Atgal

Šiauliuose Trijų karalių šventė pažymėjo kalėdinio laikotarpio pabaigą

Sausio 6 d. Šiauliuose kalėdinį laikotarpį vainikavo Trijų karalių eitynės. Tradicinis renginys subūrė šiauliečius bei miesto svečius kartu su Trimis karaliais ir jų palyda pakiliai keliauti miesto bulvaru iki centre esančių prakartėlių ir kartu išlydėti gražiausias žiemos šventes.


Tradiciškai Tris karalius – Kasparą, Baltazarą ir Merkelį – šiauliečiai pasitiko Kaštonų alėjoje. Kartu su Trimis išminčiais keliavo ir iškilminga jų palyda – „Aušrinė žvaigždė“, rodanti kelią link prakartėlės, avytės ir kiti personažai, kuriuos įkūnijo jaunieji Šiaulių kultūros centro teatro studijos „Gūžta“ (meno vad. L. Jankauskaitė-Peleckienė) aktoriai. Prie eisenos prisijungė ir būrys bulvare Karalius pasitikusių miestiečių. 

Aidint grupės „Ritmas kitaip“ būgnų skambesiui, karališkoji procesija triukšmingai keliavo bulvaru iki pat Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros, kurioje aplankė ten įkurdintą prakartėlę. Karalių apsilankymo Katedroje metu buvo pašventintos kreidelės, kuriomis, tikima, užrašius Karalių vardus ant namų durų, apsaugomi namai nuo negandų ir piktų dvasių.

Po apsilankymo Katedroje Trijų karalių procesija sustojo Prisikėlimo aikštėje, kurioje aplankė prakartėlėje gulintį kūdikėlį Jėzų ir įteikė jam simbolines dovanas: aukso kaip karaliui, smilkalų kaip Dievui, miros kaip mirtingajam žmogui. Palinkėję visiems susirinkusiesiems šilumos, taikos ir ramybės bei pažadėję, kad pakeliui užsuks į kiekvienus namus, Karaliai patraukė namo. Ši iškilminga ceremonija pažymėjo kalėdinio laikotarpio pabaigą Šiauliuose. 

Renginio metu prie Prisikėlimo aikštės vyko AB „Šiaulių energija“ organizuojama eglučių surinkimo akcija, kurios metu iš gyventojų buvo surenkamos ir išvežamos kalėdinės eglutės.

Renginį organizavo Šiaulių kultūros centras, rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė.

Rolando Parafinavičiaus nuotr. Daugiau nuotraukų – Šiaulių kultūros centro „Facebook“ paskyroje.




Atnaujinta: 2020-01-07 09:22