Atgal

Artėjant Vėlinėms šiauliečiai kviečiami paminėti Ilges

Spalio 30 d. 18 val. Šiaulių universiteto bibliotekoje (Vytauto g. 84) vyks Ilgių vakaras su Šiaulių kultūros centro apeiginio folkloro ansambliu „Rėda“. Artėjant Vėlinėms – susikaupimo, apmąstymų ir rimties laikui, ansamblis kvies dainomis, pasakojimais ir prisiminimais pagerbti išėjusius artimuosius. Renginio metu skambės ilgesio kupinos dainos.

Organizatorius – Šiaulių kultūros centras, Šiaulių kultūros centro apeiginio folkloro ansamblis „Rėda“.

Renginys nemokamas.


Rudens vakarams ilgėjant artėja viena svarbiausių šio metų laiko šventė – Vėlinės, visų mirusiųjų pagerbimo šventė. Tai tradicinė lietuviška šventė, kurios išskirtinumą ir tęstinumą lėmė ypatingas lietuvių protėvių ryšys su mirusiųjų pasauliu. Įprastai šią dieną prisimenami mirę artimieji, lankomi jų kapai, uždegamos žvakės. Šios šventės kilmė siejama su senovės lietuvių tikėjimu, kad žmogui mirštant nuo kūno atsiskiria vėlė, kuri lanko gyvuosius, su jais bendrauja. Lietuvoje Vėlinės pradėtos švęsti krikščioniškam papročiui persipynus su senąja lietuvių švente Ilgėmis.

„Seniau lietuviai švęsdavo Ilges – rudens šventę su sudėtinėmis vaišėmis, kuri būdavo švenčiama net tris dienas, nuėmus derlių. Pačiame Ilgių pavadinime slypi giliausia šventės prasmė – mirusiųjų ilgėjimasis, skausmas, kylantis iš atsiskyrimo, negalėjimo būti su mirusiuoju. Įsigalėjus krikščionybei, Ilges pakeitė Vėlinės, pasikeitė kai kurie šventės motyvai, tačiau esmė išliko ta pati – mirusiųjų prisiminimas ir pagerbimas. Vėlinės ir dabar lapkričio 2-ąją aktyviai švenčiamos visoje Lietuvoje“, – Šiaulių kultūros centro etninės kultūros specialistė Aušra Brijūnienė.

Šiaulių kultūros centro apeiginio folkloro ansamblis „Rėda“ (meno vadovė Justė Lipinskienė) yra paruošęs dainų repertuarą įvairioms tradicinėms kalendorinėms šventėms, o tarp jų ir Ilgėms, todėl lapkričio 30 d. kviečia į Ilgių vakarą, kuriame dainomis bus prisiminti išėję artimieji.

„Organizuodami Ilgių vakarą, norime atskleisti senuosiuose papročiuose slypinčią esmę ir suteikti tai esmei formą, išaugančią iš mūsų pačių vidinio gyvenimo – per apeiginę dainą ir dainavimą kartu. Vėlėms reikia dvasinio maisto, tikimės, kad būtent per dainą išreikštas ilgesys „pamaitins“ išėjusiuosius Anapilin“, – sako Justė Lipinskienė. Vadovė atskleidžia, kad vakaro metu skambės Dzūkijos, Žemaitijos, Aukštaitijos regionų dainos, kurios apims šeimos, motinos, ilgesio temas, bus dalijamasi prisiminimais, apmąstymais apie išėjusius artimuosius.

Pagerbti išėjusiuosius ansamblis „Rėda“ kvies ne tik šiauliečius, bet ir palangiškius. Spalio 3 d. 17.30 val. ansamblis koncertuos Palangoje, ant Birutės kalno ir Žemaičių kalnelyje, kartu su Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansambliu „Mėguva“ (vadovė Zita Baniulaitytė, instrumentinės grupės vadovė Diana Šeduikienė).

 

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro apeiginio folkloro ansamblio „Rėda“ vadovė Justė Lipinskienė, mob. 8 672 70231.




Atnaujinta: 2019-10-28 10:58