Atgal

Baltijos kelio ir Laisvės dienų renginiai kvies eiti „Laisvės keliu“

2018 m. rugpjūčio pabaigoje Šiaulių kultūros centras organizuoja renginius, skirtus Baltijos kelio ir Laisvės dienoms paminėti. Organizuojamos šv. Mišios, minėjimai, koncertas, tradicinis Padėkos ir Vilties žygis bei kiti renginiai suburs šiauliečius prisiminti ir drauge paminėti svarbias Lietuvai datas, pagerbti kovojusiuosius ir žuvusiuosius už Lietuvos laisvę, pasidžiaugti tautos darna, nepalaužiama tvirtybe, tikėjimu ir, svarbiausia, laisve.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginiai nemokami.


Rugpjūtis – svarbus mėnuo Lietuvos ir pasaulio istorijai, gausus istorinių datų. Viena jų – rugpjūčio 23-oji – Lietuvai turi dvigubą reikšmę. Šią dieną 1939 metais pasirašytas nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos paktas, kuris atėmė iš Baltijos šalių nepriklausomybę. Tačiau Lietuva šią dieną mini ne dėl laisvės praradimo, o dėl 1989 metais vykusios Baltijos kelio akcijos. Minint 50-ąsias pakto metines, Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai, susikibę rankomis sudarė gyvą grandinę, kuri parodė nepalaužiamą šių šalių tvirtybę ir išreiškė jų norą būti laisvais. Rugpjūčio 31-ąją lietuviai mini kitą su laisve susijusį svarbų įvykį. Šią dieną 1993 metais Lietuva galutinai išsilaisvino iš Rusijos okupacijos, kai iš šalies pagaliau buvo išvesta Rusijos armija. Ta diena Lietuvoje ir minima kaip Laisvės diena.

Šioms svarbioms datoms atminti Šiauliuose organizuojami renginiai vyks net keturias dienas. Šventinė programa prasidės jau rugpjūčio 22 d. Šiaulių šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje, kurioje vyks šv. Mišios ir Latvijos jaunimo simfoninio pučiamųjų orkestro koncertas, skirtas Baltijos kelio dienai paminėti (meno vad. ir dirig. prof. J. Purinis). Rugpjūčio 23 d. 17 val. prie Sukilėlių kalnelio vyksiantis renginys Baltijos keliui atminti suburs šiauliečius sugiedoti „Tautiškos giesmės“ kartu su Šiaulių kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choru „Tremtinys“ (vad. Romualdas Pečeliūnas), pasiklausyti prisiminimų kalbų bei pasimėgauti Šiaulių pučiamųjų instrumentų orkestro (meno vad. ir dirig. S. Vaičiulionis) ir solisto Juozo Janužo koncertu. Po koncerto šiauliečiai bus kviečiami į šv. Mišias, kuriomis bus pagerbti kovojusieji ir žuvusieji už Lietuvos laisvę. Šią dieną Šiauliai yra paruošę ir daugiau renginių: vyks atviroji diskusija, naktinė ekskursija, retrospektyva iš ciklo „Šiauliai kelyje į laisvę“.

Rugpjūčio 25 d. 16.30 val. Sukilėlių kalnelyje vyks tradicinis susitikimas ir diskusija su tarptautinės katalikiškos organizacijos „Tradicija, šeima, nuosavybė“ (TFP) nariais. Susitikimo metu bus prisiminta į Gineso rekordų knygą įtraukta TFP organizacijos surengta didžiausia pasaulyje parašų rinkimo akcija, skirta Lietuvos nepriklausomybei paremti. Po diskusijos, 17.30 val., startuos iškilmingas Padėkos ir Vilties žygis. TFP nariai kartu su kitais žygio dalyviais nuo Sukilėlių kalnelio trauks Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros link, kur jų lauks šv. Mišios.

Rugpjūčio 31 d. 17 val. šiauliečiai bus laukiami šv. Mišiose, o po jų, 17.40 val. – Laisvės dienos minėjime, kuris vyks Šiaulių vyskupijos kurijos Pastoracinio centro kieme. Renginyje bus giedama „Tautiška giesmė“, koncertuos Šiaulių kultūros centro jaunimo kamerinis choras „Atžalynas“ (vad. M. Žalalis). Po minėjimo vyks pilietinė iniciatyva „Tautinio Nepriklausomybės šaliko mezgimas“, skirta Lietuvos valstybingumo šimtmečiui paminėti. Renginio metu bus pristatytas beveik kilometro ilgio Šalikas, kurį mezgė apie 500 įvairių profesijų, amžiaus, socialinės padėties žmonių ir kuris dabar yra tapęs didžiuliu kamuoliu, riedančiu per visą Lietuvą.

Visą mėnesį Šiaulių miesto savivaldybės bibliotekos filialuose veiks Baltijos keliui atminti skirtos parodos. Visa programa čia 

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.




Atnaujinta: 2018-08-23 15:16