Atgal

Šiauliuose bus minimas Lietuvos Sąjūdžio 35-metis

2023 m. birželio 2-ąją Šiauliuose bus minima Lietuvos Sąjūdžio 35 metų sukaktis. Iškilmingame renginyje skambės pučiamųjų instrumentų garsai ir talentingų vokalistų balsai. Tądien numatomi renginiai primins apie visuomeninio judėjimo svarbą, kurio dėka šiandien galime laisvai reikšti mintis ir nevaržomi vaikščioti gimtojo krašto gatvėmis.
Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


Lietuvos Sąjūdis – tai 1988 m. birželio 3 d. įkurtas visuomeninis judėjimas, kurio siekis anuomet buvo itin kilnus – Lietuvos valstybingumo atkūrimas. Įsikūrusios iniciatyvinės grupės keliami viešumo, demokratijos, Lietuvos suvereniteto stiprinimo šūkiai buvo populiarūs, juos greitai ėmė remti dauguma gyventojų. Sąjūdžio atgarsiai tais pačiais metais pasiekė ir Šiaulių miestą. Čia, kaip ir sostinėje Vilniuje, kūrėsi sąjūdiečiai ir dalyvavo mitinguose.

„Lietuvos Sąjūdis neaplenkė ir Šiaulių. Čia turėjome ir tebeturime gausybę Sąjūdžio aktyvistų, kuriems esame dėkingi, kad iš pogrindžio išlaisvino Lietuvos valstybės vėliavą, kurią dabar galime iškelti laisvai ir su pasididžiavimu“,– sako Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

Metraštininku save vadinantis, Sąjūdžio akimirkas fotoaparatu fiksuodavęs Lietuvos Sąjūdžio tarybos narys, Sąjūdžio Šiaulių skyriaus pirmininkas Algirdas Kulikauskas prisimena pirmuosius mitingus Šiauliuose. „Pirmasis mitingas vyko Saulės Laikrodžio aikštėje. Ten pat vyko ir daugiau mitingų, pavyzdžiui, Sausio 13-osios aukoms atminti, kurio metu kryžių nešė į Kryžių kalną, ten jį pastatė ir šiandien jis ten stovi“, – prisimena A. Kulikauskas. „Sąjūdžio iškovota laisvė man reiškia tai, kad dabar galime gyventi pagal lietuviškas, katalikiškas tradicijas“, – akcentuoja A. Kulikauskas.

Anuomet Lietuvos valstybės kūrimas ir puoselėjimas buvo sunkus ir nesibaigiantis uždavinys. Šiandien turime kitą uždavinį – pareigą įdiegti laisvės kainos svarbą, todėl Šiauliuose organizuojami renginiai, skirti Lietuvos Sąjūdžio 35-mečiui paminėti.

Birželio 2 d. Šiaulių kultūros centras kartu su Šiaulių miesto koncertine įstaiga „Saulė“ Vilniaus g. bulvaro amfiteatre organizuoja šventinį Lietuvos Sąjūdžio 35-ųjų metinių minėjimą ir koncertą. Amfiteatras pasirinktas neatsitiktinai – tai viena iš vietų Šiauliuose, kuriose vykdavo susitikimai, mitingai. Tai buvo laikoma laisva erdve laisvoms mintims. Čia įrengta ir Sąjūdžio atminimo lentelė.

Tądien 17 val. prasidėsiančiame renginyje iškilią koncertinę programą dovanos Šiaulių pučiamųjų orkestras (meno vad. ir dirig. Sigitas Vaičiulionis, dirig. Gediminas Brūzga), KĮ Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ (meno vad. ir vyr. dirig. Linas Balandis), „Lauros studija“ (meno vad. Laura Remeikienė) ir tyro balso savininkė atlikėja Sigutė Laugalė.

Iškilmingame renginyje dalyvaus Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, Lietuvos Sąjūdžio Tarybos pirmininkas Andrius Tučkus, profesorius Arūnas Gumuliauskas ir J. E. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis – vienas „pirmeivių“ (taip buvo vadinami pirmieji Sąjūdžio aktyvistai), neatsiejamas nuo Sąjūdžio veiklų Šiauliuose, mat bažnyčia tada buvo visa ko pradžia – mitingai vyko ir katalikiškų vertybių pagrindu. Sveikinimo žodį tars ir atmintiną datą pagerbs Šiaulių miesto savivaldybės atstovai – Šiaulių miesto meras Artūras Visockas ir kiti garbūs svečiai.

Birželio 2 d. bulvaro vitrinose (Vilniaus g. 126/128) Šiaulių kultūros centras organizuoja parodą, skirtą Lietuvos Sąjūdžiui atminti. Parodoje bus galima išvysti užfiksuotas Lietuvos Sąjūdžio akimirkas Šiauliuose. Gyventojai paroda galės gėrėtis beveik visą mėnesį, ji veiks iki pat birželio 25 d.

Išsamią renginių programą galima rasti interneto svetainėse www.siauliai.lt ir www.siauliukc.lt.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.

Rolando Parafinavičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2023-05-31 11:36