Atgal

Laisvės gynėjų diena Šiauliuose kvies didžiuotis savo tautos didvyriais

2019 m. sausio 13 d., sekmadienį, Šiauliuose bus minima Laisvės gynėjų diena. Atmintinai dienai įprasminti jau nuo sausio 7 d. mieste vyks įvairūs renginiai, o lemtingąją sausio 13-ąją vyksiančiame Laisvės gynėjų dienos renginyje planuojami atminimo laužai bei legendinės grupės „Vairas“ koncertas. Organizuojami renginiai suburs šiauliečius pagerbti žuvusiųjų atminimą ir pasidžiaugti nepalaužiama tautos tvirtybe.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


1991 m. sausio 13 dieną  įvyko masinis taikus Lietuvos piliečių pasipriešinimas Sovietų Sąjungos vadovybės bandymui jėga paimti į savo rankas valstybiniam perversmui reikšmingus objektus. Užimti atvykusi ginkluota desantininkų grupė sužalojo apie 700 taikių ir neginkluotų žmonių, atėmė 14 gyvybių. Nepaisant to, sukelti nesantaikos tarpusavyje ir išprovokuoti abipusei ginkluotai kovai lietuvių jiems nepavyko, ir Sovietų armijai teko iš užimtų objektų pasitraukti.

„Ši diena mūsų šaliai yra didžiulis laimėjimas prieš neteisingą sistemą, nepajėgusią nugalėti minios žmonių, kuriuos vienijo nepalaužiama tvirtybė, vienybė, drąsa ir meilė savo šaliai. Kad ir kaip skaudu tuos įvykius prisiminti, manau, turime ne tik gedėti žuvusiųjų laisvės gynėjų, bet ir pasidžiaugti tuo, ką jiems pavyko iškovoti. Tie žmonės gynė Lietuvos laisvę, todėl tik ja džiaugdamiesi, ją brangindami ir ją švęsdami geriausiai įprasminsime jų aukas savo šaliai“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė. Siekiant pagerbti žuvusiųjų atminimą, Šiauliuose organizuojamos šv. Mišios, pilietinės akcijos, parodos ir kiti renginiai. Pirmieji renginiai prasidės jau savaitės pradžioje ir suintensyvės savaitgalį.

Sausio 11-osios rytą tradiciškai visos Lietuvos miesto švietimo, kultūros ir kitos įstaigos bei organizacijos kviečiamos dalyvauti visuotinėje akcijoje „Atmintis gyva, nes liudija“ ir languose uždegti atminimo žvakeles.

Sausio 12 d. Laisvės gynėjų diena bus minima Rėkyvoje. 17 val. Šv. Juozapo darbininko bažnyčioje vyks šv. Mišios už Sausio 13-osios aukas, o po jų, 18 val. aikštėje prie bažnyčios rėkyviškius pasitiks atminimo renginys „Degančio laužo nakty“, kurio metu susirinkusieji galės pasiklausyti koncerto, pasivaišinti kareiviška koše ir arbata.

Sausio 13 d. 11 val. Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje vyks šv. Mišios už žuvusius Laisvės gynėjus. Iškart po jų, 12 val. skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės numatomas Laisvės gynėjų dienos renginys, kuriame koncertuos legendinė grupė „Vairas“. Išskirtinio jaukumo renginiui suteiks nuo atminimo laužų sklindanti šiluma bei Krašto apsaugos savanorių pajėgų dalijama kareiviška košė ir arbata.

14 val. koncertų salėje „Saulė“ vyks Laisvės gynėjų dienai skirtas koncertas, kuriame dalyvaus solistai Juozas Janužas (tenoras) ir Simonas Strazdas (baritonas), Šiaulių 1-osios  muzikos mokyklos merginų choras „Gama“ (vad. D. Kavaliauskienė), Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorė Nomeda Bėčiūtė, Šiaulių pučiamųjų instrumentų orkestras (meno vad. ir dirig. S. Vaičiulionis, dirig. G. Brūzga).

Sausio 12–13 dienomis Šiauliuose bus ribojamas eismas. Sausio 12 d. 17.30–19.00 val. ribojamas eismas Poilsio g., aikštėje prie Šv. Juozapo darbininko bažnyčios. Sausio 13 d. 8.00–17.00 val. ribojamas eismas Vasario 16-osios g. prie Šiaulių miesto savivaldybės.

Renginių, skirtų Laisvės gynėjų dienai, Šiauliuose bus ir daugiau. Visa programa čia: https://bit.ly/2R8LWrh.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. + 370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.

Editos Varkalienės nuotr.




Atnaujinta: 2019-01-14 13:45