyti praktinių žinių šokio seminare su Vitalij Papiš. Renginio organizatoriai atkreipia dėmesį, kad į seminarą reikalinga registracija. Registruotis galima prieš renginį Šiaulių kultūros centre arba interneto svetainėje (https://www.semiplius.lt/).

Vakarą užbaigs įspūdingas Agrio Danilevičiaus šokių mokyklos „Dzirnas“ ir muzikos grupės „Sugar sugar band“ šokio spektaklis „Rok un Rulle. LV“. Beveik keturiasdešimt metų gyvuojanti šokių mokykla žiūrovus stebins neįprastu šokio stiliumi ir technika. Studijoje šokėjams suteikta improvizacinė laisvė, scenoje išaugs į emocionalų spektaklį.

XVI tarptautinį festivalį-konkursą „Aušrinė žvaigždė“ vainikuos apdovanojimų įteikimo ceremonija ir baigiamasis koncertas, kuriame išskirtinį pasirodymą dovanos Baltijos baleto teatras. Didžiojoje koncertų salėje žiūrovai išvys energija trykštančio šokio spektaklio „Kitas pasaulis“ (rež. M. S. Šimulynaitė) ištrauką, pastatytą pagal žinomos grupės „Depeche Mode“ muziką. Pagrindiniai spektaklio herojai taps belytėmis būtybėmis, kurios praras ne tik savąjį „aš“, bet ir panirs į mutavusias svajones bei netikrus pojūčius.

Renginio organizatoriai žada originalių dalyvių pasirodymų atvežti ir į Naująją Akmenę, Linkuvą, Kuršėnus. Gegužės 22 ir 24 dienomis vyks koncertas „Šokis jungia mus“, kuriame pasirodys ne tik kolektyvai iš Lietuvos, bet ir tautinio šokio ansamblis „Vesnianka“ (vad. V. Mandzij) iš Ukrainos. Taip pat gegužės 26-ąją vyksiančioje Puodžių šventėje Kuršėnų dvaro parke pasirodymus žiūrovams dovanos festivalio svečiai iš Estijos, Latvijos ir Ukrainos.

Visą XVI tarptautinio šokio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ programą galima rasti Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje (www.siauliukc.lt).

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ kultūrinės veiklos vadybininkė Zita Mundinienė, mob. +370 678 36 701, e. p. zita.mundiniene@siauliukc.lt.

Vitos Jevtušenkienės, Violetos Ramanauskienės, Rolando Parafinavičiaus, Liubov Yarmoshenko nuotraukos




Atnaujinta: 2023-05-22 11:40