Atgal

Gedulo ir vilties diena šiauliečius kvies pagerbti masiškiausių trėmimų Lietuvoje aukas

2019 m. birželio 14 d. Lietuvoje minima Gedulo ir vilties diena. Atmintinai dienai įprasminti Šiauliuose renginiai organizuojami jau nuo birželio 12 d., o pačią birželio 14-ąją šiauliečius suburs Visuotinė tylos minutė, minėjimas „Išgyvenę istoriją“, šv. Mišios, atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“ ir kiti renginiai. Šiemet minimos 78-osios trėmimų pradžios metinės kvies šiauliečius pagerbti buvusių tremtinių atminimus ir prisiminti nepalaužiamą lietuvių tautos tvirtybę.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.

Renginiai nemokami.


Gedulo ir vilties diena Lietuvoje minima dėl skaudžių 1941 m. birželio 14 d. masinių Lietuvos piliečių trėmimų. „Birželio 14 dieną minime kaip Gedulo ir vilties dieną. Gedulo – nes per vienuolika trėmimo metų į atokiausias Sibiro vietoves buvo ištremti arba įkalinti šimtai tūkstančių lietuvių, iš kurių šimtus pakirto nežmoniškos gyvenimo sąlygos. Vilties – nes tik viltis ir tikėjimas, kad kada nors sugrįš į Lietuvą, išgyvenusiems tremtiniams padėjo ištverti šį žiaurų laikotarpį. Todėl organizuojamais renginiais norime pagerbti ir tuos, kurių netekome, ir tuos, kurie išgyveno visus žiaurumus. Negalime šių tragiškų įvykių užmiršti – tai ne tik skaudi mūsų istorija, tai mūsų tautos dvasinės stiprybės įrodymas“, – sako Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Pagerbti nukentėjusiuosius tautiečiai kviečiami jau 11.59 val. Visuotine tylos minute, kuri Lietuvoje skelbiama jau trečią kartą.

Nuo 13 val. prie Turizmo informacijos centro (Vilniaus g. 213) jau antrą kartą Šiauliuose vyks projekto „Misija Sibiras“ organizuojama atminties akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“, kurios metu bus skaitomi 10 000 tremtinių ir politinių kalinių vardai bei likimai. Renginys truks iki 23 val., kol bus perskaitytas paskutinis vardas, o prie skaitymų prisidėti galės kiekvienas norintis.

Visgi svarbiausiu Gedulo ir vilties dienos akcentu taps 16.30 val. prie geležinkelio rampos vyksiantis minėjimas „Išgyvenę istoriją“. „Minėjimą organizuojame prie geležinkelio rampos, nes tai vieta, iš kurios anuomet į tremtį pajudėjo žmonių prigrūsti vagonai. Todėl kasmet čia atnešame atminties puokštes ir žvakes, o minėjimo dalyvius kviečiame atsineštomis gėlėmis papuošti čia esančią tvorą. Renginiui pasibaigus į Ginkūnų kapines, Sukilėlių kalnelį ir Savanorių kapus bus nuvežtos tremtiniams skirtos gėlių puokštės“, – kalba Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė.

Minėjimo metu apie tragiškus birželio 14-osios įvykius kalbės Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos atstovai, ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyviai, o muzikinius kūrinius tremtiniams skirs Šiaulių kultūros centro choras „Tremtinys“ (meno vad. R. Pečeliūnas) ir Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos kamerinis ansamblis (mokyt. M. Minčiūnienė).

18 val. Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje (Aušros tak. 3) vyks šv. Mišios, o po jų – Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ organizuojamas koncertas, kuriame dalyvaus Rosana Štemanetian (sopranas), Oksana Auškalnytė (altas), Tadas Jakas (tenoras),Vilius Trakys (bosas), Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ (meno vad. T. Ambrozaitis) ir Šiaulių kamerinis orkestras (meno vad. R. Šumila).

Gedulo ir vilties dienai skirtų renginių Šiauliuose bus ir daugiau. Birželio 12 d. 14 val. Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose (Žemaitės g. 102) vyks atminties popietė „Viltis sugrįžti“, kurioje tremtyje patirtais išgyvenimais dalysis buvusi tremtinė, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos narė Janina Glušakovienė. Birželio 13 d. šiauliečiai bus kviečiami į P. Višinskio aikštėje vyksiančią Juodojo birželio atminimo akciją „Laisvės šviesa“. Visa renginių programa čia: https://bit.ly/2My8IY0.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė, mob. +370 671 42 901, el. p. asta.vaitkiene@siauliukc.lt.




Atnaujinta: 2019-06-10 12:49