Atgal

Gegužės mėnesį Šiaulius nušvies šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“

2024 m. gegužės 14–19 dienomis Šiaulių miesto erdves puoš XVII tarptautinis šokio festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“. Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ (meno vad. M. Kosaitis ir V. Adomėnaitė-Butnorienė) organizuojamas renginys šiemet suburs kone 1500 dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio. Menines programas šiauliečiams ir miesto svečiams pirmą kartą dovanos Čekijos folkloro ansamblis „Ondraš“ ir Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjai. Festivalį vainikuos baigiamasis renginys, kuris į vieną vietą suburs ir šventės dalyvius, ir visus kitus mylinčius bei puoselėjančius šokio meną.
Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Finansuoja Šiaulių miesto savivaldybė. Informacinis rėmėjas „Etaplius“.


Kasmetinis festivalis-konkursas „Aušrinė žvaigždė“ jau ne pirmus metus puoselėja šokio meną Šiaulių mieste. Renginio organizatorius – choreografijos studija „Aušrelė“ – vienas seniausių Šiaulių kultūros centro kolektyvų, įkurtas dar 1962 m., kasmet paruošia ypatingą renginio programą, kuri pritraukia daugybę šokio meno mylėtojų ir puoselėtojų. Ne išimtis ir šie metai. Septynioliktąjį kartą organizuojamas festivalis-konkursas gegužės 14–19 dienomis suburs kone pusantro tūkstančio dalyvių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių.

Festivalio meninės dalies koordinatorius ir įgyvendintojas, Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ meno vadovas Mindaugas Kosaitis prisimena pirmąjį renginį, kai dar buvo rengiama tik festivalio dalis, kuri anuomet į tris surengtus koncertus subūrė kelias kaimynines šalis. Šiandien festivalis auga – meno vadovas teigia, kad tai, ko gero, yra vienintelis pilnavertis šokio festivalis-konkursas Lietuvoje, kuris apima ir varžybas, ir šventę. Meno vadovas yra įsitikinęs, kad renginys skatina šokio meno plėtrą, ugdo jaunąją kartą ir puoselėja šokio tradicijas.

„Labai daug žinių žmogus įgauna šokdamas. Šokant ypač aktyviai veikia smegenys, nes vienu metu tenka galvoti, kaip ir kada atlikti tam tikrą judesį, pataikyti į ritmą, orientuotis erdvėje, judėti po sceną, pro petį žvilgtelti ir į šalia šokantį komandos narį. Kas mokykloje išskirstyta atskiromis pamokomis, šokyje viskas susijungia į vieną: šokdamas mokaisi ir matematikos, ir muzikos, susipažįsti su anatomija, geografija ir literatūra“, – pasakoja M. Kosaitis.

Kone reikšmingiausia tarptautinio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ dalis – konkursiniai pasirodymai. Tradiciškai rengiamos trys konkursinės dalys – liaudiškas, klasikinis ir šiuolaikinis šokis. Visi konkurso dalyviai yra suskirstyti į skirtingas amžiaus grupes, kurias sudaro įvairaus dydžio kolektyvai, duetai ar solistai. Kompetentinga komisija ne ilgiau kaip keturias minutes truksiantį pasirodymą vertins pagal repertuaro atitikimą amžiaus grupei, taip pat kūrinio išpildymo techninę ir estetinę puses. Organizatoriai pabrėžia, kad visos tarptautinio šokio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ konkursinės dalys vyks Šiaulių kultūros centre.

„Choreografijos studijos „Aušrelė“ šokėjai konkurse nesivaržo, bet festivalio metu šokio pasirodymus dovanos. Tokios tvarkos laikomės nuo pat pirmųjų konkursų“, – sako festivalio veiklų įgyvendintoja, viena iš konkurso komisijos narių, Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ meno vadovė Vita Adomėnaitė-Butnorienė. 

