Atgal

Kvietimas dalyvauti šventiniame „Šiaulių dienos 781“ prekymetyje

2017 m. rugsėjo 7–9 d. Šiauliai švęs 781 miesto gimtadienį. Siekiant įprasminti Valstybės atkūrimo šimtmetį ir įgyvendinti šimtmečio programos tikslus (skatinti didžiuotis savo valstybe, tapti svarbiais ir aktyviais jos gyvenimo dalyviais), tradicinės „Šiaulių dienos“ pavadintos „MODERNŪS ŠIAULIAI. Šimtmečio istorijos vedami…“. Norint išgryninti Šiaulių identitetą ir atskleisti kūrybinį jų potencialą, šventėje stilizuojamas Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpis (1918–1940) ir ieškoma šiandienos miesto „PIN kodo“. Šventės dalyviai kviečiami atpažinti ir atrasti miesto modernumo apraiškas, kurių būta ir esama skirtingais mūsų nepriklausomos valstybės laikotarpiais.

Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras.


„Šiaulių dienos“ – viena iš svarbiausių miesto švenčių, kurioje skatinamas šviečiamasis, kultūrinis, pramoginis šiauliečių ir miesto svečių užimtumas, įvairių miesto institucijų, verslo struktūrų bendradarbiavimas. Šventės „MODERNŪS ŠIAULIAI. Šimtmečio istorijos vedami…“ koncepcijoje daug dėmesio skiriama tarpukariu prasidėjusiam naujam Šiaulių miesto raidos etapui – modernizmui, kurio terpėje suvešėjo ir įvairiomis formomis pražydo, savo turiniu subrendo kultūrinis gyvenimas. Remdamiesi giliomis miesto pramonės, kultūros, mecenavimo tradicijomis, sukaupta patirtimi, kuriamas modernus miestas. Visuomenei transliuojama žinia – modernumas – tai ateities kūrimas, stereotipų laužymas, laisvas, šiuolaikiškas mąstymas, naujų tradicijų formavimas, gebėjimas remtis vietos istorija siekiant tapti kuriančia, besikeičiančia asmenybe, organizacija, visuomene. Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, kalbėdamas apie miesto šventės koncepciją, neslėpė, kad ir šventės tema, ir jos organizacija jam kelia gerą įspūdį. „Stengiamės žmonėms „atlaisvinti varžtus“ ir leidžiam jiems elgtis kūrybiškai, o Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė demonstruoja neįtikėtiną norą ir energiją padaryti kažką kitaip, supažindinti miestą su mumis pačiais praeityje. Šių metų „Šiaulių dienoms“ pasirinkta pavojinga tema, tačiau per ją atspindimi tikri ir gilūs dalykai. Miestas žengia ant kito laiptelio, manau, turėsim išties gražią šventę“, – į miesto gimtadienį kviečia Artūras Visockas. 

„Norint sukurti ateitį, reikia žinoti praeitį, arba kaip gali statyti namą, jei nėra pamatų? Tuo remiantis ir buvo kuriama pagrindinė miesto šventės koncepcija. Kuriamu įvaizdžiu bei rengiama programa siekta pažvelgti į ateitį per tarpukario modernizmo prizmę. Mano siekis – išgryninti miesto šventę, kad ji išsiskirtų iš kitų Lietuvos miestų iniciatyvų, kad būtų sava ir miela kiekvienam šiauliečiui ir atvykstančiam svečiui. Todėl šiemet einama eksperimento keliu: kuriama stilizuota Šiaulių tarpukario modernizmo atmosfera, kuri užleidžia vietą šiandienos iniciatyvoms“, – šventės koncepciją pristato Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Vizualioji kuriamos šventės pusė turi didelę reikšmę. Šįkart „Šiaulių dienų“ įvaizdį sukurti apsiėmęs šiaulietis dizaineris Vilmantas Dambrauskas džiaugiasi galėjęs kūrybiškai prisidėti prie šventės organizavimo ir pripažįsta, kad perteikti iškeltą idėją buvo nelengva užduotis. „Aš džiaugiuosi, kad mane pakvietė sukurti miesto šventės įvaizdį, tai rimtas darbas. Visada atsakingai dirbu savo miesto žmonėms, su kuriais vaikštau tomis pačiomis gatvėmis. Buvo nelengva perteikti numatytą šių metų koncepciją. Juolab, naudoti tam tikras Šiaulių ir miesto gyventojų nuotraukas, sudėlioti reprezentacinį šventinį įvaizdį iš realių žmonių atvaizdų. Džiugu, kad pavyko rasti tinkamus vaizdus, parodančius mūsų miestą, kaip modernų, veržlų ir solidų, nenusileidžiantį to laiko kitiems Lietuvos ar Europos miestams. Mes turime stiprias šaknis, esame turtingi savo istorija, kuriančiais žmonėmis“, – sako dizaineris Vilmantas Dambrauskas.

Sukurtame šventės įvaizdyje naudojami atviručių ir fotografijų vaizdai iš kolekcininko Petro Kaminsko asmeninio archyvo. Organizatoriai džiaugiasi kolekcininko iniciatyvumu ir dosnumu, nes jo dėka šiauliečiai ir miesto svečiai išvys daugeliui nepažįstamus ar net sunkiai atpažįstamus Šiaulius. Šventės įvaizdyje matyti pastatas, esantis Vilniaus–Bažnyčios gatvių kampe (dab. Vilniaus ir Vasario 16-osios g. kampas. Čia įsikūrusi „Presto“ kavinė). Kairėje pusėje – pastatas Bažnyčios gatvėje, kuriame veikė viešbutis „Kęstutis“ (dab. Vasario 16-osios ir Vytauto g. kampas. Čia įsikūrusi vaistinė). Pirmame plane – boksininkas, imtynininkas Juozas Vinča (1905–1990), 1928 m. olimpiados dalyvis, uniformuotas kariškis su medaliais ant krūtinės pulkininkas J. Laurinavičius, toliau matosi Šiaulių skautai, saldainių fabriko „Birutė“ automobilis ir t. t. 

Informaciją teikia Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė, mob. +370 671 42 889, el. p. deimante.baciule@siauliukc.lt.




Atnaujinta: 2018-04-26 16:25