Atgal

„Koncertas tamsoje“ žadins klausytojų pojūčius

Spalio 15 d. 17 val. Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose (Žemaitės g. 102) vyks interaktyvių garsinio skaitymo valandų „Juozo Tumo-Vaižganto kūryba“ ciklo renginys „Koncertas tamsoje“, skirtas Pasaulinei baltosios lazdelės dienai. Renginys vyks tamsoje ir leis, pasitelkiant savo asmeninius pojūčius, skaitomų kūrinių epizodus bei muzikinius garsus įprasminti savo vaizduotėje. Tikimasi, kad tokiu būdu išgirsta muzika ir literatūra paliks didesnį įspūdį klausytojams.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras, rėmėja – Lietuvos kultūros taryba. Partneriai: Šiaulių viešosios bibliotekos Spindulio filialas, Lietuvos aklųjų bibliotekos Šiaulių padalinys, VšĮ „Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centras“. Renginys nemokamas.


2019-ieji, Seimo nutarimu, yra paskelbti XX a. pirmosios pusės lietuvių prozos klasiko, kritiko ir literatūros istoriko Juozo Tumo-Vaižganto metais, todėl Šiaulių kultūros centras šiais metais vykdo renginių ciklą „Interaktyvios garsinio skaitymo valandos „Juozo Tumo-Vaižganto kūryba“, kuriame šiauliečius su žymaus autoriaus kūryba supažindina profesionalūs aktoriai, Brailio rašto ir silpnaregiai skaitovai. Ciklo renginiai, orientuoti į lietuvių literatūros populiarinimą ir neįgaliųjų bei sveikųjų žmonių įtraukimą į bendras kultūrines veiklas, vyksta kartą per mėnesį įvairiose Šiaulių miesto erdvėse.

Spalio mėnesį ciklo renginys „Koncertas tamsoje“ yra skirtas Pasaulinei baltosios lazdelės dienai, kuri kasmet minima spalio 15 d. ir ja įprastai siekiama supažindinti visuomenę su regėjimo negalią turinčių žmonių problemomis, informuoti apie regos sutrikimo priežastis ir pagerbti šių žmonių pasiekimus. Toks ir organizuojamo šio renginio tikslas – atkreipti šiauliečių dėmesį į regėjimo negalią turintiems žmonėms kylančius iššūkius, suteikiant sąlygas trumpam pabūti jų vietoje, pasijuntant neregiais.

„Kai žmogus neturi regėjimo problemų, tikriausiai net nesusimąsto, kokia laimė yra regėti pasaulį, džiaugtis šviesa ir spalvomis. Norime, kad regintieji suprastų, ką reiškia nematyti, ir išnaudotų kitus savo pojūčius, išmoktų įsiklausyti ir įsivaizduoti. Tegu renginio metu vaizdai užleidžia vietą vaizduotei“, – sako Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Irena Volodkienė ir viliasi, kad toks literatūros ir muzikos klausymasis paaštrins kitus pojūčius, sustiprins įspūdį ir emocijas.

Renginio metu muzikos garsais užburs solistė Jūratė Vizbaraitė ir akompaniatorė Tamara Blažienė, o Juozo Tumo-Vaižganto apysakų ištraukas įtaigiai skaitys Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorės Danguolė Petraitytė ir Lina Bocytė-Garbačiauskienė. Renginį ves aktorius Vladas Baranauskas.

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Irena Volodkienė, tel. +370 655 25 527, el. p. irena.volodkiene@siauliukc.lt.




Atnaujinta: 2019-10-14 09:21