Festivalio idėjos autorė, koordinatorė ir įgyvendintoja, Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ kultūrinės veiklos vadybininkė Zita Mundinienė džiaugiasi dalyvių aktyvumu. „Pasirodyti konkurse bus galima ne tik gyvai – jau 4 metus dalyvauti galima ir nuotoliniu būdu. Šiaulių kultūros centre vyksiančiuose konkursuose sėkmę išbandys dalyviai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Ukrainos. Nuotoliu talentą demonstruos šokėjai iš Lenkijos, Danijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Gruzijos ir Italijos“, – sako Z. Mundinienė.  

Gegužės 17 d. 17 val. P. Višinskio aikštėje vyks XVII tarptautinio šokio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ atidarymas. Programoje: šventinis koncertas, I konkurso dalies nugalėtojų apdovanojimai. Iš karto po renginio 19 val. organizatoriai ragins neišsiskirstyti, o šėlti ir linksmai vakarą užbaigti vakarą folkšokiuose „Šoka visi“ su Šiaulių Dainų muzikos mokyklos vaikų ir jaunimo folkloro ansambliu „Vieversėlis“ (vad. A. Stankus).

Gegužės 18 d. 17 val. P. Višinskio aikštėje koncertinę programą dovanos svečiai iš Čekijos – folkloro ansamblis „Ondraš“ (vad. pplk. Mgr. Aleš Krkoška). Meno kolektyvas „Ondraš“ yra vienintelis profesionalus Čekijos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos folkloro ansamblis. Kūrybinės veiklos 70-metį švenčiantis kolektyvas pasirodymo metu žiūrovus supažindins su skirtingų Čekijos, Slovakijos, Užkarpatės regionų muzikos ir šokio tradicijomis bei papročiais.

Po istorinių ir tradicinių šokio pasirodymų žiūrovų lauks šiuolaikinio šokio pliūpsnis. 19 val. vakarą vainikuos ir šokio spektaklį „Norėčiau būti paparčio žiedu“ dovanos Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjai. Šis gamtos įkvėptas spektaklis – apie medžius, arba apie žmones, kurie gyvybiškai reikalingi vieni kitiems tam, kad bendrautų, kvėpuotų, veiktų, išliktų ir nepailsdami ieškotų savo paparčio žiedo.

Paskutiniąją festivalio-konkurso dieną, gegužės 19 d., 10 val. Šiaulių kultūros centre vyks  XVII tarptautinio šokio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ III konkurso dalis – klasikinis šokis. Programoje susirinkusiųjų lauks festivalio uždarymo koncertas ir nugalėtojų apdovanojimai.

Renginio organizatoriai atskleidžia, kad festivaliu-konkursu bus galima mėgautis ne tik Šiauliuose. Gegužės 14 d. pirmą kartą Alsėdžiuose (Plungės r.) vyks koncertas „Šokis jungia mus“, kuriame dalyvaus Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos šokėjai, vaikų liaudiško šokio ansamblis „Barvinok“ (Ukraina), pavyzdinis choreografinis kolektyvas „Zadorinka“ (Ukraina) ir, žinoma, Šiaulių kultūros centro choreografijos studija „Aušrelė“.

Prie festivalio-konkurso organizavimo ir įgyvendinimo prisidėjo visas choreografijos studijos „Aušrelė“ kolektyvas: meno vadovai Mindaugas Kosaitis ir Vita Adomėnaitė-Butnorienė, akompaniatorius Maksas Perepečkinas ir kultūrinės veiklos vadybininkė Zita Mundinienė.

Visą XVI tarptautinio šokio festivalio-konkurso „Aušrinė žvaigždė“ programą galima rasti Šiaulių kultūros centro interneto svetainėje (www.siauliukc.lt).

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro choreografijos studijos „Aušrelė“ kultūrinės veiklos vadybininkė Zita Mundinienė, mob. +370 678 36 701, e. p. zita.mundiniene@siauliukc.lt 

Liubov Yarmoshenko, Vitos Jevtušenkienės, Svetlanos Baturos ir Čekijos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos folkloro ansamblio „ONDRÁŠ“ nuotr.




Atnaujinta: 2024-05-13 08:04