Atgal

Finaliniame „Patrepsynės“ renginyje bus šokami tik Žemaitijoje užrašyti šokiai

2019 m. gegužės 11 d., šeštadienį, 12 val. Šiaulių arenoje (Jono Jablonskio g. 16) vyks respublikinių moksleivių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė 2019“ finalinis renginys. Tradiciniame, jau penkioliktą kartą organizuojamame renginyje savo jėgas išbandys miestų ir rajonų atrankiniuose turuose laimėjusios šokėjų poros. 2019 m. varžytuvės skiriamos Žemaitijos metams, todėl jose bus šokami tik Žemaitijoje užrašyti šokiai.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė. Renginys nemokamas.


„Respublikinės moksleivių folklorinių šokių varžytuvės „Patrepsynė“ propaguoja folklorinį šokį kaip saviraiškos ir bendravimo priemonę vaikų ir jaunimo tarpe ir siekia atskleisti liaudies šokio natūralumą, charakteringumą, regioninius ypatumus, suteikiant vietos ir individualiai interpretacijai“, – varžytuves pristato Šiaulių kultūros centro direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Diana Martinaitienė. Lietuvos kultūros ministerija varžytuves yra įtraukusi į Lietuvoje rengiamų tęstinių prioritetinių mėgėjų meno 2018–2020 metų renginių sąrašą.

Finaliniame „Patrepsynės 2019“ renginyje varžysis 91 šokėjų pora iš 19 Lietuvos savivaldybių: Šiaulių, Kauno, Panevėžio miestų ir rajonų, Radviliškio, Prienų, Ukmergės, Biržų, Kelmės, Tauragės, Akmenės, Šilalės, Varėnos, Marijampolės, Trakų, Kėdainių  rajonų ir Neringos miesto. Šokiai pagal sudėtingumą suskirstyti į pradedančiųjų ir pažengusiųjų kategorijas. Pradedančiųjų kategorijoje varžysis 71 pora, pažengusiųjų – 20.

12 val. prasidės pradedančiųjų grupės I, II ir III pogrupių varžytuvės, o 15.30 val. rungsis pradedančiųjų grupės IV, V pogrupiai ir pažengusiųjų grupė. Šokėjai atliks po penkis konkursinius šokius ir „Žemaituką“ – nekonkursinį šokį pasisveikinimui.

Šokėjams akompanuos Šiaulių Dainų muzikos mokyklos folkloro ansamblio „Vieversėlis“ instrumentinė grupė (vadovas Arūnas Stankus) ir Radviliškio miesto kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Radvija“ (vadovė Jūratė Stakvilevičienė).

Poras vertins kompetentinga komisija, vadovaujama visų iki šiol vykusių „Patrepsynių“ komisijos pirmininko, etnologo Ernesto Spičo. Komisijoje dirbs dar keturi etnologai, choreografai, mokytojai: dr. Laura Lukenskienė, dr. Ramutė Gaučaitė, dr. Gvidas Vilys ir Lukas Bagdonavičius. Originalumas, natūralumas, išraiškingumas, muzikalumas, techniškumas, bendravimas poroje ir su kitomis poromis – kriterijai, pagal kuriuos bus vertinamos šokėjų poros.

Šokėjams bus paskirtos 35 nominacijos už geriausiai pašoktus šokius. Dvejoms poroms, laimėjusioms šauniausių „Patrepsynės 2019“ šokėjų nominacijas, bus įteikti nugalėtojų marškinėliai ir specialūs žemaitiški prizai.

„Varžytuvės išskirtinės tuo, jog prizus įsteigti skatinami ir patys šokėjai, jų vadovai, tėveliai, žiūrovai, įstaigų ir organizacijų atstovai. Prizo įsteigėjams varžytuvių metu suteikiama galimybė tapti papildomu vertinimo komisijos nariu vienam šokiui ir išrinkti sau labiausiai patikusią šokėjų porą, kuriai ir atitenka jo įsteigtasis prizas“, – sako D. Martinaitienė ir kviečia folklorinio šokio mylėtojus atvykti ir palaikyti savo mėgstamiausias šokėjų poras. 

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Diana Martinaitienė, mob. +370 655 25 519, el. p. diana.martinaitiene@siauliukc.lt.

Alvydo Januševičiaus nuotr.




Atnaujinta: 2019-05-10 08:31