Atgal

Šiaulių miesto moterys kviečiamos į padainavimų vakarus „(Iš)dainuok save“

2019 m. vasario 5 d., antradienį, 18 val. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos (Aušros al. 62) Muzikos kambaryje pirmą kartą vyks padainavimai „(Iš)dainuok save“ su folkloriste Juste Lipinskiene. Folkloro atlikėja kviečia liaudies dainą mėgstančias Šiaulių miesto moteris burtis krūvon, drauge dainuoti ir per dainą išreikšti save, atrasti vidinę ramybę, harmoniją, pasisemti teigiamos energijos. Padainavimai bibliotekoje vyks visus metus kiekvieno mėnesio pirmąjį antradienį.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Renginys nemokamas.


Justė Lipinskienė – Šiaulių kultūros centro apeiginio folkloro ansamblio „Rėda“ meno vadovė. Taip pat ji – modernaus etnorūbo „Juostė“ kūrėja, modernaus folkloro grupės „Vadauja“ meno vadovė, etninės kultūros, pasaulėžiūros specialistė, mama. J. Lipinskienė meilę folklorui jautė jau nuo pat mažų dienų, Vytauto Didžiojo universitete baigė etnologijos ir folkloristikos studijas, o dabar dirba širdžiai mielą darbą – vadovauja ansambliams, kuria modernų etno rūbą ir, žinoma, pati dainuoja. Folkloristė šypsodamasi sako, kad dainuoja nuolat – ne tik koncertuose ir festivaliuose, bet ir ausdama juostas, rengdama ir migdydama vaikus, poilsiaudama su vyru, ravėdama daržus su mama ir seserimi, susitikusi su ansamblietėmis... Su daina ji keliauja visur.

Būdama keturių vaikų mama J. Lipinskienė supranta, kaip tarp kasdieninių darbų moterims svarbu skirti laiko sau, pailsėti, atrasti veiklą, artimą širdžiai ir sielai, todėl ir siūlo burtis į padainavimų vakarus. Ji kviečia visas moteris, mamas su vaikais, merginas, mėgstančias folklorinės muzikos skambesį ir puoselėjančias senąsias tradicijas, dainuoti drauge ir dalintis patirtimi. „Susitikimai ir susidainavimai bus apie mamas, apie vaikus. Kaip pailsėti, atsipalaiduoti, iš naujo save pažinti kaip moterį ir motiną – šios temos bus liečiamos tarp dainavimų. Šią svajonę – dainuoti bendraamžių ir bendraminčių moterų būry – nešiojuosi jau senokai. Tai tarsi prigimtinis noras. Gimiau būti moterimi, būti moteriška. O giliau suprasti, ką tai reiškia, yra lengviau būnant tarp tokių pat. Todėl būtina trumpam ištrūkti iš namų, šeimos, buities, kad sugrįžtum į save, kad tikrąją save išdainuotum...“, – sako J. Lipinskienė.

Padainavimų repertuare – liaudies dainos ir sutartinės. Sutartinės yra seniausios lietuvių liaudies daugiabalsės dainos, dainuojamos kelių asmenų. Jas atliekant skamba ne tik skirtingos melodijos, bet ir skirtingi tekstai. Paprastai sutartinės atliekamos moterų labai siaurame rate, dažniausiai – šeimoje, kartais šokamos ir nesudėtingais žingsneliais. „Norėčiau, kad prie Muzikos kambario nusiautume batus, būtume basos, sijonuotos, laisvos, lengvos... Ir moteriškos. Ir tiesiog dainuotume kartu kaip viena šeima, panirtume į harmoningą muzikos pasaulį ir pasijustume bendruomenės, kurios narės supranta ir palaiko viena kitą, dalimi“, – sako J. Lipinskienė.

Padainavimai  su Juste Lipinskiene vyks nuo vasario 5 d., kiekvieno mėnesio pirmąjį antradienį, 18 val. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Muzikos kambaryje.

Informaciją teikia folkloristė Justė Lipinskienė, mob. 8 672 70231, el. p. juste.lipinskiene@gmail.com.

Nuotrauka iš asmeninio Justės Lipinskienės archyvo.

 




Atnaujinta: 2019-02-01 13:00