Atgal

30-metį švenčiantis Šiaulių kultūros centro choras „Tremtinys“: „Kol gyvi, tol nešam idėją“

2019 m. birželio 9 d., sekmadienį, 13 val. Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose (Žemaitės g. 102) vyks Šiaulių kultūros centro choro „Tremtinys“ kūrybinės veiklos 30-mečiui skirtas koncertas „Kad ne auksinės vasaros...“. Gražų jubiliejų minintis kolektyvas žiūrovams žada jausmingą koncertą, kuriame gražiausiomis muzikos spalvomis atsiskleis ne tik pats jubiliatas, bet ir jo draugai, buvusių tremtinių ir politinių kalinių chorai iš Mažeikių, Radviliškio ir Šiaulių rajono.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras, Šiaulių kultūros centro choras „Tremtinys“. Renginio draugas – Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga.

Renginys nemokamas.


Choras „Tremtinys“ Lidos ir Algirdo Kulikauskų iniciatyva buvo įkurtas 1989 m. pavasarį kaip buvusių tremtinių ir politinių kalinių choras. 2015 m. choras tapo Šiaulių kultūros centro kolektyvu. Choro dainos skamba su tremtimi susijusiuose renginiuose, šventėse, festivaliuose, kurie vyksta Šiauliuose bei kituose miestuose.

Šiuo metu chorą lanko 25 senjorai, kurių amžiaus vidurkis apie 80 metų, dauguma jų – buvę tremtiniai arba jų giminaičiai. „Pradžioje chorą lankė vien buvę tremtiniai, dabar žmonės truputį pasimaišė, tačiau visi jie kaip nors susiję su tremtimi. Štai dvi choro dainininkės, buvusios tremtinės Virginija Kairienė ir Regina Šimulienė jau choro senbuvės, čia dainuoja nuo pat jo įkūrimo“, – sako Šiaulių kultūros centro choro „Tremtinys“ vadovas, socialinių mokslų daktaras Romaldas Pečeliūnas, chorui vadovaujantis jau šešerius metus. R. Pečeliūnas vadovauti chorui atėjo laikinai, kai reikėjo suorganizuoti choro 25-mečio koncertą. Suorganizavęs šventę, jis nusprendė vadovo pareigose pasilikti – choras tapo miela jo gyvenimo dalimi.

R. Pečeliūnas džiaugiasi, kad nors chorą lankantys dainininkai jau nebe jaunikliai, dėl repeticijų lankomumo problemos jam nėra: „Labai nuoširdūs, šviesūs žmonės lanko chorą. Noriai visur dalyvauja. Jeigu tik neserga, ateina – nesvarbu, ar lietus, ar sninga, ar šalta, ar vėjai pučia. Dainuoja savo malonumui, tai labai džiugina. Žmonės chorą lanko iš idėjos ir kol yra gyvi, tą idėją neša. Todėl jeigu tik mus kur kviečia, ten ir einam, dainuojam.“

Birželio 9 d. choras „Tremtinys“ minės gražų 30-ies metų jubiliejų ir ta proga šiauliečiams dovanos koncertą „Kad ne auksinės vasaros...“. Kolektyvas bendrauja ir bendradarbiauja su kitais buvusių tremtinių chorais, rengia bendrus koncertus, todėl ir šiai ypatingai progai pasikvietė draugus chorus iš kitų miestų. Koncerto metu ant scenos pasirodys ir nuoširdžiais pasirodymais džiugins Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centro tremtinių ir politinių kalinių choras „Tremties varpai“ (vad. Jovita Bražukienė), Mažeikių politinių kalinių ir tremtinių choras „Atmintis“ (vad. Zita Gužauskienė, koncertmeist. Jurgita Kungienė) ir Radviliškio kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Versmė“ (vad. Rasa Gasiūnienė).

Išskirtinis jubiliejaus akcentas – bendras visų chorų pasirodymas. Organizatoriai atskleidžia, jog siekiant, kad kiekvienas choro vadovas turėtų galimybę diriguoti, jungtinis choras atliks net keturis kūrinius – kiekvienas vadovas sudiriguos po vieną dainą.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Komunikacijos skyriaus vedėja Irma Jurgaitytė, mob. +370 671 42 955, el. p. irma.jurgaityte@siauliukc.lt ir Šiaulių kultūros centro choro „Tremtinys“ meno vadovas Romaldas Pečeliūnas, mob. +370 699 08 303.




Atnaujinta: 2019-06-05 11:29